Συνεντεύξεις

Aντ. Γιαννικουρής: «Προτείνω τον σχεδιασμό ενός master plan πολιτισμού για τα ιστορικά κτήρια της Ρόδου»

Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη

«Σε μια εποχή που επικρατεί η μιζέρια και η απαισιοδοξία, εμείς πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Διότι η μοναδική λύση στα προβλήματα της κοινωνίας είναι η ανάπτυξη», δηλώνει σε συνέντευξή του προς την «δ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, Αντώνης Γιαννικουρής.
Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου της Νέας Αγοράς, προτείνει το σχεδιασμό ενός master plan Πολιτισμού για τη Δωδεκάνησο, που θα καθορίζει κυρίως τη στρατηγική αλλά και το μέλλον αυτών των κτηρίων – μνημείων.
Δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι πλέον στις προτεραιότητές του, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμος σε αυτή με την ιδιότητα του Προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.
Κύριε Γιαννικουρή αναλάβατε πρόσφατα τη διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες;
Η ανάληψη της διοίκησης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου από την παράταξή μου, είναι ουσιαστικά η τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας από το Μάρτη του 2017. Οι στόχοι που έχει θέσει αυτή η διοίκηση από την αρχή της θητείας της είναι σε εξέλιξη. Σαφέστατα προκύπτουν νέα δεδομένα, γίνεται επαναπροσδιορισμός των στόχων και όλοι μαζί συνεχίζουμε προς όφελος του κλάδου και των μελών μας.
Ωστόσο ο καθένας από εμάς αφήνει το στίγμα του. Πάντα ήμουν υποστηρικτής της εξωστρέφειας και της στήριξης των νέων. Πιστεύω επίσης πως με ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία και με άλλους φορείς τόσο σε επιστημονικά θέματα αλλά και ευρύτερα σε θέματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, θα φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη προγραμματισθεί δράσεις για τα νησιά μας.
• Υπήρξαν προβλήματα κατά την προηγούμενη περίοδο της θητείας; Αν ναι, που εστιάζονται αυτά;
Τα τελευταία δύο χρόνια μπορώ να πω ότι αντιμετωπίσαμε με επιτυχία δύσκολα θέματα, προτείνοντας ουσιαστικές λύσεις για τη Δωδεκάνησο. Στηρίξαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα νησιά, αναδείξαμε επιστημονικά θέματα και κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια σε θέματα επιμόρφωσης και ενημέρωσης των συναδέλφων.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που εκφράσαμε την αντίθεση μας αποφασιστικά σε νομοθετήματα με επιχειρήματα με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης, όπως επίσης των διεπιστημονικών  συνεργασιών και των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και εφαρμογών, ως καθοριστικούς παράγοντες που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη διοίκηση. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος μας και η αποστολή που μας έχει αναθέσει η Πολιτεία.
Σε μια εποχή που επικρατεί η μιζέρια και η απαισιοδοξία, εμείς πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Διότι η μόναδική λύση στα προβλήματα της κοινωνίας είναι η ανάπτυξη. Και ανάπτυξη χωρίς μηχανικούς δεν γίνεται να υπάρξει. Τα προβλήματα του μηχανικού είναι πολλά και δεν έχουν ούτε κόμματα ούτε χρώματα. Και εμείς αυτό ομόφωνα κάναμε και κάνουμε πράξη. Το Τεχνικό Επιμελητήριο υπάρχει για να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί. Άλλωστε δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Επομένως δηλώνω με βεβαιότητα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος όχι μόνο από την συνέργασία μου με την παράταξη του κ. Ι. Γλυνού, αλλά και με όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου τόσο την προηγούμενη περίοδο όσο και τους πρώτους μήνες της δικής μου θητείας.
• Ποια είναι η θέση του ΤΕΕ στο ζήτημα των δασικών χαρτών;
Στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συντονισμός δράσεων για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών από τον κίνδυνο κατάρτισης των Δασικών Χαρτών με ένταξη σε αυτούς και αγροτικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων», τόσο ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Στασινός όσο και εγώ, εκφράσαμε τις θέσεις του ΤΕΕ για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους Δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα:
· Υφίσταται ιδιοκτησιακό πρόβλημα το οποίο ανεδείχθη μετά την πρόσφατη ανάρτηση των Δασικών χαρτών.
· Οφείλεται στις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, που ουσιαστικά επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης και προς τις χορτολιβαδικές φρυγανώδους βλάστησης εκτάσεις.
· Αμφισβητείται η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών σε σχέση με το Δημόσιο και απαιτείται πολύχρονη δικαστική και δαπανηρή διαδικασία με αμφίβολα αποτελέσματα για να αποδειχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, γιατί οι τίτλοι πρέπει να ανατρέχουν πριν το 1946 και σε κάποιες περιπτώσεις προς το 1885.
· Αφορά στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
Οι Δασικοί Χάρτες είναι πράγματι ένα σπουδαίο και σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός τόπου, που πρέπει όμως να διέπονται από κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης, ώστε να μην λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ίδια την ανάπτυξη για την οποία όλοι εργαζόμαστε και ειδικότερα εμείς ως μηχανικοί αλλά και ως χώρα χρειαζόμαστε. Το ΤΕΕ Π.Τ. Δωδεκανήσου ήδη από τον Μαϊο του 2017 (επί προεδρίας Ι. Γλυνού), είχε διοργανώσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Δίοικησης Αιγαίου και το Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου, εσπερίδα για τους Δασικούς Χάρτες εντοπίζοντας εγκαίρως τις αστοχίες αλλά ταυτόχρονα εκφράζοντας έναν έντονο προβληματισμό για το νεό νομοθετικό πλαίσιο που εγείρει πλήθος θεσμικών αλλά και τεχνικών ζητημάτων. Έγκριτοι ομιλητές είχαν αναλύσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο αναδεικνύοντας το προβληματικό τοπίο με τους Δασικούς Χάρτες, εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας των ενστάσεων για τη Ν. Σύμη και τη Ν. Πάτμο.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, για την προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που απαιτούνται από το ΥΠΕΝ, ώστε να λυθούν τα αναφερόμενα προβλήματα.
• Ποια είναι η θέση σας και ως πρόεδρος του ΤΕΕ για το μείζον θέμα της αξιοποίησης της Νέας Αγοράς; Επίσης, ποια είναι η θέση του ΤΕΕ για την αξιοποίηση της δημόσιας/ακίνητης περιουσίας;
Για την Νέα Αγορά έχω τοποθετηθεί δημόσια ως Δημοτικός Συμβουλος σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, που κυρίως είναι κτήρια – μνημεία, είναι κατά τη δική μου άποψη μια πιο σύνθετη διαδικασία. Μιλάμε ουσιαστικά για την αξιοποίηση του Πολιτισμού και τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποκομμίσει η κοινωνία.
Έχω προτείνει κατ’ επανάληψη το σχεδιασμό ενός master plan Πολιτισμού για τη Δωδεκάνησο, που θα καθορίζει κυρίως τη στρατηγική αλλά και το μέλλον αυτών των κτηρίων – μνημείων, με προεκτάσεις που αφορούν στις τοπικές οικονομίες, στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό και την ανάπτυξη, προσφέροντας προοπτική και νέες ευκαιρίες για τα νησιά μας.
• Το 2019 είναι μία εκλογική χρονιά. Εσείς προσωπικά, πήρατε τις αποφάσεις σας; Θα παραμείνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σκέφτεστε να διεκδικήσετε κάποιο άλλο αξίωμα;
Το 2019 είναι μια όντως μια χρονιά πολιτικών εξελίξεων και μεγάλων προκλήσεων. Η εμπλοκή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Α’ βαθμού, τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια, ήταν πράγματι ένα μεγάλο σχολείο. Γνώρισα δια ζώσης πως ασκείται η διοίκηση, διαπίστωσα τις δυσκολίες, έμαθα πώς μπορείς να προτείνεις ρεαλιστικές λύσεις που να έχουν πιθανότητα υλοποίησης και πως προσγειώνεσαι απότομα από τη θεωρία στην πράξη. Με λίγα λόγια ωρίμασα και θεωρώ ότι έγινα σοφότερος. Με την ολοκλήρωση της θητείας μου ουσιαστικά με τις εκλογές του Μαϊου μπορώ να πω, με ανάμικτα συναισθήματα, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι πλέον στις προτεραιότητές μου. Άλλωστε με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου μπορώ να είμαι χρήσιμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού προερχόμενος από αυτό το χώρο, γνωρίζω τα προβλήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2019, θα είναι μια χρονιά με μεγάλο ενδιαφέρον.
• Είστε πρόεδρος και στο Τμήμα ΑΧΕΠΑ Ρόδου. Ποιες οι κύριες δράσεις και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;
Το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Ρόδου, μια ομάδα δημιουργικών συμπολίτων μας με αυξημένη δραστηριότητα, μετά 3 χρόνια από τη ίδρυση του, έχει να επιδείξει ένα πολύ πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Μια ομάδα, που πραγματικά ξέρει να φέρνει αποτελέσματα.
Στα τρία αυτά χρόνια, ασχοληθήκαμε κυρίως με δράσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, την εκπαίδευση, τις επιστήμες, τη φιλανθρωπία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Το υλοποιημένο μας έργο, αποτιμάται σε πλήθος δράσεων που καλύπτουν όλους τους άξονες δράσης της Οργάνωσης και δωρεές δεκάδων χιλιάδων ευρώ και με την συνδρομή των μελών από τις Η.Π.Α.
Σε αυτή τη διαδρομή, το Τμήμα μας στάθηκε διακριτικά ακούραστος υποστηρικτής σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε συμπολίτες μας που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση κυρίως με σοβαρά προβλήματα υγείας, σε συλλόγους εθελοντισμού, στις δομές του ευαίσθητου τομέα της υγείας με δράσεις και δωρεές, στην εθελοντική αιμοδοσία, στον αθλητισμό και την νέα γενιά.
Πιστοί στο δόγμα η ισχύς εν τη ενώσει, συνεργασθήκαμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Εκκλησία, με τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία σε κοινωνικές δράσεις, ενώσαμε τη φωνή μας με φορείς και συλλόγους του νησιού μας, με σκοπό να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας και την κοινωνία.
Όλες οι δράσεις έχουν τη δική τους σημασία. Μπορώ όμως να ξεχωρίσω τη κάλυψη αναγκών στα μικρά ακριτικά νησιά μας και την συνεχή προσφορά μας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όλα αυτά τα χρόνια.
Στο αμέσως επόμενο διαστημα ξεκινούν οι προετοιμασίες για το ετήσιο Πανελλήνιο Συνεδρίο της AHEPA HELLAS, που θα λάβει χώρα στο νησί μας 14 και 15 Ιουνίου 2019. Το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, είναι το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Περιφέρειας ενώ η επιλογή της ακριτικής Δωδεκανήσου και η παρουσία όλων των Τμημάτων της χώρας στη Ρόδο, είναι ένας ουσιαστικός συμβολισμός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου