«Βρισκόμαστε μόλις έναν μήνα –σχεδόν- πριν από την επίσημη έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν!» υπογράμμισε χτες, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων κ. Θανάσης Βυρίνης, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Δήμος Ρόδου στο επόμενο χρονικό διάστημα στον πλέον νευραλγικό τομέα και βασικό οικονομικό αιμοδότη για το νησί μας!
«Ο Δήμος Ρόδου όπως και οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι ξενοδόχοι, οι εργαζόμενοι κ.λπ. προετοιμάζονται για την έναρξη που θα γίνει αρχές Μαρτίου. Ξεκινήσαμε την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους σαν Δήμος Ρόδου, υποδεχόμενοι το πρώτο κρουαζερόπλοιο. Και αυτό σηματοδοτεί την καλύτερη και ανοδική πορεία της κρουαζιέρας που ξεκίνησε από πέρσι και φέτος, αναμένεται ότι θα πάει πολύ καλά. Μέχρι στιγμής, έχουμε πάνω από 400 αιτήματα για προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων –με την κίνηση να αυξάνεται κατακόρυφα από τον προσεχή Μάρτιο.
Όσον αφορά τις πτήσεις, ξεκινώντας από την Αγγλία όπου έγινε και η ανακοίνωση από το Λονδίνο της αεροπορικής εταιρείας Easy Jet ότι θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από τις 11 Μαρτίου, είμαστε ήδη έτοιμοι. Παράλληλα και η Ryan Air διατύπωσε την επιθυμία να βάλει τη Ρόδο στο ‘κάδρο’ των προορισμών –με τέσσερα αεροδρόμια να επιλέγουν το νησί μας, μαζί με την Βενετία, σαν προορισμούς. Επομένως, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά ενώ ήδη η ζήτηση είναι αρκετά αυξημένη και στα ‘Slots’ του αερολιμένα ‘Διαγόρας’. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι μια πάρα πολύ καλή τουριστική χρονιά και θα κινηθεί, τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με το 2022. Βεβαίως, υπάρχουν σοβαρές παράμετροι όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός κ.λπ. Επομένως, θα είμαστε… προσγειωμένοι αν και στην Ρόδο, έχουμε δώσει σοβαρά δείγματα δουλειάς με αποτέλεσμα να έχουμε καταξιωθεί ως προορισμός, ανάμεσα στους δέκα καλύτερους, σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βυρίνης, μίλησε ακόμη για την καλύτερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών –αρχής γενομένης από τα ξενοδοχεία- που διαθέτει η Ρόδος, φέρνοντάς την σε πολύ υψηλά επίπεδα στη ζήτηση.
«Ήδη οι προκρατήσεις είναι αυξημένες κατά 20% από την Αγγλία ενώ η Γερμανία θα μας δώσει μία πιο σαφή εικόνα στην Έκθεση του Βερολίνου που όπως είναι γνωστό, παραμένει ‘βαρόμετρο’ για την κάθε τουριστική σεζόν. Η δεύτερη φάση των προκρατήσεων είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου (και όλα δείχνουν πως συνεχίζεται με δυναμικά αποτελέσματα). Οι οιωνοί δείχνουν πως φέτος, μπορεί να έχουμε τον δυνατότερο Απρίλιο όλων των εποχών (!)».
Ανέφερε ακόμη, πως η φετινή σεζόν θα είναι επιβαρυμένη οικονομικά για τους επιχειρηματίες λόγω της ακρίβειας, των αυξήσεων στα κόστη συντήρησης και ανακατασκευών ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ενέργεια: «Μπορεί και φέτος να έχουμε αυξημένα αριθμητικά στοιχεία αλλά ίσως αυτά, να μην είναι επαρκή για να καλύψουν τα έξοδα».
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, εξήρε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ όλων των τοπικών αρχών, φορέων, επιχειρηματικού κόσμου και εργαζομένων, η οποία επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία για την βιωσιμότητα του Τουρισμού στην Ρόδο, δεδομένου ότι οι συνεργασίες και οι δράσεις που θα ανακύψουν θα επιφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα, και τα επόμενα χρόνια.
«Μείζον ζήτημα παραμένει η στελέχωση των τουριστικών επιχειρήσεων είτε είναι ξενοδοχεία, είτε είναι τόποι εστίασης –αν και γίνονται συστηματικές προσπάθειες από κοινού, να αναζητηθούν εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, 3500 – 4000 θέσεις, θα μείνουν… κενές. Προσωπικά, θεωρώ πως το πρόβλημα έγκειται στο ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων προς την τουριστική εκπαίδευση –και μάλιστα στις ανώτατες βαθμίδες. Γι’ αυτό κι έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης προς όλα τα σχολεία για το θέμα, ενώ θα διοργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού που θα απευθύνεται στους νέους, στους σπουδαστές των δύο δημοσίων ΙΕΚ που έχουμε στην Ρόδο, των ιδιωτικών αλλά και των αποφοίτων της ΑΣΤΕΡ. Δυστυχώς, η ΑΣΤΕΡ παραμένει ένα πρόβλημα που μας… καίει. Επαναλαμβάνω πως η Ρόδος θα πρέπει να διαθέτει μια ανώτατη σχολή τουριστική που να είναι υπόδειγμα, όχι μόνον για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κι επειδή, το 97% της οικονομίας του νησιού αφορά τον Τουρισμό, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα».
Σε ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Τουρισμού σε επόμενες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, ο κ. Βυρίνης απάντησε:
«Έχουμε ήδη συμμετάσχει διά ζώσης σε τρεις εκθέσεις ενώ η επόμενη σημαντική έκθεση που θα γίνει τον Μάρτιο στο Βερολίνο, θα αποτελέσει ‘βαρόμετρο’ για την συνέχεια. Στο Λονδίνο λάβαμε τα μηνύματα για το 2023 και τώρα, έχει σειρά το Βερολίνο. Εκεί θα έχουμε –ουσιαστικά- το επισφράγισμα των όσων έχουμε κάνει. Η Ρόδος θα συμμετέχει με ένα περίπτερο (μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ) που θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο του Λονδίνου, ενώ θα διαθέτουμε έντυπο υλικό –και όχι μόνον».
Ο ίδιος ανέφερε πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με την αγορά της Ινδίας –και όχι μόνον- με απώτερο στόχο, να γίνουν ανοίγματα προς άλλες αγορές. «Οι κινήσεις που γίνονται είναι στην κατεύθυνση εναλλακτικών αγορών ώστε σε περίπτωση που έχουμε κάποια πτώση στις κλασικές αγορές μας, να μπορούμε να στραφούμε αλλού. Υπάρχει προοπτική και για τις ΗΠΑ με στόχο την τόνωση των νησιών…», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.