Πρόταση για μέτρα 2% του ΑΕΠ που θα ληφθούν εάν η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους για το πλεόνασμα, αναμένεται να παρουσιάσουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς το παρατεταμένο αδιέξοδο εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της τον Ιούλιο. Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει τα όσα απαιτούν οι δανειστές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά μέχρι την Παρασκευή και σίγουρα πριν τις 20 Φεβρουαρίου που θα γίνει το Eurogroup, μεταδίδει το Bloomberg. Εν τω μεταξύ, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των θεσμών, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να βρεθεί λύση για το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μάλιστα, φαίνεται πως εάν φανεί… φως, θα υπάρξουν ακόμα και δια ζώσης διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕυκλείδηΤσακαλώτου και θεσμών, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες πληροφορίες έκαναν λόγο για πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ για κινήσεις άρσης του αδιεξόδου. Πηγές, άλλωστε, δεν απέκλειαν μια πρώτη απόπειρα να λάβει χώρα την Πέμπτη στο περιθώριο ή και παράλληλα με το EWG.
Εν τω μεταξύ, το EuroWorking Group κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, παρ’ όλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.
Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι “κρίσιμες”, ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πήχης των προσδοκιών για συμφωνία στο πλαίσιο του EWG ήταν εξαρχής χαμηλός.
Η Αθήνα προέβη νωρίτερα σε μια κίνηση υποβάθμισης των τεχνικών διαπραγματεύσεων, αποσύροντας τον Γ. Χουλιαράκη και επιλέγοντας ως αντικαταστάτη του στο EWG τον Π. Νικολαϊδη, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο για μια πολιτική λύση.
Πηγή: reporter.gr