«Η προστασία του πολίτη θα υπηρετηθεί με όλα τα διαθέσιμα νομικά και πολιτικά όπλα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης.
Παρατηρώντας ότι διαφθορά, φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή προκαλούν δυσλειτουργίες, ενώ ειδικά η διαφθορά βλάπτει την ίδια τη Δημοκρατία, ο κ.Νικολούδης χαρακτήρισε σοφή την επιλογή της κυβέρνησης για σύσταση νέου υπουργείου όπου θα υπάγονται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
«Δεν είχα καμία φιλοδοξία να βάλω κοστούμι υπουργού», είπε, αλλά «πίστεψα πως όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, το εννοούσε». Αφού περιέγραψε την κατάσταση με την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά στην χώρα, υποστήριξε πως όσοι χρημάτισαν υπουργοί Οικονομικών από την Μεταπολίτευση ως σήμερα, έχουν σημαντικές ευθύνες, όχι ποινικές, για το ότι δεν είχαμε έναν αποτελεσματικό φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό μέχρι το τέλος του 2012, οπότε και συστάθηκε μία αρχή της οποίας και προΐστατο.
Εκεί, ζήτησαν από τις τράπεζες καταλόγους με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ, με στοιχεία όσων έστειλαν κεφάλαια στο εξωτερικό και άλλα. Χαρακτήρισε «πρόκληση» και «παράλογο» κάποιος που δηλώνει 25.000 ευρώ να πληρώνει ασφάλιστρο 17.000 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στη λίστα Λαγκάρντ. Εξετάζοντας τις φορολογικές δηλώσεις από το 2000 και εντεύθεν, έκανε λόγο για 3500 περιπτώσεις των οποίων έχουν πλήρη εικόνα της δυσαναλογίας μεταξύ εισοδημάτων που κατείχε κανείς και στοιχείων που δήλωνε. Ενώ όμως μίλησε για στοιχεία που κραύγαζαν για φοροδιαφυγή, υποστήριξε ότι δεν είχαν τι να τα κάνουν. Προσδιορίζοντας το συνολικό ποσό της ύλης που έχει φοροδιαφύγει, έκανε λόγο για επτά δις ευρώ, που κατ’ ελάχιστον , όπως είπε, θα απέδιδε 2,5 δισ. ευρώ στο κράτος, αλλά αυτό δεν έχει τη δυνατότητα να τα εισπράξει, αφού ούτε οι εφορίες ούτε το ΣΔΟΕ έχουν ικανούς ελεγκτές να ανταποκριθούν σε αυτό. Εξού και προανήγγειλε ότι:
• Θα ζητήσουμε άμεσα από όλους τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να αφησουν στην πάντα ό,τι άλλο κανουν και να ασχοληθουν με αυτό
• Θα μεριμνήσουμε για μία νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στο ΣΔΟΕ την αρμοδιότητα να βεβαιώνει τον φόρο.
Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του θα απορροφήσει η διαφθορά. Επικαλούμενος την εμπειρία του, μίλησε για σκάνδαλα που αφορούσαν τράπεζες, επιχορηγήσεις, και τρόπους με τους οποίους διακινούνται τα καύσιμα και τα καπνικά προϊόντα, από μία δράκα ανθρώπων, όπως είπε, που έχουν την αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.
«Αυτό που έγινε μέχρι σήμερα θα προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε για να αποδοθούν ευθύνες και ποινικές», είπε, σημειώνοντας ότι στο εξής, συμβάσεις με κάλπικα χαρτιά, πολεμικού υλικού με περίπου θεσμοθετημένα υπερβολικά ανταλλάγματα (μίζες), επιχορηγήσεις, δεν πρόκειται ξανά να δοθούν. «Ο δρομος θα κλείσει», είπε, «ο έλεγχος της διακίνησης καπνικών προϊόντων που γίνεται με τρόπους απαράδεκτους, αποφέρει σε κάποιους ποσά που έχουν υπολογιστεί σε ένα δις», συνέχισε, συνιστώντας τους να πάρουν αποφαση ότι στο εξής αυτό δεν θα επιτραπεί. «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει ότι μπορεί, αλλά ότι πρέπει, ο,τι χρειάζεται, ό,τι απαιτείται ώστε το κράτος να γίνει φυσιολογικό, και να διέπεται από νομιμότητα σε μεγαλο ποσοστό», είπε, δηλώνοντας ότι δεν είναι αισιόδοξος αλλά πιστεύει πως «παίρνεις ό,τι παλέψεις και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε».
in.gr