Η ρωσική εταιρεία «OAO Rosgeologia» αναλαμβάνει τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στο Αιγαίο με επικέντρωση από το Καστελόριζο έως τα νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν στοιχεία για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, που επικαλείται ανακοίνωση της εταιρείας.
Όπως μεταδίδεται, η συμφωνία έχει κλείσει και είναι στρατηγικής σημασίας, αφού πέραν της εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας ορθώνεται ένα «τοίχος» απέναντι στις επιδιώξεις της Άγκυρας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Τυχόν παρεμπόδιση των σεισμικών ερευνών που θα διεξάγει σκάφος της συγκεκριμένης εταιρείας σημαίνει και ρήξη της Ρωσίας με την Τουρκία, κάτι που σίγουρα δεν θα ήθελε η Άγκυρα, αναφέρεται.
Πρόκειται για συμφωνία με διττό στόχο που εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίο και ταυτόχρονα ανοίγει νέους διαύλους για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, ο Γενικός Διευθυντής της ρωσικής εταιρείας «OAO Rosgeologia», Ρομάν Πάνοφ και ο πρόεδρος ελληνικής εταιρείας με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη συμφωνήθηκε συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς των γεωλογικών ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Το ρωσικό πρακτορείο επικαλείται σχετική ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας για ελληνορωσική συνεργασία, «τόσο σε επίπεδο κρατικών εταιρειών όσο και ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης φυσικών πόρων», όπου αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να συγκροτηθεί κοινή ελληνορωσική ομάδα εργασίας, η οποία θα συντονίζει τη συνεργασία των δύο πλευρών.
«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα εμπλουτισμού της ορυκτής-πλουτοπαραγωγικής βάσης του κράτους και ενεργοποίησης των γεωλογικών ερευνών με σκοπό την ανάδειξη νέων πηγών ορυκτού πλούτου, καθώς και την αναζήτηση θερμικών πηγών υπογείων υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περαιτέρω κατασκευή μονάδων γεωθερμικής ενέργειας στο έδαφος της χώρας, τη διεξαγωγή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο πέλαγος» σημειώνεται στην ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο.
sigmalive.com
Το Καστελλόριζο μας γράφεται με δύο λάμδα. Σας παρακαλούμε να μην γράφετε ποτέ λάθος
το όνομα του νησιού μας. Ως δημοσιογράφοι, και μάλιστα Δωδεκανήσιοι θα
έπρεπε να γνωρίζετε τη σωστή ορθογραφία….