Πάνω από τον αρχικό στόχο είναι τα έσοδα που εισρέουν στα δημόσια ταμεία από το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το οποίο επιβαρύνει του πελάτες των καταλυμάτων, και τις δύο χρονιές που αυτό εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι εισπράξεις από το φόρο από την αρχή του 2019 μέχρι το Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 92 εκατ. ευρώ, κατά 7 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τη χρονιά εκείνη τα έσοδα έφτασαν τα 125 εκατ. , σχεδόν διπλάσια από τα 74 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος του κρατικού Προϋπολογισμού.
Μόνο τον Σεπτέμβριο πέρσι, τα έσοδα ανήλθαν σε 22,77 εκατ. έναντι 20,61 εκατ. τον Σεπτέμβριο 2018, σημειώνοντας άνοδο 10,5%. Τον Μάιο τα έσοδα ήταν 6,26 εκατ. ευρώ από 5,12 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018, τον Ιούνιο 12,15 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο 19,57 εκατ. ευρώ και 19,97 εκατ. ευρώ.
145 εκατ. ευρώ ο φετινός στόχος
Παρά τα αιτήματα φορέων του τουριστικού κλάδου για μείωση του τέλους στα ξενοδοχεία, καθώς όπως εξηγούν πρόκειται για ένα φόρο που αποδίδει στα κρατικά ταμεία περισσότερα χρήματα από τον αρχικό στόχο, ή έστω την ισχύ του μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και καταγράφεται η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, ο φόρος δείχνει πως έχει έρθει για να μείνει. Μάλιστα ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει την είσπραξη 145 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαμονής. Ο στόχος των εσόδων ανεβαίνει, όσο αυξάνεται η τουριστική κίνηση, κυρίως από το εξωτερικό.
Εντούτοις πέρσι το καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών είχε εξετάσει την κατάργηση του φόρου διαμονής ή τη εφαρμογή του μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο .
Να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα
Πλέον, στελέχη και επιχειρηματίες του χώρου ζητούν το τέλος να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, αναφερόμενοι στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών ή στην ενίσχυση των δράσεων προβολής ανά προορισμό, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, όπως η Ρώμη. Εντούτοις επί του παρόντος από το κυβερνητικό επίπεδο δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις για την “τύχη” του φόρου.
Υπενθυμίζεται πως ο φόρος διαμονής στα ελληνικά καταλύματα ξεκίνησε να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2018. Ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Βίκυ Κουρλιμπίνη