Τα ονόματα «κράχτες» και αυτά που ανακοινώθηκαν ή «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Η οικογενειοκρατία, η εσωκομματική αντιπολίτευση και τα πρόσωπα – ερωτηματικά. Σε ποιους υποψηφίους «επενδύουν» οκτώ κόμματα.
Έστω και δύσκολα, τα κόμματα κατάφεραν να κλείσουν τελικά τις λίστες τους τις οποίες κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ονόματα πρωτοκλασάτα μα και άγνωστα στο ευρύ κοινό δίνουν το δικό τους χρώμα στην προεκλογική μάχη. Αρκετοί, βέβαια, από τους υποψηφίους δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους, καθώς, ως είθισται, τα κομματικά επιτελεία, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις ή να υλοποιήσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική, επιλέγουν λάθος «συνεργάτες», σε βάρος πρώτα απ’ όλα της ίδιας της λογικής.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν τις λίστες σαφώς πιο εύκολα, καθώς υπήρχαν πολλοί πρόθυμοι να συμμετάσχουν σ’ αυτές, κάτι πάντως που δεν συνέβη με τα υπόλοιπα κόμματα, όπου οι δυσκολίες εξεύρεσης υποψηφίων ήταν εμφανώς μεγαλύτερες.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν και δεν ανακοινώθηκε στο σύνολό του, επιβεβαιώθηκαν -από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μάλιστα- οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη να είναι επικεφαλής. Αντίθετα, ενώ είχε κλείσει και η συμμετοχή του πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, τελικά ύστερα από πιέσεις καραμανλικών στελεχών (που δεν ξεχνούν επικριτικές αναφορές του για τον πρώην πρωθυπουργό) τελικά αυτή ακυρώθηκε.
Στις λίστες βρίσκονται οι πρώην ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Νταβρής (Άρτα), Κώστας Γιοβανόπουλος (Ημαθία), Μίκα Ιατρίδη (Δωδεκάνησα) και Γιώργος Κασαπίδης (Κοζάνη), οι οποίοι ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην προεδρική εκλογή. Το πρόσωπο των ημερών, η Άντζελα Γκερέκου, και επισήμως θα είναι υποψήφια στην Κέρκυρα, με τις ποικίλες αντιδράσεις να μην έχουν τελειωμό, ενώ και πάλι οι γόνοι πολιτικών οικογενειών θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών. Ανάμεσά τους, οι Κώστας Καραμανλής, γιος του Αχιλλέα, στις Σέρρες, Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στην Αρκαδία, Ντόρα Πάλλη, κόρη της Φάνης Πάλλη Πετραλιά, στη Β΄Αθήνας.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι «σκληροπυρηνικοί» του κόμματος τελικά επικράτησαν και οι μεταγραφές από άλλους πιο «συντηρητικούς» χώρους, είναι τελικά εξαιρετικά περιορισμένες. Από την άλλη, εγκρίθηκε η υποψηφιότητα στην Ημαθία του οικονομολόγου της Αριστερής Πλατφόρμας Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος μάλιστα είχε «κοπεί» στις ευρωεκλογές.
Την τελευταία στιγμή κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας να συμπεριλάβει στις λίστες την Ραχήλ Μακρή στην Κοζάνη και την Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα, ενώ ακόμα πιο σκληρή μάχη δόθηκε για την κάθοδο του άλλου ανεξάρτητου βουλευτή, Θεόδωρου Παραστατίδη, στο Κιλκίς, που πήρε τελικά το πράσινο φως αργά το βράδυ.
Η Αριστερή Πλατφόρμα θα εκπροσωπηθεί στη Β’ Αθήνας με έξι υποψηφίους, τους Δημήτρη Στρατούλη, Σόφη Παπαδόγιαννη, Δέσποινα Σπανού, Κώστα Ήσυχο, Νίκο Χουντή και Γιάννη Τόλιο. Στην ίδια περιφέρεια, θα είναι υποψήφιος ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, καθώς και ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης.
Όσον αφορά τους πασοκογενείς, η παρουσία τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρηθεί σχετικά μικρή. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η Βάσω Τεκτονίδου, ο Αλέξης Μητρόπουλος στη Α’ Αθήνας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Β’ Αθήνας,ο Οδυσσέας Βουδούρης στη Β’ Αθήνας και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, σε εκλόγιμες θέσεις θα βρίσκονται πιθανότατα ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος και ο καθηγητής Κώστας Τσουκαλάς.
ΠΑΣΟΚ: Με δυσκολία έκλεισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράσινες λίστες σε κάποιες περιφέρειες, καθώς οι υποψήφιοι ήταν δυσεύρετοι. Σφαγή αναμένεται να γίνει στη Β’ Αθηνών όπου κατεβαίνουν, μεταξύ άλλων, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Βερούλη, Πύρρος Δήμας, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Γιάννης Κεχαγιόγλου.
Στην Α’ Αθήνας θα είναι υποψήφιοι οι Συλβάνα Ράπτη, Νάσος Αλευρά και Θ. Χειμωνά ενώ στην Α’ Πειραιά θα κατέλθει ο Δημήτρης Καρύδης και στη Β’ Πειραιά ο Παντελής Καψής.
Στη Μεσσηνία θα τεθεί υποψήφια η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιανακοπούλου, ενώ ο στενός συνεργάτης του κ Βενιζέλου Π. Κουκουλόπουλος για μια ακόμη φορά προτίμησε την Κοζάνη. Στο Επικρατείας στην πρώτη θέση βρίσκεται το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη και θα ακολουθούν οι Τάκης Ρήγας και Νίκος Μπίστης. Δεν θα είναι υποψήφιος ο Απόστολος Κακλαμάνης.
ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα και στην Β’ Αθηνών. Υποψήφιοι θα είναι οι Θάνος Μωραΐτης (Β’ Αθήνας), Φίλιππος Σαχινίδης (Λάρισα), Χρήστος Αηδόνης (Α’ Αθήνας), Μιχάλης Καρχιμάκης (Β’ Αθήνας), Άγγελος Τόλκας (Ημαθία) και Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια). Επίσης, οι Παύλος Μοσχολιός, πρώην δήμαρχος Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, πρώην βουλευτής Ηρακλείου την ίδια περιφέρεια και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης στην περιφέρεια Αττικής. Εκτός ψηφοδελτίων μένουν οι Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης και Νίκος Σηφουνάκης.
ΑΝΕΛ: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρώτος είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ και ακολουθούν ο καθηγητής Γιώργος Βάμβουκας, ο Κώστας Ντάλιος, επικεφαλής του κόμματος Λευκό και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. Φώτης Μακρής, ενώ την τελευταία τιμητική θέση του Επικρατείας καταλαμβάνει ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Από τις ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες είναι αυτές του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Κριστόφ Βαζέχα στην Α’ Αθηνών, του συγγραφέα Κώστα Ζουράρι στην Α’ Θεσσαλονίκης, του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΚ Δαμιανού Βασιλειάδη, του σκηνοθέτη Όμηρου Ευστρατιάδη, του πρέσβη ε.τ. Περικλή Νεάρχου και του πρώην εισαγγελέα Ιωάννη Σακκά στη Β’ Αθήνας.
ΠΟΤΑΜΙ: Οι αντιπρόεδροι της Δράσης Αντιγόνη Λυμπεράκη και Στρατής Μούγερ, οι πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Φούντα και Γρηγόρης Ψαριανός, καθώς και ο Πέτρος Τατσόπουλος που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποψήφιοι με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Επίσης, οι πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά και Σπύρος Δανέλλης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Αμυράς και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Και οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ μαζί τους θα αγωνιστούν για την είσοδό τους στη Βουλή, μεταξύ άλλων, οι Ιωάννης Αϊβατίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατροδικαστών Ελλάδος στην Κέρκυρα, ο Ταξίαρχος ε.α. Αθανάσιος Παπαδόπουλος στον Έβρο, ο Βασίλειος Χαλβατζούλης, Καρδιοχειρουργός – Διδάκτωρ Α.Π.Θ. και η δικηγόρος Δέσποινα Σβερώνη – Χονδρονάσιου στη Λάρισα. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας επικεφαλής είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.
ΛΑΟΣ: Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. τέθηκε ο δημοσιογράφος Αντώνης Μυλωνάκης, ενώ την τελευταία τιμητική θέση καταλαμβάνει ο δικηγόρος Νίκος Σαλαβράκος, πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος.
euro2day.gr