Ειδήσεις

Βασικό προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση το νέο ΤΑΙΠΕΔ-Αντιδράσεις για διορισμούς

Η σύσταση αλλά και η λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων είναι βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνιζε χθες υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τη λειτουργία του ταμείου αποκρατικοποιήσεων θα χρειαστούν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και όχι μόνο τα εννέα στα οποία αναφέρεται η κυβέρνηση. Η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική όσο σημαντική είναι και η συμφωνία στο ασφαλιστικό και στα δημοσιονομικά, έλεγε ο ίδιος. «Αυτή είναι μία διάσταση που στην Αθήνα δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν» λέει άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Αντιδράσεις για διορισμούς

Συγχρόνως, ενώ οι συζητήσεις στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών πήγαν «σχετικά καλά», όπως λέει ο αξιωματούχος, οι εταίροι είναι θορυβημένοι με την πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα προσκόμματα από μια σειρά υπουργών. «Είχαμε πολλούς διορισμούς και πολλές απογοητεύσεις από υπουργεία της πρώτης γραμμής που δεν πήραν στα σοβαρά την ελληνική δέσμευση του Ιουλίου» για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Πίσω στο θέμα της σύστασης του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι αυτό θα απαιτήσει τη μεταφορά δικαιωμάτων και αποφάσεων από σημαντικά υπουργεία στη διοίκηση του ταμείου. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφερόταν στις αντιδράσεις που αναμένονται από Ελληνες υπουργούς στο παραπάνω θέμα, όπως π.χ. από τον υπουργό Υποδομών, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και την ίδια την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η σύσταση του συγκεκριμένου ταμείου είναι πολύ σημαντική για μία σειρά από κράτη-μέλη και χρειάζεται μεγάλος όγκος νομοθεσίας για να ολοκληρωθεί, εξήγησε ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στο Εurogroup της Πέμπτης δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, αλλά θα συζητηθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, ούτε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. «Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα πάνω από την ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα.

Δημοσιονομικά μέτρα

Aπό την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ότι, όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση προς την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο δεν ζητεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Δηλαδή δεν είναι κάποια νέα απαίτηση των θεσμών, αλλά αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους, συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016, είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ, προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016 για να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018 και αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Ασφαλιστικό

Οσον αφορά το ασφαλιστικό, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι «βρισκόμαστε σε δρόμο σύγκλισης, αλλά οι διαφορές παραμένουν». Βασικά προβλήματα είναι πόσα χρόνια θα πρέπει κάποιος να έχει δουλέψει για να έχει πρόσβαση σε πλήρη σύνταξη, το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης και το πώς συνδέεις το σύστημα με τη «μαύρη» αγορά εργασίας, καθώς πρέπει να ενθαρρύνει την επίσημη εργασία και να είναι ελκυστικό, όπως ανέφερε. Οσον αφορά την υιοθέτηση νέων μέτρων, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι τα τελικά στοιχεία για το 2015 μόλις τώρα πέρασαν στα χέρια των θεσμών. Ομως τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ότι 1% του ΑΕΠ για το 2016 είναι μέτρα που βρίσκονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου