Στην υλοποίηση των μέτρων για το μεταναστευτικό προχωρά η κυβέρνηση μετά και τα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια. Το Μέγαρο Μαξίμου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε την επίταξη εκτάσεων και ακινήτων στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η δημόσια τάξη και υγεία, στέλνοντας το μήνυμα πως ο σχεδιασμός για τα κλειστά κέντρα προχωρά παρά τις αντιδράσεις.
Τα νέα κλειστά κέντρα
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στη Λέσβο, όπως μπορείτε να δείτε από τον χάρτη που παρουσιάζει το OPEN, στη Λέσβο το νέο κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο θα κατασκευαστεί στην τοποθεσία Καράβας, στη Χίο στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος/Ψείρα, στη Σάμο στην τοποθεσία Ζερβού, στην Κω στο στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή και στη Λέρο στην τοποθεσία Λεπίδα.
Πώς θα λειτουργούν οι κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Φρέσκου για το OPEN, οι τοπικές κοινωνίες υποστηρίζουν ότι έχουν αιφνιδιαστεί από την απόφαση της κυβέρνησης. «Ηξεραν», όπως λένε «ότι κάτι θα γίνει». Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζει ότι έφτασε η ώρα των πολιτικών πράξεων.
Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του Ανοιχτού Καναλιού, Δημήτρης Φέσκος, στις κλειστές δομές θα μεταφερθούν οι εξής ομάδες:
- Οι νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων
- Οσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά
- Οσοι βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής
Βασικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές δομές είναι, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, οι αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης και η ελεγχόμενη έξοδος με ηλεκτρονική κάρτα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα υπάρχει προσωπικό που θα επιβλέπει τον χώρο ενώ οποιοσδήποτε θέλει να βγει εκτός της μονάδας, θα αιτείται αδείας και θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στη δομή συγκεκριμένη ώρα. Διευκρινίζεται ότι όσοι δεν τηρούν τον κανονισμό των δομών, θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινολόγιο με επιπτώσεις στην αίτηση ασύλου. Ετσι, στην περίπτωση που οι πρόσφυγες δεν τηρούν τον κανονισμό, θα επιταχύνεται η διαδικασία απέλασης για τους παραβάτες.
Τον Μάρτιο η πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση του Δουβλίνου
Τον Μάρτιο, πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη για το OPEN, ξεκινά μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη νέα πολιτική για το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε, ζητεί τρία πράγματα:
Να είναι υποχρεωτικές οι μετεγκαταστάσεις και όχι εθελοντικές
Να υπάρξει ευρωπαϊκός μηχανισμός για τις επιστροφές
Να θεσπιστεί ευρωπαϊκός μηχανισμός χρήσης, όταν υπάρξουν μεγάλα κύματα προσφύγων.