«Άνοιξε» από χτες ο δρόμος για το Φράγμα της Κρητηνίας, αφού εγκρίθηκαν ομοφώνως από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι όροι του διαγωνισμού, συγκρότησης επιτροπής διαγωνισμού, ορισμού πιστοποιημένου χρήστη (χειριστή) και εξουσιοδότησή του για την ανάθεση της παροχής υπηρεσίας: «Παροχή Υπηρεσιών Γεωτεχνικού Συμβούλου στο πλαίσιο της κατασκευής του έργου: Κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών Φράγματος Κρητηνίας νήσου Ρόδου».
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ο.Ε. και αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης: «Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Ο.Ε. της ΠΝΑΙ για το 2019. Τα θέματα ήταν κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς ανοίγουν οι κωδικοί του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας –σύμφωνα με τις εγκυκλίους εκτέλεσής του. Το κυριότερο θέμα ήταν η έγκριση των όρων του διαγωνισμού για να προχωρήσει το Φράγμα της Κρητηνίας –προεκτιμώμενης αμοιβής 338.622, 85 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την Ρόδο, αφού έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, έχουν εξευρεθεί οι πόροι κατόπιν ενεργειών του ιδίου του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ μόλις πρόσφατα, εγκρίθηκαν και οι όροι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΠΕΧΩ. Συνεπώς, αίρονται πλέον όλα τα εμπόδια και ανοίγει ο δρόμος για να υλοποιηθεί το έργο».
Τι προβλέπει η σύμβαση
με τον ανάδοχο
– Η πορεία του έργου
Θυμίζουμε ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2018, η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, προχώρησε στην ολοκλήρωση ενός ακόμη μεγάλου αναπτυξιακού έργου που για δεκαετίες παρέμενε βαλτωμένο, του Φράγματος Κρητηνίας, με την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο Κοινοπραξία.
Η σύμβαση για την εκτέλεση των υπολειπομένων εργασιών του Φράγματος Κρητηνίας, συνολικού ύψους 9.482.823,70 ευρώ, υπεγράφη ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τους εκπροσώπους της αναδόχου Κοινοπραξίας «Σμίλη ΑΤΕ – Εργοροή ΑΤΕ», Χρυσούλα Τσάλα και Γιώργο Διόχνο.
Το Φράγμα Κρητηνίας χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, μετά την αποδοχή του αιτήματος του περιφερειάρχη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, τον περασμένο Ιούλιο, για χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το ποσό των 10.000.000 ευρώ.
Όπως είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης, παράλληλα με την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου της λιμνοδεξαμενής του Φράγματος, ανέλαβε ενώπιον του Υπουργού την δέσμευση για την ταυτόχρονη εκπόνηση της μελέτης των δικτύων διανομής του νερού, έργο που θα χρηματοδοτηθεί επίσης από εθνικούς πόρους.
Το Φράγμα Κρητηνίας, που έρχεται να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή και να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας του νησιού της Ρόδου, έχει ένα πολυετές ιστορικό, καθώς ξεκίνησε από την δεκαετία του ‘90, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Γεωργίας. Η εργολαβία, λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν, διαλύθηκε το 2011. Η αδυναμία του μετέπειτα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2013 ώστε να εκτελεσθεί στην ολότητα του, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του φακέλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου να ολοκληρώσει, να συμπληρώσει και να επικαιροποιήσει την μελέτη των υπολειπόμενων εργασιών του φράγματος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε τότε να ολοκληρώσει το Φράγμα Κρητηνίας, με ίδιους πόρους, που θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της κατά 12 εκατ. ευρώ.
Παρότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για το έργο «Κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών του Φράγματος Κρητηνίας της νήσου Ρόδου», η σύμβαση με τον προσωρινό ανάδοχο δεν υπεγράφη, το έργο δεν προχώρησε και ως εκ τούτου, η σημερινή περιφερειακή αρχή το παρέλαβε στα τέλη του 2014, ημιτελές.
Ο κ. Χατζημάρκος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, είχε αναφερθεί στο έργο αναλαμβάνοντας δημοσίως την δέσμευση για την ολοκλήρωσή του, αφού προηγουμένως εξασφάλιζε χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και όχι από ίδιους πόρους, ώστε να μην «γονατίσει» η Περιφέρεια υπό το βάρος του προϋπολογισμού του έργου και με δεδομένο ότι κανένα φράγμα στην Ελλάδα δεν υλοποιείται με ίδιους πόρους περιφέρειας.
Άμεσα η σημερινή περιφερειακή αρχή ξεκίνησε την αναζήτηση νέας πηγής χρηματοδότησης που θα έδινε την δυνατότητα στην Περιφέρεια να κατευθύνει πόρους 10.000.000 € τουλάχιστον, σε άλλα αναπτυξιακά έργα, στα νησιά. Η αναζήτηση είχε αίσιο αποτέλεσμα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση να κάνει δεκτό το αίτημα του Περιφερειάρχη και να διαθέτει από εθνικούς πόρους το ποσό των 10.000.000 ευρώ, ονοματισμένα, για την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Κρητηνίας.
*Τέλος να σημειωθεί ότι μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της Ο.Ε. ήταν και οι προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ για το Νομό Κυκλάδων, ύψους 495.000 ευρώ περίπου (τρόφιμα παντοπωλείου).