Συνεντεύξεις

Ε. Βόζεμπεργκ: «Η Ν.Δ. έχει ανάγκη έναν ηγέτη με κύρος και καταξίωση στην κοινωνία»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Η ανελέητη φοροεπιδρομή, η απροθυμία για μεταρρυθμίσεις, η δυστοκία στις αποκρατικοποιήσεις και τα νέα υφεσιακά μέτρα, που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζει η οικονομία».
Τα λάθη της κυβέρνησης που γίνονται τροχοπέδη στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη «δ», η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.
«Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις σε ένα εχθρικό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, που έχει δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα απειλώντας υποψήφιους επενδυτές και με ποιό τρόπο θα τονωθεί η αγορά όταν αυξάνονται δραματικά οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιβάλλονται περικοπές μισθών και συντάξεων;» αναρωτιέται η κ. Βόζεμπεργκ και προσθέτει πως τα μέτρα που δρομολογήθηκαν «στραγγαλίζουν» την πραγματική οικονομία.
Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ η κ. Βόζεμπεργκ δηλώνει ότι η κατάργησή τους είναι το αποτέλεσμα μιας κακής και αποτυχημένης διαπραγμάτευσης.
«Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι κυβερνώντες, από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα τους, έχουν δείξει ότι δεν διαθέτουν ούτε το “παράλληλο πρόγραμμα” ούτε τα απαραίτητα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν αυτούς που αδικούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους κατοίκους των νησιών», τονίζει.
Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρεται και στους στόχους που έχει θέσει για το 2016, αλλά και στις εκλογές στη ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα «έχει ανάγκη έναν ηγέτη με κύρος, πολιτική συγκρότηση, λαϊκό έρεισμα με προσφορά στην παράταξη και καταξίωση στην κοινωνία, που να εμπνέει και να ενώνει».

Η συνέντευξη της κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ, αναλυτικά:
• Ολοκληρώθηκε ένας χρόνος θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχει βελτιωθεί το κλίμα για την Ελλάδα εκεί; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2016;
Το ζητούμενο από την πλευρά της Ευρώπης είναι η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, που κλονίστηκε από τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και από τις γνωστές ατυχείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί εκβιαστών και τοκογλύφων. Αυτό που θέλουν οι εταίροι μας είναι να έχουν απέναντί τους μία υπεύθυνη κυβέρνηση με σοβαρούς και αξιόπιστους συνομιλητές.
Ο στόχος μου για τη νέα χρονιά είναι να συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάδειξη και την προάσπιση των ελληνικών δικαίων στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας με πολλά και σοβαρά ανοιχτά ζητήματα.
Παράλληλα θα εξακολουθήσω να εργάζομαι για μία Ευρώπη αξιών, συνοχής και αλληλεγγύης, προσηλωμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη, που θα αμβλύνει τις ανισότητες, θα ξαναβρεί το χαμένο της προσανατολισμό και θα φέρει πάλι κοντά της τους πολίτες.
• Άλυτο παραμένει και το μεταναστευτικό πρόβλημα. Υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της Ευρώπης να δοθούν λύσεις για να μην χάνονται στο Αιγαίο ανθρώπινες ζωές;
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο πρόβλημα, που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ.
Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη έχει σημειώσει ορισμένα βήματα προόδου, παράλληλα όμως βαρύνεται με καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις.
Ενδεικτικά αναφέρω, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να ασκηθούν ισχυρότερες πιέσεις προς την Τουρκία για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να στηριχθούν περισσότερο οι χώρες που υφίστανται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, να ενισχυθούν δομές όπως η FRONTEX και η EUROPOL, να δημιουργηθεί μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων, να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης και να τροποποιηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου, που διαιωνίζουν την ανισομερή κατανομή των μεταναστευτικών ροών εις βάρος των βασικών χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
• Υπάρχουν ελπίδες για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ; Πώς μπορεί να μην επιβληθεί το μέτρο και στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου; Τι μπορεί να γίνει περαιτέρω για να δοθούν κίνητρα στους νησιώτες;
Από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, θα έπληττε τους μόνιμους κατοίκους και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Για το λόγο αυτό κατέθεσα σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας απορρέει από κοινοτική Οδηγία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων και να δοθεί ένα κίνητρο για την παραμονή των κατοίκων σε αυτές.
Όμως είναι γνωστό ότι η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά υπήρξε το αποτέλεσμα μιας κακής και αποτυχημένης διαπραγμάτευσης. Μάλιστα ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι κυβερνώντες, από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα τους, έχουν δείξει ότι δεν διαθέτουν ούτε το “παράλληλο πρόγραμμα” ούτε τα απαραίτητα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν αυτούς που αδικούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους κατοίκους των νησιών.
Η κυβέρνηση, που με τους ατυχείς χειρισμούς της οδήγησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο, οφείλει να στηρίξει εμπράκτως τα νησιά με φορολογικές ελαφρύνσεις, αναπτυξιακά κίνητρα και άλλα μέτρα με στόχο την ανακούφιση των νησιωτών.
• Με την πολιτική που εφαρμόζεται αισιοδοξείτε πως η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας και να δημιουργήσει περιβάλλον ευνοϊκό για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα;
Η ευχή όλων μας είναι η κυβέρνηση να πετύχει στο έργο της, γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Όμως η ανελέητη φοροεπιδρομή, η απροθυμία για μεταρρυθμίσεις, η δυστοκία στις αποκρατικοποιήσεις και τα νέα υφεσιακά μέτρα, που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις σε ένα εχθρικό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, που έχει δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα απειλώντας υποψήφιους επενδυτές;
Πώς θα τονωθεί η αγορά όταν αυξάνονται δραματικά οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιβάλλονται περικοπές μισθών και συντάξεων;
Τα μέτρα αυτά στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία και νομοτελειακά οδηγούν σε δραστικό περιορισμό της ζήτησης, μείωση του τζίρου και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.
Γι’ αυτό άλλωστε το οικονομικό κλίμα στη χώρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδεινώθηκε κατά δέκα μονάδες, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη σημείωνε σημαντική άνοδο.
• Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι συνταξιούχοι δεν θα υποστούν μειώσεις, ενώ έχει ήδη εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2016 περικοπή συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους σχεδόν 2 δις ευρώ. Παράλληλα έχει βαφτίσει “ασφαλιστική μεταρρύθμιση” την περικοπή των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών.
Μάλιστα το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι όχι μόνο καλούνται να εργαστούν έως και δέκα χρόνια επιπλέον, αλλά και θα λάβουν συντάξεις κατά πολύ χαμηλότερες. Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε πίσω την 13η σύνταξη, αλλά κατήργησε ακόμα και την 12η!!
• Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ. Ποια πρέπει να είναι τώρα τα κριτήρια επιλογής για όσους προσέλθουν στις κάλπες;
Η ΝΔ έχει ανάγκη έναν ηγέτη με κύρος, πολιτική συγκρότηση και λαϊκό έρεισμα. Έναν ηγέτη με προσφορά στην παράταξη και καταξίωση στην κοινωνία, που να εμπνέει και να ενώνει.
Θεωρώ ως πιο σημαντικό το κριτήριο της απήχησης του νέου προέδρου σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, γιατί αυτό είναι που μπορεί να ξανακάνει σύντομα τη ΝΔ τη μεγάλη και δυνατή κεντροδεξιά παράταξη.
• Μπορεί να παραμένει η ΝΔ ενωμένη και μετά τις εκλογές; Ποια πρέπει να είναι η πορεία που θα πρέπει να διαγράψει η ΝΔ την κρίσιμη αυτή περίοδο;
Η ΝΔ είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα παραμείνει ενωμένη μετά τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά και ότι θα βγει ακόμη πιο δυνατή, μετά και την εντυπωσιακή συμμετοχή των νεοδημοκρατών στον πρώτο γύρο.  Στα σαράντα χρόνια της ιστορίας της έχει αποδείξει εμπράκτως ότι είναι μία μεγάλη, δημοκρατική και πολυσυλλεκτική παράταξη, που μπορεί να συνθέτει και να ενώνει ακόμα και διαφορετικές φωνές.  Όμως είναι αλήθεια ότι η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού κράτησε πολύ καιρό, γι’ αυτό και η ΝΔ πρέπει να ανασυγκροτηθεί άμεσα, προκειμένου να επιτελέσει με επιτυχία το ρόλο της ως δυναμική και εποικοδομητική αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτό απαιτούν όχι μόνο οι φίλοι του κόμματος, αλλά και το σύνολο των σκεπτόμενων πολιτών, οι οποίοι απογοητευμένοι από την ασυνέπεια, τον ερασιτεχνισμό και τους αποτυχημένους πειραματισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αντιμετωπίζουν και πάλι τη ΝΔ ως τη μόνη σοβαρή και αξιόπιστη λύση για να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου