Δέκα φορές περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες διασχίζουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο φέτος σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς ο ημερήσιος μέσος όρος αφίξεων φέτος πλησιάζει τις 2.000. Αναλογικά, οι θάνατοι φέτος είναι λιγότεροι, καθώς η επικίνδυνη διαδρομή Λιβύη-Σικελία επιλέγεται από όλο και λιγότερους πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι από την αρχή της χρονιάς έως και την 8η Φεβρουαρίου έφθασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης 76.263 πρόσφυγες και μετανάστες. Πέρυσι οι αφίξεις ήταν 11.834 για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες. Ενώ εκείνοι που επιχείρησαν το ταξίδι πέρυσι ήταν λιγότεροι, διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού σε σχέση με φέτος, όπως φαίνεται από τα νούμερα σύμφωνα με τα οποία τις πρώτες οκτώ εβδομάδες πέρυσι είχαν πνιγεί 428 άνθρωποι, όλοι στα ανοικτά της Μεσογείου πλην 7 που πνίγηκαν στο Αιγαίο.
Φέτος, έχουν πνιγεί 419 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 319 στο Αιγαίο και οι 90 στα ανοικτά της Μεσογείου.
Από τις 76.263 που έφθασαν φέτος στην Ευρώπη, η πλειονότητα (70.365) έφθασε στην Ελλάδα και 68.025 πέρασαν εν συνεχεία στην ΠΓΔΜ.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, παρά τα κατά καιρούς κλεισίματα των συνόρων από την ΠΓΔΜ, η ροή συνεχίζεται κανονικά. Στην Ιταλία φέτος έχουν φθάσει μέχρι στιγμής 5.898 άνθρωποι, αντί 7.882 το πρώτο δίμηνο πέρυσι. Επειτα από σειρά πολύνεκρων ναυαγίων πέρυσι την άνοιξη στη Μεσόγειο, ξεκίνησε στα διεθνή ύδατα νοτίως της Ιταλίας η ναυτική επιχείρηση «Σοφία», με συμμετοχή σκαφών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στα στατιστικά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από την ΠΓΔΜ, η σύσταση του καραβανιού των προσφύγων αναλύεται ως εξής: 51,8% άνδρες, 17,6% γυναίκες, 30,4% παιδιά, εκ των οποίων το 4% ασυνόδευτα.
Στατιστικά στοιχεία έδωσαν χθες και οι Αρχές της Σουηδίας, με στόχο να θέσουν στις πραγματικές τους διαστάσεις τους φόβους για εγκληματικότητα σχετιζόμενη με τις νέες αφίξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η εφημερίδα Dagens Nyheter, από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου η σουηδική αστυνομία δέχθηκε συνολικά 537.466 κλήσεις. Εξ αυτών, οι 5.000 αφορούσαν περιστατικά σε ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων. «Δεδομένης της τεράστιας προσοχής που έχει εστιαστεί στην εγκληματικότητα των νεοαφιχθέντων, το ποσοστό 1% δεν είναι μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι το 99% των όσων κάνει η αστυνομία δεν σχετίζονται με τις νέες αφίξεις», είπε ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Φελίπε Εστράντα, μετά την παρουσίαση των στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι η εγκληματικότητα στη Σουηδία συνεχίζει να αποτελεί «προνόμιο» των γηγενών κατοίκων.
Πνεύμα αλληλεγγύης
Στη Γερμανία, οι συνεχιζόμενες αφίξεις προξενούν αντιδράσεις αλλά και πνεύμα αλληλεγγύης, που σε λίγες εβδομάδες θα εκφραστεί με τη γλώσσα της μουσικής.
Τρεις από τους διασημότερους μαέστρους στον κόσμο θα διευθύνουν τις τρεις μεγάλες ορχήστρες της πόλης σε μία συναυλία δωρεάν για πρόσφυγες και για όσους τους βοηθούν. Ο Σάιμον Ρατλ θα διευθύνει τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ τη Staatskapelle και ο Ιβαν Φίσερ την Konzerthaus Orchestra, σε έργα Μότσαρτ, Προκόφιεφ και Μπετόβεν. «Με τη συναυλία αυτή, οι τρεις ορχήστρες και οι διευθυντές τους θέλουν να καλωσορίσουν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και να ευχαριστήσουν τους πολλούς ανθρώπους που τους βοηθούν για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους», ανακοίνωσαν οι ορχήστρες, σημειώνοντας ότι «η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα που μπορεί να αγγίξει τους ανθρώπους παντού».
Καθημερινή