Ειδήσεις

Στουρνάρας: Αμεση μείωση δαπανών των συντάξεων

Τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης «έδειξε» από τη Βουλή, σήμερα το μεσημέρι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ως ένα από τα αναγκαία «εργαλεία» προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις στα τρέχοντα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Παράλληλα τόνισε πολλές φορές με ιδιαίτερη έμφαση πως πρέπει να κλείσει το ταχύτερο η πρώτη αξιολόγηση, και απηύθυνε πρόσκληση για συνεπή υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με τη μνημονιακή συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Αίσθηση δε προκάλεσε η επιμονή του στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις από τις διαστάσεις του προσφυγικού.

«Η Ελλάδα πληρώνει υψηλές συντάξεις» είπε μεταξύ άλλων επικαλούμενος και στοιχεία του ΟΟΣΑ και αναφερόμενος στις κύριες, τις επικουρικές αλλά και το εφάπαξ. «Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Εχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση μκαι οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλεξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο πολιτικός παράγοντας

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου με θέμα την ενδιάμεση Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πολλές φορές ότι χρειάζεται να υπάρχει «περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας» ώστε ταχύτατα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Υπό αυτό το πρίσμα υπογράμμισε πως πρέπει όπως ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η μνημονιακή συμφωνία, έτσι να ψηφιστούν και τα εφαρμοστικά αυτής μέτρα («Δεν δέχομαι ότι ψηφίζεται η συμφωνία και δεν ψηφίζονται όλα τα προαπαιτούμενα» σημείωσε) κίνηση η οποία ερμηνεύθηκε ως μήνυμα κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Εχει ήδη καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και σημείωσε ότι όσες φορές συνέβαιναν τέτοιες καθυστερήσεις στο παρελθόν, οι εξελίξεις δεν ήταν θετικές. «Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδα. Να αξιοποιηθεί η εμπειρία τριών άλλων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, που μπήκαν μετά από εμας σε μνημόνια και βγήκαν ήδη. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε αξιολόγηση, βυθίζεται η εμπιστοσύνη».

Το προσφυγικό

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το προσφυγικό» υπογράμμισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Και αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν δύο μελέτες, μία σε ευρωπαϊκό και μία σε ελληνικό επίπεδο, αναφορικά με το κόστος του προσφυγικού φαινομένου, αφού επισήμανε ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς –χωρίς επαρκή στοιχεία από συναρμόδια υπουργεία- για τη χώρα και το τρέχον έτος ανέρχεται στο ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ (υποδομή, διάσωση, νοσηλεία), είπε πως μακροπρόθεσμα οι χώρες τελικού προορισμού όπως η Γερμανία θα έχουν όφελος, μια και θα ενισχυθούν από ποιοτικών χαρακτηριστικών ανθρώπινο δυναμικό. Αντίθετα οι χώρες-τράνζιτ (διέλευσης) όπως η Ελλάδα θα έχουν κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την όξυνση των ελληνικών προβλημάτων και σε οικονομικό επίπεδο, από μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από τη Συνθήκη Σέγκεν. Οταν ρωτήθηκε ποιό θα είναι το εκτιμώμενο κόστος από μια τέτοια έξοδο, ο κ. Στουρνάρας είπε πως μελέτη ειδική δεν έχει χρειαστεί να γίνει, αλλά επικαλέστηκε αντίστοιχη μελέτη που έγινε από τη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία μια τέτοια εξέλιξη για τη συγκεκριμένη χώρα θα κόστιζε 100 δις. «Προσαρμόστε στα ελληνικά δεδομένα και θα έχετε ένα πρώτο συμπέρασμα», συμπλήρωσε.

Τί πρέπει να γίνει

Τα κρίσιμα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι:

Πρώτον, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεύτερον, η έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους. «Επρεπε να είχε γίνει παλαιότερα, και αυτό είναι ένα από τα λάθη των εταίρων μας», σχολίασε.

Τρίτον, να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέταρτον, να γίνει μείωση δαπανών και όχι αύξηση φόρων και εισφορών.

Πέμπτον, να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δημοσίου και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Εκτον, να γίνει ταχεία εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε δημόσιο τομέα και ενθάρρυνση επιχειρηματικών επενδύσεων.

Εβδομον, να αναληφθούν δράσεις για μείωση ανεργίας.

Οταν δε η συζήτηση εστιάστηκε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Στουρνάρας είπε πως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως δεν μπορεί να πει το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (κάπιταλ κοντρόλς) και επανέλαβε πως είναι κρίσιμο να διαχειριστούν οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο βαθμό που το επιτύχουν και προσελκύσουν επιστροφή καταθέσεων δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση τα προσεχή χρόνια.

Ως προς τις καταθέσεις, αίσθηση προκάλεσε ένα επιπλέον στοιχείο που έδωσε: είπε πως μόνο εντός του 2015 κατεγράφη εκροή καταθέσεων σε ποσοστό 40% επί του συνολικού ποσού που έφυγε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 2009 έως σήμερα.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές επιχείρησαν να αξιοποιήσουν για πολιτικά οφέλη την παρουσία του κ. Στουρνάρα: οι της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με στόχο να καταδείξουν ότι για τα σημερινά προβλήματα την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι της πλειοψηφίας, για να υποστηρίξουν ότι είναι λάθος η «συνταγή» και πως οι πιέσεις των δανειστών δημιουργούν σοβαρά εμπόδια. Οι του ΚΚΕ για να αναδείξουν ιδεολογικά ζητήματα και της Χρυσής Αυγής για να εξαπολύσουν προσωπική επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος – και τους μετανάστες.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου