Με ηλεκτρονικό “βραχιολάκι” θα παρακολουθείται η πορεία του ασθενούς στα επείγοντα των νοσοκομείων, πόση ώρα μένει σε αυτά μέχρι να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και κυρίως πού εντοπίζονται οι καθυστερήσεις. Σημειώνεται πως σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας που εφημερεύσουν, η αναμονή των ασθενών στα επείγοντα μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τις έξι ώρες.
Η παρακολούθηση της διαδρομής των ασθενών στα νοσοκομεία θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και όταν ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, θα χτυπάει “κόκκινο”.
Μέσω ενός απομακρυσμένου δικτύου και της διαδικασίας παρακολούθησης (tracking), οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου θα μπορούν να εντοπίζουν τους ασθενείς με τη μεγαλύτερη αναμονή. Έτσι, θα παρεμβαίνουν για να μειώνουν το χρόνο αναμονής.
“Θα έχουμε ένα σήμα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης οπότε όταν ένας ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο για τα επείγοντα θα έχει ένα κωδικό QR και θα το σκανάρει. Με αυτό το κωδικό θα παρακολουθούμε σε ποιο σημείο καθυστερεί η διαδικασία και θα υπάρχει μία ειδοποίηση που θα λέει π.χ. ότι ο τάδε έχει μείνει πάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο μεταξύ του παθολόγου και του μαγνητικού τομογράφου, και θα ειδοποιείται αυτομάτως η Διοίκηση. Αυτή είναι η λογική της ιχνηλάτησης” όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Στη δεύτερη φάση, όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το πληροφοριακό σύστημα, οι πληροφορίες θα μπορούν να είναι διαθέσιμες σε όλους, για να ξέρει ένας ασθενής το μέσο όρο αναμονής σε κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει εκείνη την ημέρα. “Για παράδειγμα ότι αν πάει τώρα στα επείγοντα στο “Σισμανόγλειο” ο μέσος χρόνος αναμονής αυτή τη στιγμή είναι π.χ. 4,5 ώρες, αλλά αν πάει στον “Ευαγγελισμό” ο μέσος όρος είναι 3 ώρες και αν πάει στο “Γεννηματάς” είναι 6 ώρες. Οπότε θα έχει τη δυνατότητα ο ασθενής να κάνει επιλογή σε ποιο νοσοκομείο θα πάει” εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση των ασθενών στα επείγοντα είναι ένα από αυτά τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για τη μείωση των αναμονών. Όπως λένε οι πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα είναι η δέσμη μέτρων να έχει μπει σε εφαρμογή μέχρι το Μάρτιο, ώστε μετά το Πάσχα να έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα από τη μείωση των αναμονών στα νοσοκομεία.
Πηγή: capital.gr