Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
«Παρατηρείται το οξύμωρο, εμείς ως Περιφέρεια να προτείνουμε λύσεις στο Υπουργείο Υγείας, να τους δίνουμε χρήματα για να προσλάβουν γιατρούς και προσωπικό και εκείνοι να αδιαφορούν και να μην αξιοποιούν αυτές τις δυνατότητες που εμείς τους δίνουμε. Δεν ξέρω αν είναι απλά αδιαφορία και αναλγησία ή αν κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή τη στάση» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Θωμάς Σωτρίλλης, σε συνέντευξή του στη “δ”, όπου αναφέρεται στις τομές που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πρώτη πανελλαδικά τόλμησε στο χώρο της Υγείας, ξεπερνώντας και αυτές ακόμη τις αρμοδιότητές της.
Ο κ. Σωτρίλλης χαρακτηρίζει άσχετους με την πραγματικότητα εκείνους που υπόσχονται λύσεις ανεδαφικές μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, ενώ σχολιάζει και τη στήριξη Γλυνού από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Θλίβομαι πραγματικά που ένας κομματικός φορέας, παρότι είναι κυβέρνηση, δεν κρίνει ικανά τα δικά του στελέχη, αλλά φτάνει στο σημείο να δανείζεται υποψηφίους από άλλους κομματικούς χώρους. Με θλίβει επίσης το γεγονός ότι δεν έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν τις όποιες επιλογές τους, αλλά το κάνουν με πλάγιο τρόπο που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Από το κόμμα της “Πρώτη Φορά Αριστερά” θα περίμενα μια εντελώς διαφορετική στάση, στις εκλογές της αυτοδιοίκησης».
• Κύριε Σωτρίλλη, το Νότιο Αιγαίο, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα του, ανέκαθεν αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Η Περιφερειακή Αρχή, έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή τους. Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;
Ακριβώς λόγω των πολλών προβλημάτων και ελλείψεων στα νησιά μας, όσον αφορά την Υγεία, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα, είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε τα στεγανά που δημιουργούν οι αρμοδιότητες να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Και αυτό το κάναμε πράξη.
Στο μέτρο του δυνατού και αφού βεβαίως σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Υπουργείο Υγείας -και το λέω αυτό για όλους εκείνους που το τελευταίο διάστημα λένε πράγματα που δεν έχουν καμία βάση σοβαρότητας- ως γιατρός και ως αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για την υγειονομική θωράκιση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, σας λέω ότι έχουν δοθεί λύσεις, αλλά ο αγώνας μας είναι συνεχής. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας. Εδώ παρατηρούμε το οξύμωρο, εμείς ως Περιφέρεια να τους προτείνουμε λύσεις, να τους δίνουμε χρήματα και εκείνοι να αδιαφορούν και να μην αξιοποιούν αυτές τις δυνατότητες που εμείς τους δίνουμε. Δεν ξέρω αν είναι απλά αδιαφορία και αναλγησία ή αν κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή τη στάση.
• Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου;
Πριν αρχίσω κι εγώ ο ίδιος να εργάζομαι ως ειδικευμένος γιατρός, είχα εργαστεί σε αγροτικά ιατρεία απομακρυσμένων νησιών και έχω προσωπική εμπειρία για το πώς βιώνουν οι κάτοικοι αυτών των νησιών την παροχή Υγείας. Συνεπώς, είμαι σε θέση να αξιολογήσω την σημερινή κατάσταση, όχι γιατί έχει αλλάξει κάτι, αν κι έχουν περάσει… σαράντα χρόνια από τότε.
Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της κάθε κυβέρνησης ότι θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της Υγείας, στις δομές και στην στελέχωσή τους σε όλα τα νησιά, εξακολουθεί να υπάρχει το ίδιο σύστημα: ένας αγροτικός σε κάθε νησί, χωρίς κάποια βοήθεια, ούτε καν μια νοσοκόμα ή μια μαία ενώ η πρόθεση να αντικατασταθεί ο γιατρός του οποίου λήγει η θητεία, δεν λειτουργεί σε μια βάση ώστε να υπάρχει έτοιμος αντικαταστάτης του, να ενημερωθεί έγκαιρα από τον αποχωρούντα. Με συνέπεια να παραμένουν τα αγροτικά ιατρεία κενά, για δύο και τρεις μήνες μέχρι να γίνουν νέοι διορισμοί.
Τώρα τελευταία, έχουν γίνει αλλαγές κι αυτό γιατί η ίδια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε ώθηση σε αυτό το θέμα. Η απόφαση που λάβαμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο από το 2015 να δώσουμε οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε άγονα νησιά, με “μπόνους” το οποίο καλύπτει κατά κάποιο τρόπο ορισμένα από τα έξοδά τους, έδωσε το έναυσμα να επανδρωθούν αυτά τα ιατρεία. Και βέβαια, δέχτηκαν πολλοί γιατροί να πάνε σε απομακρυσμένα νησιά, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες στα αγροτικά ιατρεία, βοηθώντας την παροχή των υπηρεσιών υγείας στους νησιώτες.
Μία ακόμη απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφορούσε στην πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών, επικουρικών για ένα ή και δύο χρόνια, σε Κέντρα Υγείας ή και σε Νοσοκομεία. Όλοι αυτοί οι γιατροί λαμβάνουν το επίδομα που δίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: στην Κω, ενώ υπάρχει θέση καρδιολόγου, δεν υπηρετεί κανένας -όπως και παιδίατρος. Οι προσπάθειες της Περιφέρειας λοιπόν, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά, να προσελκύσουν τους γιατρούς για να δεχτούν να υπηρετήσουν στα απομακρυσμένα νησιά.
• Εκτός από τα κίνητρα για την κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων, ποιες άλλες πρωτοβουλίες αναλάβατε;
Οι γιατροί που διορίζονται στα αγροτικά ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας, μας δίνουν το μέγεθος των ελλείψεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Και πάλι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε την απόφαση να διαθέσει το ποσό των 2 εκ. ευρώ περίπου από τους ευρωπαϊκούς πόρους που διαθέτει και με βάση έναν κατάλογο που έχουμε από τους υπηρετούντες γιατρούς, να διαθέσει σε αυτά τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία σε απομακρυσμένη νησιά, εξοπλισμό. Π.χ. καρδιογράφους (που είναι πολύ απαραίτητοι), ακουστικά, υπερηχοτομογράφο, οξυγόνο κ.λπ. Πολλές φορές, για να πάρει ένας αγροτικός γιατρός οξυγόνο χρειάζεται να κάνει ολόκληρο αγώνα. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω το πρόβλημα στην Κάλυμνο, όπου το Κέντρο Αναζωογόνησης του νησιού, που ασχολείται με τους δύτες οι οποίοι προσβάλλονται από τη “νόσο των δυτών” αυτή την στιγμή, έχει οξυγόνο μόνο για έναν ασθενή! Κι αυτή η κατάσταση είναι η ίδια εδώ κι έναν χρόνο και δεν έχει φροντίσει κανείς για την Κάλυμνο, που ενώ διαθέτει ένα από τα δύο κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας στην Ελλάδα, δεν έχει οξυγόνο για να λειτουργήσει.
Επιπλέον, μία ακόμη πρωτοβουλία της Περιφέρειας ήταν να αγοράσει ασθενοφόρα μικρού και μεγάλου μεγέθους. Τα νησιά μας, δεν έχουν μεγάλους δρόμους και λεωφόρους. Έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και φυσικά, ένα κανονικό ασθενοφόρο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε τέτοιες συνθήκες. Γι’ αυτό και παραγγείλαμε μικρά ασθενοφόρα που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μικρών νησιών.
• Παρότι εξοπλίσατε το ΕΚΑΒ με μεγάλο αριθμό ασθενοφόρων, το πρόβλημα της στελέχωσής τους για να λειτουργήσουν, παραμένει. Τι κάνατε ως προς αυτό;
Και σε αυτό το πεδίο έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους την βούλησή μας να βοηθήσουμε, διαθέτοντας πόρους, αλλά ούτε το ΕΚΑΒ, ούτε το Υπουργείο Υγείας έχουν ανταποκριθεί. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο σημείο να τους παρακαλάμε για να τους δώσουμε χρήματα και να προσλάβουν προσωπικό, αφού δεν υπάρχει νομικά η δυνατότητα να το κάνει αυτό η Περιφέρεια.
Να σημειώσω, πως καμία κυβέρνηση δεν μας έχει βοηθήσει παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας και παρά τις προτάσεις που έχουμε κάνει επανειλημμένως, για να στελεχωθούν τα ασθενοφόρα με διασώστες, οδηγούς και νοσοκόμους. Είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις με τον πρώην διοικητή του ΕΚΑΒ, για να καταθέσουμε μια κοινή πρόταση στην κυβέρνηση, με χρηματοδότηση της Περιφέρειάς μας, να καλύψουμε όλα τα κενά με προσωπικό του ΕΚΑΒ και νοσηλευτικό προσωπικό , που θα συνοδεύει τον άρρωστο μέσα στα ασθενοφόρα. Έχουν περάσει δύο χρόνια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Στα δύο Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια που έγιναν σε Ρόδο και Σύρο, αναφέραμε τα προβλήματα, μας έδωσαν υποσχέσεις για λύσεις αλλά δεν μας έχουν δώσει καμία σημασία μέχρι σήμερα. Ούτε καν απαντήσεις δεν μας έχουν δώσει, εγγράφως.
Μπορεί τα μεγάλα νησιά να καλύπτονται λόγω προσφοράς, αλλά σε πολλές περιοχές υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: ένας ασθενής μεταφέρθηκε σε… καρότσα ενός φορτηγού, διότι το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Το ασθενοφόρο πρέπει να είναι λειτουργικό. Να έχει οδηγό, να έχει προσωπικό και να έχει καύσιμα. Πολλές φορές υπάρχουν ασθενοφόρα ακινητοποιημένα επειδή λείπει ένα εργαλείο ή ένα ανταλλακτικό. Ή πολλές φορές δεν υπάρχει οδηγός και το αναλαμβάνει κάποιος εθελοντής -ο οποίος όμως είναι εκτεθειμένος σε διάφορους κινδύνους.
Όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει μια κυβέρνηση να τα εξετάσει με προσοχή και να δώσει λύσεις. Τα έχουμε θέσει επανειλημμένως, τα έχουμε συζητήσει άπειρες φορές… Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
• Είχατε ζητήσει πάντως, πρόσφατα και άλλη μία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.
Πράγματι πριν τις γιορτές, είχα ζητήσει μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ή τον γενικό γραμματέα αλλά ούτε καν μπήκαν στον κόπο, να μου απαντήσουν.
• Υπό αυτές τις συνθήκες, επειδή ακούγονται διάφορες προτάσεις, ότι η Περιφέρεια θα μπορούσε να κάνει περισσότερα μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ, υπάρχει πράγματι αυτή η δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης από αυτή που έχει ασκήσει στον τομέα της Υγείας;
Το νομικό πλαίσιο που διέπει την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, είναι πολύ συγκεκριμένο και δυνατότητες παρέμβασης στον τομέα της Υγείας, είναι περιορισμένες. Παρόλα αυτά, όπως ήδη σας εξήγησα, έχουμε επιχειρήσει να υπερβούμε τα στεγανά και όπου υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας, είχαμε αποτέλεσμα. Όμως δεν μπορούμε εμείς, να διορίσουμε γιατρούς, να προσλάβουμε νοσηλευτικό προσωπικό ερήμην του Υπουργείου.
Το θέμα που αναφέρθηκε, να δημιουργηθεί δηλαδή μια ΚΟΙΝΣΕΠ για την υγεία, είναι ανεδαφικό διότι η λειτουργία τους έχει σχέση με παραγωγικότητα, με λειτουργία μίας ομάδας ατόμων για παραγωγή ή για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα κέρδη της ΚΟΙΝΣΕΠ δεν μπορούν παρά μόνον να επενδυθούν. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν άλλους σκοπούς. Όσοι τα λένε αυτά, είτε έχουν πλήρη άγνοια, είτε εσκεμμένα υπόσχονται δήθεν λύσεις, για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς. Η Υγεία είναι πολύ σοβαρό θέμα για να παίζει κανείς με την αγωνία του κόσμου. Είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα.
• Και μια ερώτηση πολιτικού περιεχομένου: εσείς που προέρχεστε από τον χώρο της Αριστεράς, πώς είδατε την παροχή “στήριξης” του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του υποψήφιου περιφερειάρχη Μανώλη Γλυνού;
Θλίβομαι πραγματικά που ένας κομματικός φορέας, παρότι είναι κυβέρνηση, δεν κρίνει ικανά τα δικά του στελέχη, αλλά φτάνει στο σημείο να δανείζεται υποψηφίους από άλλους κομματικούς χώρους. Με θλίβει επίσης το γεγονός ότι δεν έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν τις όποιες επιλογές τους, αλλά το κάνουν με πλάγιο τρόπο που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Από το κόμμα της “Πρώτη Φορά Αριστερά” θα περίμενα μια εντελώς διαφορετική στάση, στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.