Η Ελλάδα εισπράττει ποσοστό μόλις 3,5% επί του συνόλου των ταξιδιωτικών δαπανών που πραγματοποιούν σε ετήσια βάση οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί τουρίστες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο εξωτερικό.
Πρόκειται για τέσσερις εκ των σημαντικότερων τουριστικών αγορών για τη χώρα μας από τις οποίες, όπως δείχνουν σχετικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο ελληνικός προορισμός αποκομίζει πολύ μικρά οικονομικά οφέλη σε σχέση με τη δημοφιλία και τις δυνατότητές του. Συνολικά, με βάση στοιχεία του 2015 οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί τουρίστες ξόδεψαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο εξωτερικό 183,34 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, οι Γερμανοί τουρίστες δαπάνησαν στην Ελλάδα 2,24 δισ. ευρώ το 2015. Δεδομένου ότι η δαπάνη των Γερμανών για τουρισμό στο εξωτερικό διαμορφώθηκε στα 68,8 δισ. ευρώ το 2015, από 70,3 δισ. ευρώ το 2014, το ποσό που ξόδεψαν στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 3,2% επί του συνολικού ποσού. Οπως σημειώνει το Ινστιτούτο, «η δυνατότητα της χώρα μας να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από τη Γερμανία και να αυξήσει τα έσοδά της από αυτή την πηγή εξαρτάται κυρίως από την ίδια και συγκεκριμένα από την ανάπτυξη διαφοροποιημένων τουριστικών προϊόντων και από τη διεθνώς ανταγωνιστική προσφορά υψηλής αξίας τουριστικών υπηρεσιών». Επίσης, συμπληρώνει ότι η προσφορά ανταγωνιστικών τουριστικών υπηρεσιών διευκολύνεται από τα υψηλής και αυξανόμενης αξίας συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα».
Οι τουρίστες από τη Βρετανία δαπάνησαν στην Ελλάδα άνω των 2,02 δισ. ευρώ το 2015. Δεδομένου ότι η συνολική ετήσια δαπάνη των Βρετανών για ταξίδια στο εξωτερικό ήταν το 2015 στα 57,4 δισ. ευρώ, το ποσό που δαπάνησαν στην Ελλάδα το 2015 δεν υπερβαίνει το 3,5% επί του συνολικού ποσού. Επομένως, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο, η δυνατότητα της χώρας μας να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από τη Βρετανία και να αυξήσει τα έσοδά της από αυτή την πηγή είναι επίσης σημαντική με τις προϋποθέσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικής προσφοράς του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε όλες τις εποχές του έτους.
Οι τουρίστες από τη Γαλλία δαπάνησαν στην Ελλάδα άνω του 1,19 δισ. ευρώ το 2015. Δεδομένου ότι οι συνολικές πληρωμές της Γαλλίας για ταξίδια των κατοίκων της στο εξωτερικό ανέρχονται στα 35,07 δισ. ευρώ το 2015, συνάγεται ότι το μερίδιο της Ελλάδας ανέρχεται σε ποσοστό 3,4%. Κατά το Ινστιτούτο, η δυνατότητα της χώρας μας να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και έσοδα από τη Γαλλία είναι, επίσης, δεδομένη. Οι Ιταλοί τουρίστες ξόδεψαν στην Ελλάδα 832,7 εκατ. ευρώ το 2015. Συνολικά, οι ταξιδιωτικές τους πληρωμές για ταξίδια στο εξωτερικό έφθασαν σε 22,07 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το ποσό που δαπάνησαν στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει γύρω στο 3,8% του συνολικού ποσού που δαπανούν οι κάτοικοι της Ιταλίας για τουρισμό στο εξωτερικό ετησίως. Σημαντικές είναι υπό προϋποθέσεις και οι προοπτικές προσέλκυσης περισσότερων τουριστών και εσόδων από την Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι για το 2017, βάσει του αρχικού προγραμματισμού των αεροπορικών εταιρειών, έχουν δρομολογηθεί περισσότερες πτήσεις για τη χώρα μας από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία και λιγότερες από την Ιταλία.
Καθημερινή