Ειδήσεις

Πάνω από 21.700 οι νεκροί σε Τουρκία, Συρία- Οργή κατά Ερντογάν

Oι ειδικοί ανησυχούν ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα.

Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό την Δευτέρα.

Ο αριθμός των θυμάτων έχει πλέον ξεπεράσει τις 21.700, και καθώς μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα. Ειδικότερα, στην Τουρκία έχουν επιβεβαιωθεί 18.342 θάνατοι και στη Συρία 3.377.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD), 75.780 θύματα του σεισμού έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία και περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι εργάζονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες.

Με τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να συνεχίζονται οι ελπίδες λιγοστεύουν δεδομένου ότι ολοκληρώνεται το τέταρτο εικοσιτετράωρο και χιλιάδες άνθρωποι θεωρείται ότι βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.

Εν τω μεταξύ, ζευγάρι Ελλήνων, με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας. μετά τον σεισμό, όπως ενημερώθηκε η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα από συγγενείς. Σύμφωνα με  πηγές, ευθύς μόλις περιήλθε σε γνώση της η σχετική πληροφορία, η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές αρχές και τα σωστικά συνεργεία.  Οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για «μια νέα καταστροφή». «Είναι μια δεύτερη καταστροφή που ελλοχεύει αν δεν δράσουμε πολύ, πολύ γρήγορα, δηλαδή καταφύγιο, τροφή, νερό και φάρμακα, επειδή κάνει παγωνιά», είπε στο BBC ο δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Οργή των σεισμοπαθών
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τους επιζώντες του σεισμού και κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατασκευαστική ποιότητα των κτιρίων της χώρας, κατηγορώντας τον παράλληλα για ανεπαρκή απάντηση σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές. Όπως αναφέρουν, η καθυστέρηση της κυβέρνησης να στείλει γερανούς και άλλα βαριά μηχανήματα για να σηκώσουν τα χαλάσματα έχασε ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για την διάσωση ανθρώπων.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι υπήρχαν δυσκολίες στην αποστολή επείγουσας βοήθεια, αν και δήλωσε την Τετάρτη ότι έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για βοήθεια. Ωστόσο, οι κατηγορίες δεν μένουν μόνο στη διαχείριση της κατάστασης σήμερα. Σύμφωνα με τους επικριτές του, η κυβέρνηση απέτυχε να επιβάλει τη συμμόρφωση με ορισμένα κριτήρια κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής έκρηξης συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο επίσης στην αριθμό των θανάτων.

Παρά τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που επιβλήθηκαν μετά τους σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 18.000 ανθρώπους κοντά στην Κωνσταντινούπολη το 1999, η κακή ποιότητα κατασκευής παραμένει ένα ζήτημα. Οι επικριτές κατηγόρησαν τους κατασκευαστές ότι θυσίασαν την ασφάλεια υπέρ της ταχύτητας και του κόστους, λέγοντας ότι πολλά κτίρια που είχαν υποστεί ζημιά δεν είχαν ράβδους στήριξης και επαρκές σκυρόδεμα.

Η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την κατάρρευση 6.444 κτιρίων από περισσότερα από 11.000 που αναφέρθηκε ότι υπέστησαν ζημιές.
Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές. Επομένως, η διάσωση των επιζώντων και η παροχή βοήθειας στη ζώνη της καταστροφής έχει αναδειχθεί κορυφαίο ζήτημα ενόψει των εκλογών, που μέχρι στιγμής ο Ερντογάν προσπαθεί να διεξαγάγει εντός του χρονοδιαγράμματος.

Την ίδια ώρα όμως, το μικρό χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί ελαχιστοποιεί τα περιθώρια της τουρκικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο. Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό.

Το μέγεθος της καταστροφής, το γεγονός πως έγινε σε αχανή περιοχή, τομείς της οποίας είναι απομακρυσμένοι, καθώς και το ότι ο σεισμός χτύπησε εν μέσω κύματος κακοκαιρίας, θα έκανε πάντως εξαιρετικά περίπλοκες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε οποιαδήποτε χώρα.

Μεγαλώνει η οργή των πολιτών κατά Ερντογάν εν μέσω προεκλογικής περιόδου
Ξεκάθαρα, ο φονικός σεισμός έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, ο οποίος λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές. Πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, πρόεδρος έκτοτε, ο αμετακίνητος κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τη 14η Μαΐου.

Το μικρό χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί ελαχιστοποιεί τα περιθώρια της τουρκικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο. Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Για τον τούρκο πρόεδρο, η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή. Μετά την πτώση της δημοτικότητάς του που κατέγραφαν οι σφυγμομετρήσεις πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που πέταγε στα ουράνια (πάνω από 85%), έβλεπε τα ποσοστά του να συνέρχονται σιγά-σιγά.

Όμως η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να αντιστρέψει την τάση. «Αυτό που μας τραυμάτισε βαθιά είναι πως δεν μας βοήθησε κανένας», θα πει ο Χακάν Τανριβερντί.

Νέο επικοινωνιακο σόου του Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό που δημιουργήθηκε εναντίον του από τον σεισμό, δίνοντας παράλληλα ένα θετικό στην εικόνα του. Έτσι την ώρα που η οργή των σεισμόπληκτων ξεχειλίζει, κοιτάει να εκμεταλλευτεί τους σεισμούς για πολιτικό όφελος, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά κόλπα.

Μάλιστα ενώ κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για πολιτικά οφέλη την καταστροφή και κάνοντας λόγο για «προβοκάτορας», ο ίδιος προβαίνει σε κινήσεις λαϊκισμού, με τον ίδιο να εξηγεί την καταστροφή στους χειρότερους σεισμούς στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας και για ένα φαινόμενο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος λοιπόν στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνει στις σεισμόπληκτες περιοχές βρέθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Κιλίς για να επισκεφθεί τραυματισμένους πολίτες, με τους οποίους συνομίλησε, έχοντας στο πλάι του πλήθος από κάμερες.

Στο νοσοκομείο οι πολίτες ευχαρίστησαν τον Ερντογάν και το κράτος για όσα έχουν κάνει. «Ας μην πειράξει ο Θεός το κράτος μας», είπε ένας επιζώντας από τον σεισμό.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου