Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διενήργησε μελέτη στην οποία αποτυπώνεται πως -πέρα από τη μείωση των αγορών τους- οι καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται σε τροφές χαμηλής διατροφικής αξίας, αφού το κύριο κριτήριο είναι η τιμή και όχι η ποιότητα του τροφίμου. Σύμφωνα με αυτή, μεγαλύτερα ποσοστά των καταναλωτών, και μάλιστα αυτοί με μικρότερη οικονομική άνεση, δηλώνουν ότι αγοράζουν περισσότερο πρόχειρο φαγητό (junk food). Αυτό θα έχει μεσοπρόθεσμα επιπτώσεις και στο σύστημα υγείας σημειώνει η ίδια μελέτη. «Μα, καλά», θα πει κάποιος, «δεν μπορούν να τρώνε, για παράδειγμα, όσπρια;». Η απάντηση είναι πως και τα όσπρια, το «κρέας του φτωχού», πωλούνται με αυξημένες τιμές έως και… 40%. Το βλέπεις στο ράφι και δεν το πιστεύεις… Τα φασόλια γίγαντες έφτασαν στα 7,50€ € το κιλό. Είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει σε περισσότερες σχετικές, ουσιαστικές δράσεις που θα ανακουφίσουν και θα ταΐσουν σωστά τους κατοίκους στην Ελλάδα – ένα market pass προφανώς και δεν είναι αρκετό. Ταυτόχρονα, ούτε μπορεί να θρέφει εσαεί τις οικογένειες στη χώρα μας ,ούτε μπορεί και να διαρκέσει για πάντα. Το χειρότερο είναι πως οι τιμές, που βλέπουμε τώρα στα ράφια, δεν θα μπορέσουν ποτέ μάλλον να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ακρίβεια (και) στα τρόφιμα δεν θα σταματήσει να καλπάζει.
https://www.dimokratiki.gr/10-02-2023/diatrofikes-ekptoseis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.