Σε ζώνη υψηλού κινδύνου προϋπολογισμός και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς, λόγω και της πολιτικής ρευστότητας οι πολίτες προχωρούν σε άτυπη στάση πληρωμών και ρυθμίσεων χρεών ανοίγοντας «μαύρη τρύπα» στις εισπράξεις που υπερβαίνει το 1,7 δισ. ευρώ.
Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ, καθώς οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους και στα αζήτητα τη ρύθμιση των 100 δόσεων, προσδοκώντας αλλαγές στη φορολογική πολιτική από τη νέα κυβέρνηση, ενώ έχουν παγώσει οι φορολογικοί έλεγχοι.
Την ίδια ώρα, οι καταβολές εισφορών και οι διακανονισμοί στα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «τρύπα» 650-700 εκατ. ευρώ. Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, αφού τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις του Δεκεμβρίου βρέθηκαν κάτω από τον στόχο των 5 δισ. ευρώ, παρά την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015 και της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Τα τέλη
Από τα τέλη κυκλοφορίας εισπράχθηκαν 1,06 δισ. ευρώ, όμως λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον φόρο εισοδήματος. Σύμφωνα, με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2014 στο σκέλος των φορολογικών εσόδων έκλεισε τον Δεκέμβριο με τρύπα που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου επιτείνεται, αφού οι φορολογούμενοι αναμένεται να συνεχίσουν την άτυπη «στάση πληρωμών».
Ο Ιανουάριος είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τις φορολογικές εισπράξεις, καθώς θα πρέπει να εισρεύσουν στα Ταμεία του Δημοσίου 4,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η μαζική υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής της ανακόπηκε, αφού ο αριθμός των αιτήσεων από 10.000 που ήταν την ημέρα έχει πέσει στις 3.000.
Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι μέχρι στιγμής 160.000 οφειλέτες σε σύνολο 4.000.000 έχουν υποβάλει αίτηση για να ρυθμίσουν οφειλές περίπου 1,6 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων αγγίζει τα 73 δισ. ευρώ. Στο «μέτωπο» των φορολογικών ελέγχων οι εισπράξεις από φόρους και πρόστιμα κινούνται εκτός των στόχων. Οπως παραδέχονται στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών, το τελευταίο διάστημα έχουν «παγώσει» σχεδόν τα πάντα, αφού ούτε συντονιστικές συσκέψεις γίνονται ούτε οδηγίες δίνονται, ούτε ασκείται εποπτεία των ενεργειών και των στόχων που έχουν τεθεί από τη ΓΓΔΕ.
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι σε 576 φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, στους οποίους καταλογίστηκαν πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι συνολικού ύψους 231,1 εκατ. ευρώ.
Από αυτά έχουν εισπραχθεί τα 58,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είτε εκκρεμούν λόγω προσφυγών των ελεγχόμενων είτε επειδή οι ελεγχόμενοι δεν πληρώνουν.
Τα 58,2 εκατομμύρια που εισπράχθηκαν είναι κατά πολύ λιγότερα από τον στόχο, σύμφωνα με τον οποίο έως το τέλος του 2014 θα είχε εισπραχθεί τουλάχιστον το 50% των βεβαιωμένων φόρων προστίμων, ενώ η εισπραξιμότητα ήταν μόνο 25,2%.
΄Εθνος