Το Χαμόγελο του Παιδιού έκλεισε 25 χρόνια πλάι σε κάθε παιδί που κινδυνεύει. Υλοποίησε χιλιάδες δράσεις, παρεμβαίνοντας σε θέματα υγείας, εγκατάλειψης, κακοποίησης, bullying και σε προβλήματα διαβίωσης. Εκτός από τα σπίτια φιλοξενίας, λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 1056, και πρωτοστατεί ως Εθνικό Κέντρο για τις εξαφανίσεις παιδιών.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Κώστας Γιαννόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» μίλησε για τις αναφορές που δέχεται το Χαμόγελο του Παιδιού. Δηλώνει ότι η κρίση του κορωνοϊού συνετέλεσε στην ενίσχυση πολλών από τα προβλήματα που προϋπήρχαν και επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην… κορυφή του παγόβουνου. Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη συνεργειών με θεσμικούς φορείς, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με στόχο την στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη βοήθειας αλλά και στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών και κάθε εθελοντή ξεχωριστά στην επίτευξη της αποστολής του Χαμόγελου του Παιδιού.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κώστα Γιαννόπουλου αναλυτικά:
• Κύριε Γιαννόπουλε, το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας οργανισμός, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα παιδιά και στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν ανάγκη στήριξης. Έχουν γίνει εντονότερα τα προβλήματα αυτά λόγω του κορωνοϊού;
Ο κύριος στόχος του Χαμόγελου του Παιδιού, η βασική του αποστολή, είναι να φανεί χρήσιμο στις οικογένειες και στα παιδιά μέσω των δράσεών του. Καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο είμαστε σε θέση να παρέμβουμε όπου χρειαστεί, σε όλη την Ελλάδα!
Πάντα υπήρχαν προβλήματα επιβίωσης, υγείας, κακοποίησης bullying κλπ. Ανέκαθεν κατέληγαν τέτοιου είδους ζητήματα σε εμάς και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποκτήσει εμπειρία και την τεχνογνωσία που απαιτεί η διαχείριση των προβλημάτων αυτών.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και κυρίως τελευταία με την κρίση του κορωνοϊού, αυξήθηκαν τα προβλήματα των παιδιών και των εφήβων. Οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο, οικογένειες με γονείς που είναι χρήστες ναρκωτικών ή αλκοολικοί, παιδιά που …κακοποιούνται ή πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής ή κάθε άλλης μορφής βίας, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Έχουν γίνει δε πολύ έντονα τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες…
Στη γραμμή SOS 1056 δεχόμαστε 270.000 με 300.000 κλήσεις τον χρόνο. Από αυτά τα περιστατικά που μας καταγγέλλονται, τα 50.000 με 60.000 χρίζουν άμεσης παρέμβασης, κινητοποίησης της αστυνομίας ή των εισαγγελικών αρχών.
Υπάρχει μία μάχη με ένα αόρατο εχθρό… τον κορωνοϊό. Δυστυχώς είναι πολλές οι παράπλευρες απώλειες της μάχης αυτής. Και αν κρίνω από τα μηνύματα που λαμβάνουμε και τις πληροφορίες που καταλήγουν σε εμάς, δεν έχουμε δει ακόμη τίποτε…
• Τι γίνεται όμως με το διαδίκτυο; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει για τα παιδιά;
Δεν είναι το διαδίκτυο επικίνδυνο ως μέσο. Ο τρόπος με τον οποίο το χειρίζεται κανείς μπορεί να το καταστήσει επικίνδυνο. Και ενώ οι γονείς προσπαθούσαν να πείσουν τα παιδιά τους να μην περνούν τόση ώρα στον υπολογιστή ή στο τάμπλετ, τώρα αναγκαστικά λόγω της τηλεκπαίδευσης δεν υπάρχει άλλη λύση. Βεβαίως, τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν τους υπολογιστές μόνο για τα μαθήματά τους, αλλά και για να συνομιλούν με τους συμμαθητές ή τους φίλους τους. Περνούν σχεδόν όλη τη μέρα μπροστά από μία οθόνη, χωρίς να μπορούν οι γονείς να ελέγχουν πάντα την κάθε κίνηση των παιδιών τους…
Έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε επικοινωνίες όπου δεν θα έπρεπε να έχουν καμία πρόσβαση. Παιδιά 10 και 11 ετών είναι πάρα πολύ μικρά για να πλοηγούνται στο διαδίκτυο με ασφάλεια. Δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τους κινδύνους και τις παγίδες που μπορεί να παρουσιαστούν μπροστά τους ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο ισχύσει σε ένα βαθμό και για τους έφηβους. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν όμως τα παιδιά. Γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και στην πρόληψη…
Συχνό είναι το φαινόμενο του ψαρέματος (fishing) ανηλίκων μέσω του διαδικτύου. Με αυτή τη μέθοδο επιτήδειοι έπεισαν ανήλικα κορίτσια να τους στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους… Καταλήγουν συχνά τέτοια περιστατικά σε εμάς…
• Το bullying αποτελεί φαινόμενο της εποχής μας. Ποιες διαστάσεις έχει πάρει;
Το bullying έχει πάρει πια σοβαρές διαστάσεις και δεν μιλάμε πλέον για απλά πειράγματα μεταξύ φίλων και συμμαθητών… Μιλάμε για ακραίες καταστάσεις… Τώρα, το bullying γίνεται πολύ πιο έντονα μέσω του διαδικτύου… Διαπομπεύουν παιδιά και τα απειλούν… Οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση επειδή τα παιδιά τους δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω γιατί τους περιμένουν στη γωνία συμμορίες άλλων παιδιών για να τα προπηλακίσουν… Γίνεται η μαρτύριο η ζωή των παιδιών που τρομοκρατούνται από άλλα παιδιά…
Έχουν αγριέψει τα πράγματα. Και μη ξεχνάμε ότι γίνεται κατά κόρον διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω των παιδιών και εφήβων. Διακινητές βρήκαν τρόπο να χρησιμοποιούν τα παιδιά γι’ αυτούς τους σκοπούς. Έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος σε πολλούς τομείς. Στο Χαμόγελο του παιδιού προσπαθούμε νυχθημερόν να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα την κάθε κατάσταση τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και τους φορείς.
• Το Χαμόγελο του Παιδιού συμπλήρωσε 25 χρόνια δράσης και προσφοράς στην κοινωνία. Ποιο είναι το σημαντικότερο επίτευγμα αυτά τα 25 χρόνια κατά την προσωπική σας άποψη;
Προσπαθούμε να κάνουμε τους θεσμούς να λειτουργούν καλύτερα και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα μέσα από συνέργειες. Βασικό μας μέλημα είναι να λειτουργούμε πάντα με συνέπεια και υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Ωστόσο, χωρίς τις συνεργασίες με τις αρμόδιες αρχές δεν μπορείς να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του Χαμόγελου του Παιδιού αυτά τα 25 χρόνια ήταν ότι κατάφερε να κάνει κοινωνό την κοινωνία σε πολλά από τα ζητήματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί, όπως σε εξαφανίσεις εφήβων και παιδιών, η κακοποίηση και το bullying. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια λάβαμε πάνω από 4 εκατ. κλήσεις… Αυτό σημαίνει ότι μας αποδέχεται και μας εμπιστεύεται ο κόσμος. Αυτή την επαφή με την κοινωνία, όπως και την επιστημονική κατάρτιση των στελεχών μας με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς με τους οποίους ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία, προσπαθούμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού
Καλύψαμε πέρυσι 95.000 παιδιά μέσα από τις δράσεις μας. Μεγαλώνουμε 300 παιδιά στα σπίτια μας που στηρίζουμε 90 παιδιά που στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν. Αυτά τα νούμερα και μόνο… αποδεικνύουν ότι δεν φτάνουν τα ευχολόγια. Ο αγώνας είναι καθημερινός…
• Συνεπώς, έχει αγκαλιάσει η κοινωνία τον Οργανισμό…
Ο κόσμος μας στηρίζει και έχουμε επίσης σημαντική στήριξη από εταιρείες που μας προσφέρουν είδη τα οποία δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε. Κάποιοι θεωρούν το Χαμόγελο του Παιδιού ένα πλούσιο οργανισμό επειδή πορευόμαστε με χριστή διαχείριση και με νοικοκυριό. Τα χρήματα που συγκεντρώνουμε πηγαίνουν στους σκοπούς και στις δράσεις του οργανισμού, ενώ ελεγχόμαστε από ορκωτούς λογιστές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι που επιμένουν ότι το Χαμόγελο δεν χρειάζεται στήριξη.
«Χωρίς εσένα δεν γίνεται». Αυτό είναι το σύνθημά μας. Το Χαμόγελο ανήκει στον κόσμο… που από το υστέρημά του στηρίζει τις δράσεις μας ή συμμετέχει εθελοντικά. Γύρω στους 12.000 είναι οι εθελοντές μας εκ των οποίων οι 3.500 ενεργοί. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι, όταν τους τηλεφωνήσουμε τρέχουνε για να δώσουν λύσεις. Έχουμε εθελοντές και στη Ρόδο… Λίγοι γνωρίζουν προφανώς ότι μόνο το Χαμόγελο του Παιδιού διαθέτει θερμοκοιτίδες εντατικής θεραπείας νεογνών. Κατά καιρούς γίνονται αεροδιακομιδές με ελικόπτερα του ΕΚΑΒ από τη Ρόδο στο ΠΑΓΝΗ… Οι εθελοντές μας είναι πάντα εκεί για να παραλάβουν τα διασωληνωμένα νεογνά.
• Μια που αναφερθήκατε στις συνέργειες, θα ήθελα να κλείσουμε με το σύμφωνο συνεργασίας που συνήψε το Χαμόγελο του Παιδιού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πού εστιάζει η συνεργασία αυτή;
Η σύμπραξή μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στοχεύει στην υποστήριξη του έργου της στους τομείς ευθύνης μας. Ερχόμαστε να συμπληρώσουμε κι εμείς το έργο της Περιφέρειας και των αντίστοιχων διευθύνσεών της, να δράσουμε αλληλένδετα-π.χ. σε περιστατικά εξαφάνισης-ώστε να συμπληρώνει ο ένας Οργανισμός τον άλλο.
Έτσι κι αλλιώς υπήρχαν δεσμοί του Χαμόγελου του Παιδιού με την Περιφέρεια. Απλώς, προσπαθούμε πλέον να ενισχύσουμε το επίπεδο της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας αυτής προς όφελος των νησιωτικών κοινωνιών. Πρόκειται για μία από τις συμπράξεις που μας χαροποιούν ιδιαίτερα. Οι συνέργειες με θεσμικούς φορείς όπως η ΠΝΑΙ και έχοντας πάντα στο πλευρό μας όλη την κοινωνία, αποτελούν τη μόνη οδό για να καταφέρουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους που χρειάζονται την υποστήριξή μας.