Ειδήσεις

Αυξήσεις-φωτιά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα – Στο στόχαστρο, αδίκως, οι φαρμακοποιοί

Τον μπελά τους έχουν βρει οι φαρμακοποιοί της Ρόδου οι οποίοι σε καθημερινή πλέον βάση ακούνε τα… εξ αμάξης από ασθενείς, για τις αυξήσεις-φωτιά που έχουν επιβληθεί στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, εξαιτίας της απελευθέρωσης των τιμών, που ψηφίστηκε το 2014 έπειτα από πολλές πιέσεις του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη.
Ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι χονδρικές τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν την «ανηφόρα» ακόμα και στα ευρείας κατανάλωσης φάρμακα με τους ασθενείς-καταναλωτές πλέον να τα βάζουν με τους φαρμακοποιούς και να τους… στολίζουν καθημερινά με διάφορα κοσμητικά επίθετα, θεωρώντας ότι ευθύνονται οι ίδιοι για τις ανατιμήσεις, όμως όπως λέει στην «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Επειτα από καταγγελίες που δέχθηκε η «δ» για αυξήσεις-φωτιά σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συντάκτης της εφημερίδας επικοινώνησε με τον κ. Νίκο Φουτούλη ο οποίος περιέγραψε σκηνές για γέλια και για κλάματα που εκτυλίσσονται καθημερινά στα φαρμακεία της Δωδεκανήσου… Από ασθενείς που ζητούν επιστροφές χρημάτων μέχρι λεκτικές επιθέσεις σε φαρμακοποιούς.
«Με την απελευθέρωση των τιμών δόθηκε η δυνατότητα στις εταιρείες να απελευθερώσουν την χονδρική τιμή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Τα ΜΗΣΥΦΑ δεν είναι πλέον διατιμημένα και οι τιμές καθορίζονται από τις εταιρείες. Οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν σταδιακά από φάρμακα τα οποία δεν ήταν ευρείας κατανάλωσης. Όμως πλέον οι αυξήσεις αφορούν και ευρείας κατανάλωσης φάρμακα, όπως είναι το depon, το οποίο από 75 λεπτά έφτασε να πωλείται 99 λεπτά, ενώ το διαλυόμενο depon maximum από 1,60 ευρώ πλέον πωλείται 2,30 ευρώ… Και έπεται συνέχεια. Από τη στιγμή που το Υπουργείο δεν καθορίζει πια τις τιμές, συνεχώς θα αυξάνονται και κανείς δεν θα μπορεί να βάλει φρένο. Από την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, όποιος έρχεται στο φαρμακείο για depon και βλέπει αυτές τις τιμές είναι ευνόητο, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αντιδρά και να ξεσπά στον φαρμακοποιό ο οποίος όμως δεν έχει καμία ευθύνη. Αφού αγοράζουμε ακριβά, θα πουλήσουμε ακριβά», λέει ο κ. Νίκος Φουτούλης.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, οι αυξήσεις σε ΜΗΣΥΦΑ επιβάλλονται από τις εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που έρχεται με την πώληση φαρμάκων από σούπερ μαρκετ: «Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες και οι ενστάσεις μας, όταν λέγαμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η απελευθέρωση των τιμών και η πώληση ΜΗΣΥΦΑ από τα φαρμακεία θα αποβεί εις βάρος των πολιτών. Οι ανατιμήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ έρχονται επειδή βρίσκεται προ των πυλών η λαίλαπα, από την πώληση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ όπου, για παράδειγμα, αντί για depon θα πωλείται ένα αντίστοιχο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία, με την μικρότερη περιεκτικότητα όμως φαρμάκου, με περισσότερα χάπια στο κουτί και με πιο ακριβή τιμή. Ερχεται λαίλαπα στον τομέα των φαρμάκων κι αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό. Εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης, ούτε λίγο ούτε πολύ μάς αποκαλούν κλέφτες! Είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος ότι δεν φταίμε εμείς για τις αυξήσεις, είναι απόφαση των εταιρειών που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου νόμου. Να γίνει κατανοητό ότι έχουν αλλάξει οι τιμές χονδρικής και κατά συνέπεια αναγκαζόμαστε κι εμείς να πουλάμε ακριβότερα».
Αυτονόητο είναι λοιπόν είναι ότι αφού αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής πώλησης, αντίστοιχα ακρίβυναν και τα φάρμακα που φθάνουν στον πάγκο του φαρμακείου, καθώς το κόστος μετακυλίεται και στους πολίτες που πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ).

Αυξήσεις- φωτιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων 50 και πλέον κωδικοί φαρμάκων παρουσίασαν μεταβολή στην τιμή τους στο 2017.
Από αυτούς:
– Οι 49 κωδικοί ( 98%) παρουσίασαν αύξηση τιμής.
– Οι 14 κωδικοί (28%) παρουσίασαν αύξηση τιμής άνω του 10%.
– Οι 9 κωδικοί (18%) εμφάνισαν αύξηση τιμής άνω του 20%, μέχρι και …160%.
– Μόλις 1 κωδικός φαρμάκου (2%) παρουσίασε μείωση τιμής 4,88%.
Στις αυξήσεις εντοπίζει κανείς φάρμακα καθημερινής χρήσης που κυκλοφορούν και στη χώρα μας επί σειράν ετών όπως Betadine Gargl 240 ml, Daflon 500 mg X 30 tab, Daflon 450+50 mg.36 F.C.TAB, Counterpain 100 gr, Mundisal gel Pleon, Nurofen soft caps 10X400 mg, Voltaren, Alopexy, Depon και άλλα ΜΗΣΥΦΑ ευρείας κατανάλωσης.
Όπως αναφέρει ο κ. Φουτούλης, η απελευθέρωση των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ, η οποία είχε συνοδευτεί από υποσχέσεις ότι δήθεν θα ρίξει τις τιμές και ο κόσμος θα ωφεληθεί, εντέλει επιβάρυνε την τσέπη του πολίτη. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε, πρόκειται για μια υποτιθέμενη μεταρρύθμιση η οποία δυσκολεύει κι άλλο την καθημερινότητα των πολιτών και μετατρέπει το αγαθό του φαρμάκου σε είδος πολυτελείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου