Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία είναι υπό απαλλοτρίωση δεν θα πρέπει να καταβάλουν Ενιαίο Τέλος Ακινήτων αλλά και έκτακτη εισφοράς ακίνητης περιουσίας. Αυτό αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάσσοντας την επιστροφή των ποσών που έχουν καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία έχουν αναγκαστικά απαλλοτριωθεί, ανεξάρτητα αν η απαλλοτρίωση έχει ολοκληρωθεί ή όχι.
Σύμφωνα με δύο αποφάσεις που εξέδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η επιβολή τους. Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας θα πρέπει ο συντελεστής να είναι σε μηδενική βάση, και όχι 0,80 επί της αξίας του ακινήτου, όπως προβλέπει η από 13.8.2008 απόφαση του υπουργού Οικονομίας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 519 και 520/2014 αποφάσεις τους έκριναν ότι θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιβολή ΕΤΑΚ σε ακίνητα που «βρίσκονται υπό ειδικές συνθήκες από άποψη πολεοδομικών βαρών και περιορισμών, όπως είναι εκείνα που έχουν απαλλοτριωθεί, λόγω ρυμοτομίας χωρίς να έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν συντελεστές τέτοιοι που να αποδίδουν, κατά το δυνατόν, την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου κατά τα χρόνο της φορολογίας», αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επίμαχα ακίνητά τους. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται «θα συνιστούσε υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ, θα ερχόταν σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, αφού υπό τις συνθήκες αυτές, η κυριότητα του ακινήτου, ως αντικείμενο του φόρου, δεν θα αποτελούσε, για τον ιδιοκτήτη ένδειξη αντίστοιχης φοροδοτικής ικανότητας, όπως θα έπρεπε δηλαδή, τη φορολόγησή του, ανάλογα με τις δυνάμεις του».
Πηγή:www.capital.gr