Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Αυτός είναι ο πήχης για τον Τσίπρα, αυτές είναι οι “κόκκινες γραμμές” της ΝΔ

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εκ των προτέρων, η πρώτη για τη νέα χρονιά συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας αποτελούσε βαρόμετρο για τις επόμενες κινήσεις της οδού Πειραιώς στο ονοματολογικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στο σχεδόν τρίωρο τετ α τετ της ηγετικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ατζέντα των Σκοπίων ήταν αυτή που μονοπώλησε τις εσωτερικές συζητήσεις.

Μέσω, δε, της παρέμβασης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αιχμές που ήρθαν στο προσκήνιο ήταν, κατά κύριο λόγο, δύο. Η πρώτη σχετίζεται με τον πήχη που έθεσε η “γαλάζια” παράταξη στη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα. Η δεύτερη και πλέον κομβική για το εσωτερικό οικοσύστημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι…κόκκινες γραμμές και η απόλυτη αποτύπωση της θέσης του κόμματος.

Ουσιαστικά, στο ραντεβού των τομεαρχών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διεμήνυσε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η “κόκκινη γραμμή”, όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις:

-Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

-Erga omnes για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

-Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού, με τη ΝΔ να τονίζει πως η αποκήρυξη μπορεί να γίνει μόνο μέσα μέσω διμερούς συμφωνίας, η οποία θα υιοθετηθεί κατόπιν από τον ΟΗΕ.

“Από τη στιγμή που προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα”, σημείωσε, σύμφωνα με πηγές της οδού Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση των τομεαρχών, στέλνοντας μήνυμα σαφές προς το εσωτερικό.

“Ουδόλως είναι δεδομένη η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε μία λύση μόνο για το όνομα…Δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε συλλαλητήριο”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του επέλεξε να κινηθεί σε τόνους ιδιαίτερα αιχμηρούς κατά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, επισημαίνοντας πως η ΝΔ ζητάει ενημέρωση από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κοινή τους ενιαία θέση και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

“Το θέμα δεν αφορά μόνο στην ονομασία. Οτιδήποτε λιγότερο δε μπορεί να γίνει αποδεκτό, όπως προφανώς δε μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αποσπασματική λύση, η οποία δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά και οι απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των γειτόνων”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. “Το μόνο που βλέπουμε είναι ένα θέατρο σκιών. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα, για να μείνουν στην εξουσία. Όπως λέει και ο λαός, δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο. Καλώ την κυβέρνηση να μας ενημερώσει για όλα τα δεδομένα. Τι συζητά. Τι διαπραγματεύεται. Να μην ξεχνούν αυτοί που θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι πως σημερινοί κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν κάποτε τα ρέστα τους, για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα”,  ήταν μία ακόμα χαρακτηριστική αποστροφή του.

Την “εξαιρετικά αδύναμη θέση της χώρας μας” ανέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αποδίδοντας το όλο αρνητικό momentum στη στάση της συγκυβέρνησης. “Υπάρχουν δυο γραμμές και αυτός είναι ο λόγος που δεν ενημερώνουν γιατί θα φανεί η διχοστασία τους…Να μη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις διεθνείς πιέσεις γιατί και το 2008 δεχόμασταν πιέσεις αλλά σηκώσαμε το ανάστημά μας”, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, με τον τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο να σημειώνει, από την πλευρά του, να σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητοι Έλληνες επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι δεν έχουν οι ίδιοι κοινή γραμμή.

“Είναι εξαιρετικά λυπηρό για το έθνος να διαπραγματεύεται αυτή η κυβέρνηση αυτή τη συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία. Τους μισούς δεν τους νοιάζει καν να ονομαστούν “Μακεδονία” τα Σκόπια. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο να δημιουργήσουν πρόβλημα σε εμάς”, φέρεται να τόνισε ο κ. Βορίδης, ενώ ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι για το Σκοπιανό πρέπει να μιλάνε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του “γαλάζιου” τετ α τετ τομεάρχες που εκλέγονται σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας σημείωσαν πως η πίεση των πολιτών ανεβαίνει, καθώς δε θέλουν τη χρήση του όρου “Μακεδονία”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου