Ειδήσεις

Νοέμβριος ιστορικών ρεκόρ για τις παγκόσμιες αερομεταφορές – Αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη

Αύξηση 8,1% κατέγραψε η συνολική ζήτηση στις παγκόσμιες αερομεταφορές το Νοέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τα επίπεδα Νοεμβρίου του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ενώ ιστορικό ρεκόρ καταγράφεται στον συντελεστή βάρους.

Η ζήτηση, η οποία διαμορφώνεται από τον δείκτη RPK (το σύνολο των χιλιομέτρων που καλύπτονται από τους επιβάτες που πλήρωσαν εισιτήριο), διαμορφώθηκε στο +11,6% στις διεθνείς αερομεταφορές και σε 3,1% στις αερομεταφορές εσωτερικού.

Στις παγκόσμιες αερομεταφορές, η συνολική χωρητικότητα, η οποία υπολογίζεται με τον δείκτη ASK (πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων καθισμάτων σε ένα αεροπλάνο με την απόσταση που καλύπτει η πτήση), αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση, στις διεθνείς αερομεταφορές κατά 8,6% και στις αερομεταφορές εσωτερικού +1,5%.

Παράλληλα, αύξηση κατέγραψε και ο συντελεστής βάρους, ο οποίος στις παγκόσμιες αερομεταφορές σημείωσε το ιστορικό ρεκόρ του 83,4% για μήνα Νοέμβριο (αύξηση κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες), στις διεθνείς αερομεταφορές διαμορφώθηκε σε 83,4% (αύξηση 2,3 ποσοστιαίες μονάδες) με ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις από αερομεταφορείς στην Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό, και στις αερομεταφορές εσωτερικού είχε άνοδο 1,2 ποσοστιαίων μονάδων και διαμορφώθηκε σε 83,5% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2023.

Η Ευρώπη κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς

Στο σύνολο της αγοράς επιβατών, το μεγαλύτερο μερίδιο συγκέντρωσαν το Νοέμβριο του 2024 η Ασία-Ειρηνικός (31,7%), η Ευρώπη (27,1%) και η Β. Αμερική (24,2%). Η Ευρώπη είχε επίσης τους υψηλότερους συντελεστές βάρους σε επίπεδο επιμέρους περιοχών (85%) ενώ η Ασία-Ειρηνικός ήταν πρώτη στην ανάπτυξη της ζήτησης.

Οι Ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς είχαν αύξηση της ζήτησης κατά 9,4%, αύξηση χωρητικότητας 7,1% και συνελεστή βάρους 85%, αυξημένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Νοεμβρίου του 2023, ενώ οι αερομεταφορείς από την Ασία –Ειρηνικό κατέγραψαν αύξηση 19,9% στη ζήτηση, αύξηση 16,2% στη χωρητικότητα και άνοδο 2,6 ποσοστιαίων μονάδων στον συντελεστή βάρους (84,9%).

Στη Μ. Ανατολή, οι αερομεταφορείς σκόραραν αύξηση 8,7% στη ζήτηση, αύξηση 3,9% στη χωρητικότητα και αύξηση 3,6 ποσοστιαίων μονάδων στον συντελεστή βάρους (81%), ενώ στην Αφρική αύξηση 12,4% στη ζήτηση, αύξηση 6% στη χωρητικότητα και αύξηση 4,1 ποσοστιαίων μονάδων στον συντελεστή βάρους (72,9%).

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν και οι επιδόσεις των αερομεταφορέων σε Βόρεια και Λατινική Αμερική, με άνοδο της ζήτησης κατά 3,1% και 11,4% αντίστοιχα, άνοδο χωρητικότητας κατά 1,6% και 11,9% και συντελεστές βάρους 81% και 84,4% αντίστοιχα (με οριακή μείωση στην περίπτωση της Λ. Αμερικής).

Ωστόσο, οι προκλήσεις που παραμένουν για τις αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΤΑ, Willie Walsh, είναι οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών, ο εκσυγχρονισμός των προϊόντων τους και η βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, επειδή τα αεροσκάφη δεν παραδίδονται στην ώρα τους. Στοίχημα της νέα χρονιάς για τον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών, όπως είπε,  πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας γρήγορης και ανθεκτικής λύσης για τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Πηγή: tornosnews.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου