Πολιτικά ευέλικτος σε αλλαγές που δεν αφορούν θέματα αρχών δηλώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναλύει στη συνέντευξή του την κεντρική φιλοσοφία ενός «ταξικά μεροληπτικού προς όφελος των φτωχών νέου ασφαλιστικού συστήματος».
Ωστόσο, παραδέχεται ότι το νέο σύστημα οδηγεί σε μείωση συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, κυρίως με εισοδήματα άνω των 1.200 ευρώ.
Επιμένει, παράλληλα, ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ακόμα και μετά το 2018. Παράλληλα, εξηγεί: «Θα υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις στα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Σε ορισμένα Ταμεία, όπως στο ΤΕΒΕ, ίσως μεγαλύτερες. Απκλίσεις μπορεί να περιμένει κανείς και στα λεγόμενα “ευγενή” ταμεία. Με τον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς, όμως, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις».
Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή αναδιανομής αποτελεί θεμελιώδη ιδεολογική διαφορά με τους δανειστές και αναλύει τα σημεία τριβής, όπως είναι για παράδειγμα τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη.
Ο ίδιος εκτιμά ότι τουλάχιστον 153 βουλευτές θα στηρίξουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ δηλώνει πρόθυμος να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, για να επιτευχθεί αυτό.
Σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του Mega το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Βερολίνο, επανέλαβε ότι οι θεσμοί έχουν δεχθεί το περίγραμμα της μεταρρύθμισης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μία δύσκολη μεταρρύθμιση, καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο τροποποιήσεων του κυβερνητικού σχεδίου, υπό την προϋπόθεση να μην αλλάξει το γενικότερο νόημα του νόμου, το οποίο εδράζεται στην ισονομία.
Όπως εξήγησε, τα «μπλοκάκια» θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί, ενώ παράλληλα, προανήγγειλε αλλαγές όσον αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. «Είμαστε σε επικοινωνία με τους ελεύθερους επαγγελματίες για να δούμε τι μπορεί να γίνει με τις εισφορές» δήλωσε ενδεικτικά.
Ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι στην ουσία, οι εισφορές δεν αλλάζουν με τη νέα μεταρρύθμιση. Απλά, συνέχισε, συνδέονται με το πραγματικό εισόδημα, καθώς δεν είναι δίκαιο η επιβάρυνση να γίνεται βάσει των εικονικών εισοδημάτων. Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή με την κανονική διαδικασία – και όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ένα άρθρο.