Η μυστικοπάθεια των διωκτικών αρχών για 324 κιλά της ναρκωτικής ουσίας που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και ο ρόλος των αμερικανών πρακτόρων της DEA
Το δίκτυο διανομής των 324 κιλών κοκαΐνης, αξίας τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, σε Αττική και Κυκλάδες αναζητούν τις τελευταίες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. και η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), μετά την κατάσχεση της ποσότητας-«μαμούθ» πριν από μία εβδομάδα σε διαμέρισμα και ΙΧ στη Θεσσαλονίκη. Οι Αρχές ήδη εξετάζουν δεδομένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα πέντε κινητά που βρέθηκαν στην κατοχή των τριών δραστών (ενός 36χρονου Κροάτη, ενός 37χρονου Αλβανού και ενός 35χρονου ομοεθνούς του με ελληνικό διαβατήριο).
Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική» εμπλεκόμενοι είναι οι Π. Σ. του Η. που γεννήθηκε το 1985 και Κ. Π. του Α. που γεννήθηκε το 1983 που έχουν μισθώσει μικρό “boutique” ξενοδοχείο δύο αστέρων στην πόλη της Ρόδου, σε πολυσύχναστη τουριστική περιοχή. Ο ένας δραστηριοποιείται στον κλάδο κυρίως στην βόρειο Ελλάδα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που θα ριχνόταν σε πιάτσες της Αθήνας, όπου βάσει των αναλύσεων λυμάτων υπάρχουν περίπου 110.000 χρήστες της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας κατά την περίοδο της καραντίνας. Κι αυτό, βεβαίως, με τη συνεκτίμηση ότι για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή η νυχτερινή διασκέδαση, όπου… παραδοσιακά γίνεται σημαντικό μέρος της διακίνησης.
Πληροφορία
Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι για τη μεταφορά του τεράστιου εμπορεύματος υποστηρίζουν ότι είχαν μεταβεί από την Αθήνα στη Βόρεια Ελλάδα για αγορά ηλεκτρονικών μηχανημάτων από τη Βέροια και στρωμάτων από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε ξενοδοχείο της Ρόδου, καθώς και για τη διευκόλυνση γνωστών τους στην πώληση αυτοκινήτου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παράλληλα, παρουσιάζει το γεγονός ότι η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. περιβάλλεται από πέπλο μυστηρίου και τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία είναι εντυπωσιακά λίγα. Οπως χαρακτηριστικά μνημονεύεται, η ακριβής πληροφορία για το σημείο παραλαβής των ναρκωτικών δόθηκε από την αμερικανική DEA, χωρίς να υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την προέλευσή τους (σ.σ. υπολογίζεται ότι βρισκόταν σε κοντέινερ που έχει έλθει από Νότια Αμερική στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης), ούτε πως οι διωκτικές Αρχές βρέθηκαν στα ίχνη των δραστών. Ωστόσο, δεν παρέχεται καμιά άλλη πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα των καθοδηγητών του κυκλώματος, τις διασυνδέσεις τους, αν υπήρχε παρείσφρηση από «πληροφοριοδότες» των αμερικανικών Αρχών, ή αν συνδέεται με άλλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών που έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια ελληνικές και ξένες υπηρεσίες. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι ένας εκ των συλληφθέντων – αλβανικής καταγωγής – είχε συλληφθεί πριν από 14 χρόνια για τη μεταφορά πέντε κιλών χασίς από την Αλβανία στη χώρα μας, ενώ ο ομοεθνής του είχε λευκό ποινικό μητρώο. Αυτή η… μυστικοπάθεια σχετικά με την έρευνα, πάντως, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη ότι η κατασχεμένη ποσότητα αποτελεί κομμάτι ενός «παζλ» ερευνών (κυρίως της DEA), γεγονός που προμηνύσει ότι ίσως ακολουθήσουν κι άλλες σημαντικές επιχειρήσεις εντός κι εκτός Ελλάδας.
Συνεργοί
Οι δύο Αλβανοί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με κροάτες συνεργούς τους, οι οποίοι είχαν ήδη παραλάβει το φορτίο και βρίσκονταν από τα μέσα Ιανουαρίου. Το ραντεβού έγινε σε διαμέρισμα Airbnb στο κέντρο της πόλης, το οποίο είχαν μισθώσει οι τελευταίοι, ενώ είχαν ενοικιάσει και ΙΧ εντός του οποίου επίσης βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.
Οι δύο Αλβανοί που ζουν επί χρόνια στη χώρα μας (ο ένας φέρεται να ασχολούνταν με το εμπόριο αυτοκινήτων και ο άλλος δηλώνει εκπαιδευτικός) είχαν το 2020 ενοικιάσει και εκμεταλλεύονταν ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου, το οποίο εξετάζεται αν λειτουργούσε ως «πλυντήριο» των παράνομων δραστηριοτήτων τους.
Στη διάρκεια της απολογίας τους υποστήριξαν ότι είχαν άγνοια για την ύπαρξη των ναρκωτικών που βρέθηκαν στο διαμέρισμα και στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, παρουσίασαν mail που είχαν ανταλλάξει με εταιρεία που εμπορεύεται ηλεκτρονικά μηχανήματα τυχερών παιγνίων στη Βέροια και ότι στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν επίσης για τον εξοπλισμό της ξενοδοχειακής μονάδας της Ρόδου.
Εξάλλου, το Συντονιστικό Οργανο Δίωξης Ναρκωτικών στην τελευταία έκθεσή του επισήμαινε ότι «στη διακίνηση κοκαΐνης στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εγκληματικές οργανώσεις βαλκανικών χωρών, ιδιαιτέρως από την Αλβανία, οι οποίες έχουν άμεση διασύνδεση με αντίστοιχες οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Κύριο χαρακτηριστικό της εγκληματικής δράσης τους είναι η ίδρυση εταιρειών-“βιτρίνα” (shell companies) για τη διευκόλυνση της διακίνησης ναρκωτικών αλλά και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους».
Τιμές
Η τιμή της κοκαΐνης στην Ελλάδα κυμάνθηκε τον περασμένο χρόνο από 50 μέχρι 120 ευρώ ανά γραμμάριο και από 28.000 ευρώ μέχρι 48.000 ευρώ ανά κιλό. Κατά μέσο όρο ετησίως στην Ελλάδα κατάσχονται 200-300 κιλά κοκαΐνης, ενώ το 2019 αυτή η ποσότητα «σκαρφάλωσε» στα 940 κιλά. Τον Ιανουάριο του 2020, μάλιστα, κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης σε Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, Καλλιθέα, Ιλιον, Παγκράτι και Νέα Σμύρνη κατασχέθηκαν περί τα 1.100 κιλά κοκαΐνης και συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί. Ακολούθησε η ανεύρεση από το Λιμενικό Σώμα 105 κιλών τον Αύγουστο σε φορτηγό, στο νότιο λιμάνι της Πάτρας, λίγο πριν από την επιβίβασή του σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία, καθώς και ο εντοπισμός 255 κιλών τον Νοέμβριο σε Airbnb στο Κουκάκι με την εμπλοκή 38χρονου Ελληνα.