Ειδήσεις

Η ισχυρή Π.Φ.Υ. η λύση για έξοδο από την κρίση-Ποιος ο ρόλος του Παθολόγου – Γράφει ο Ηλ.Τσέρκης

Στην χώρα με τους περισσότερους ιατρούς παγκοσμίως και την μεγαλύτερη ανισοκατανομή, παρατηρούνται πολλά παράδοξα στην λειτουργία του συστήματος υγείας.
Η διαρκώς αυξανόμενη οικονομική κρίση θέτει ως προτεραιότητα τη μετατόπιση του βάρους της περίθαλψης από τα δαπανηρά νοσοκομεία, στις πιο οικονομικές και προσιτές εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες.

Η οργάνωση ενός συστήματος ΠΦΥ αποτελεί άμεση ανάγκη για την επιβίωση του συστήματος υγείας αρκεί αυτό να γίνει με όρους του μέλλοντος και μακριά από συντεχνιακές και ιδεοληπτικές λογικές.
Στη χώρα μας, οι δαπάνες υγείας ανά κάτοικο ανέρχονται σε 1.663 ευρώ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 28 είναι 2.781 ευρώ.

Μάλιστα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δαπανών υγείας από το 2007 έως και το 2015 παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο: -0,9% έναντι +1,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συνολικά οι δαπάνες υγείας απορροφούν το 8,2% του ΑΕΠ (9,9% μέσος ευρωπαϊκός όρος).

Πρώτη θέση η νοσοκομειακή δαπάνη αφού καταναλώνει το 47% του ΑΕΠ (31 % ο μ.ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Οι Εξωνοσοκομειακές δαπάνες 22% (31 % ο μ.ο. της Ε.Ε.)
Η Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας, 1% των πόρων (10 % ο μ.ο. της Ε.Ε)

Το 49,9% του πληθυσμού νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο από 1 έως 3 ηµέρες, ενώ περισσότερες από 3 και µέχρι 10 ηµέρες το 35,4%. Αυτά είναι τα κύρια αίτια που αυξάνουν τη νοσοκομειακή δαπάνη, όπως και η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς προηγουμένως να εξεταστούν από ιατρό της Π.Φ.Υ.

Επιπρόσθετα, η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα ποσοστά χρόνιων παθήσεων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θα καταστήσει αναγκαία την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης.

Η ποιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει βελτιωθεί σε πολλές χώρες, από τη συνεχή μείωση των νοσοκομειακών εισαγωγών για νοσηλεία λόγω χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο για να πετύχουμε την μείωση των εισαγωγών στα Νοσοκομεία θα πρέπει να βελτιωθούν οι παροχές στην Π.Φ.Υ. και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε περισσότερους ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κανόνες που θα υπηρετούμε ευλαβικά όλοι μας.

Η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει στοιχεία το 2014 όπου αποδεικνύουν πως όσοι συμβουλεύτηκαν ή επισκέφτηκαν ιατρό το τελευταίο έτος , ιατρό γενικής ιατρικής ή παθολόγο ήταν το 58,8%, ενώ γιατρό άλλης ειδικότητας ή χειρουργό ανήλθε σε 46,5%,

Τα στατιστικά της υγείας έχουν δείξει πως ο μεγάλος αριθμός των ειδικών δεν βοήθησε στην καλύτερη υγεία των Ελλήνων, αντίθετα συνοδεύθηκε με αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανηρών εξετάσεων.
Επίσης, μέσα σε μία 20ετία «κυλήσαμε» ως χώρα από την 4η στη 14η θέση όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Στη χώρα μας διαθέτουμε 41 Παθολόγους / 100.000 κατοίκους και 28 Γενικούς Ιατρούς /100.000 κατοίκους.
Η σχετική αναλογία οικογενειακών ιατρών στην Ε. Ε. είναι 85 /100.000.
Συμπερασματικά προκύπτει ότι υπολειπόμαστε 16 οικογενειακούς ιατρούς ανά 100.000 σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ότι αφορά τις ιδιωτικές πληρωμές (out of pocket) με τα νοικοκυριά να δαπανούν σχεδόν διπλάσιες δαπάνες για την υγεία από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό (4,4% στην Ελλάδα έναντι 2,3% στην ΕΕ των 28).

Με όλα τα παραπάνω στοιχεία η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει τα ιατρεία της γειτονιάς όταν δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει τις ήδη υπάρχουσες δημόσιες δομές.
Θέλει να καταργήσει ιδιωτικά ιατρεία με τη φοροεπιδρομή μέσω του νέου ασφαλιστικού, όταν η ιδιωτική υγεία προσφέρει κομμάτι στο ΑΕΠ και δεν καταναλώνει μονάχα.

Ποιος ο ρόλος του Παθολόγου

Ο Παθολόγος μέσα στον ασφυκτικό κλοιό των ειδικοτήτων έχει πια συρρικνωθεί, σχεδόν εξαφανισθεί.
Η απομόνωση, ανεξαρτητοποίηση και στεγανοποίηση καθεμιάς ειδικότητος είναι τεχνητή και αφύσικη. Για αυτό ο ρόλος του Παθολόγου πρέπει να συζητηθεί και να επαναπροσδιοριστεί. Να γίνει ο μαέστρος στην ορχήστρα κι όχι το τελευταίο βιολί.

Η μόνη λύση στις παρούσες συνθήκες είναι να εγγραφούμε μέλη στην νεοσύστατη εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος. Να συμμετέχουμε στα συνέδρια και στις δραστηριότητες και να έχουμε εκπροσώπηση σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Να ξεκινήσουμε με την ενεργό συμμετοχή μας, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 22-26/2/2017, στο Grand Hotel Palace.
Πρέπει να ενισχύσουμε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με Πρόεδρο τον καθηγητή Δ.Π.Θράκης κ. Ευστράτιο Μαλτέζο, με αντιπρόεδρο τον καθηγητή Α.Π.Θ. κ Απόστολο Χατζητόλιο και γραμματέα τον καθηγητή Δ.Π.Θ. κ Δημήτριο Παπάζογλου, αλλά και τα άλλα μέλη.
Αξίζει τον κόπο ας το προσπαθήσουμε.

Ηλίας Ιωαν Τσέρκης
Παθολόγος
Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Ρόδου
Εκπρόσωπος ΙΣΡ στον ΠΙΣ

healthreport.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου