Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία αποτελούν την εξαίρεση του ευρωπαϊκού Νότου ως προς τις ημέρες των εθνικών αργιών. Συνολικά 12 ημέρες η χώρα σταματά κάθε δραστηριότητά της για να τιμήσει ένα θρησκευτικό, εθνικό ή πολιτικό γεγονός, ενώ η Πορτογαλία έχει μόλις 10 εθνικές αργίες. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ελάχιστος αριθμός εθνικών αργιών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον αντίποδα, τις περισσότερες αργίες έχουν πάλι δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: η Ισπανία και η Κύπρος με 28 εθνικές αργίες. Οι χώρες με τις λιγότερες ημέρες εθνικών αργιών είναι η Ολλανδία και η Ιρλανδία με μόλις 7.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία κάθε χώρας – μέλους της Ε.Ε., η Ισπανία και η Κύπρος ξεχωρίζουν ως προς τις ημέρες εθνικών αργιών τους καθώς έχουν 28, πολύ μακριά από τη Γερμανία που ακολουθεί με 18. Επονται η Ιταλία και η Μάλτα με 14 εθνικές αργίες.
Οι περισσότερες χώρες έχουν από 11 έως και 13 εθνικές αργίες. Συγκεκριμένα, 13 ημέρες του χρόνου αργούν η Αυστρία, η Εσθονία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Λιθουανία.
Ακολουθούν οι χώρες με 12 εθνικές αργίες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα: Τσεχία, Λεττονία, Νορβηγία, Ρουμανία. Εντεκα εθνικές αργίες έχουν η Βουλγαρία, η Δανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Βρετανία. Δέκα εθνικές αργίες έχουν η Ουγγαρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο η Πορτογαλία και η Σουηδία. Η Ολλανδία και η Ιρλανδία έχουν μόλις 7.
Επίσημες αργίες στην Ελλάδα είναι η 1η Ιανουαρίου-Πρωτοχρονιά, η 6η Ιανουαρίου-Θεοφάνια, η Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή κατά την οποία αρχίζει η Σαρακοστή), η 25η Μαρτίου-Επέτειος της Επανάστασης του 1821, η Μεγάλη Παρασκευή, το Πάσχα και η Δεύτερη ημέρα του Πάσχα (κινητές εορτές, φέτος στις 10, 12 και 13 Απριλίου αντίστοιχα), η 1η Μαΐου, η 15η Αυγούστου-Κοίμηση της Θεοτόκου, η 28η Οκτωβρίου, η 25η και η 26η Δεκεμβρίου.
Βέβαια, υπάρχουν αργίες για κάθε πόλη όπως η ημέρα της εορτής του πολιούχου αγίου και της απελευθέρωσης της πόλης, ενώ για τα σχολεία και τον δημόσιο τομέα, αργία είναι και η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, που είναι κινητή εορτή, πάντοτε Δευτέρα, επτά εβδομάδες μετά το Πάσχα (φέτος την 1η Ιουνίου).
Βέβαια, το ζητούμενο είναι πώς τιμώνται επί της ουσίας ορισμένες γενικές (π.χ. η Πρωτομαγιά) αλλά και ειδικές αργίες.
Ενδεικτικά, πρόσφατα στην εκπαίδευση καταργήθηκε η αργία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου, όταν τα σχολεία έκλειναν. Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις από μερίδα εκκλησιαστικών κύκλων που θεωρούν ότι τα σχολεία θα έπρεπε να κλείνουν εντελώς και τα παιδιά να εκκλησιάζονται. Πόσοι, όμως, μαθητές το έκαναν έως τώρα; Ετσι, άλλοι εκκλησιαστικοί παράγοντες συμφωνούν με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και θεωρούν ότι ορθώς οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο, θα εκκλησιάζονται και θα μαθαίνουν για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών.
Οι περισσότερες κοινές εθνικές αργίες μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το τριήμερο του Πάσχα (σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε δόγμα), η Πρωτομαγιά, η 15η Αυγούστου και το διήμερο των Χριστουγέννων.
Καθημερινή