Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες, από την Ρόδο όπου βρέθηκε ο βουλευτής Α’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, κ. Νάσος Ηλιόπουλος.
Η επίσκεψη στη Ρόδο, έγινε με αφορμή την ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο νεοσύστατος πολιτικός φορέας (σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης).
Παρών στην συνάντηση με τους δημοσιογράφους ήταν και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Γάκης, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Ηλιόπουλο στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε όλη την χώρα ενόψει των Ευρωεκλογών.
«Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι από τα πολύ γνωστά στελέχη της Αριστεράς, για την προσφορά του όσο και για την εμπλοκή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, παλαιότερα, με τις πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν στην προσπάθεια να αποκατασταθεί και να δικαιωθεί η εργατική τάξη στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων της».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε τα εξής:
«Έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από συναντήσεις με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και του εμπορικού κόσμου, με στόχο να ακούσουμε αλλά και να τοποθετηθούμε για τα ζητήματα που θεωρούμε κρίσιμα.
Ξεκινώντας από την κεντρική πολιτική σκηνή, η εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για πρώτη φορά στην σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας που υπάρχει μια τόσο μεγάλη ‘ανισορροπία’ στο πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα εκφραζόταν από αυτό που θα λέγαμε ‘σύστημα του 1,5 κόμματος’ και μία κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμητικό, αλλά και βαθιά ποιοτικό. Κι αυτό γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν επιλέξει, σε κρίσιμα ζητήματα, με πολύ μεγάλη ευκολία και γενναιοδωρία να ασκούν μια συναινετική αντιπολίτευση. Αναφέρομαι στα ζητήματα των αμυντικών εξοπλισμών, στη στάση που κρατάνε στις νέες αγορές για τα F35 οι οποίες με βάση το πρώτο κόστος ανέρχονται στα 9 δις ευρώ, ακόμα και στην πολεμική εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα παιχνίδια, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, η συναίνεσή του για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο στόχος της Νέας Αριστεράς, είναι να εκφράσει ένα μαχητικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας, όλων των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με μια καλή και δυνατή εκλογική καταγραφή στις Ευρωεκλογές, να μπορέσουμε να παίξουμε ένα θετικό ρόλο για την ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητος».
Είπε ακόμη ότι επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα από φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικούς, ενάντια στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά και γιατί πρέπει να γίνει σαφές στην κοινωνία, ότι αν προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, τα περιφερειακά πανεπιστήμια (όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας, με υποχρηματοδότηση και ακόμη λιγότερους εισακτέους και εισαγωγή διδάκτρων.
«Αυτό και μόνο θα ακυρώσει την δημοκρατική κατάκτηση που είχε η σύγχρονη μεταπολιτευτική Ελλάδα, όπου το Πανεπιστήμιο ήταν ένας δημοκρατικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας, όπου ένα παιδί από μία αγροτική ή απομακρυσμένη περιοχή, είχε την δυνατότητα να ξεπεράσει τις υπαρκτές κοινωνικές ανισότητες και να σπουδάσει γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός κ.λπ. στα ΑΕΙ ή σε κάποια άλλη πολυτεχνική σχολή. Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να εκφραστεί αυτό το ρεύμα αντίστασης που υπάρχει –τόσο από τους νέους ανθρώπους, όσο και από τον αγροτικό κόσμο, που αντιμετωπίζει συνθήκες ‘αφανισμού’. Είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα, του τι σημαίνει το κόστος ζωής και η ακρίβεια, αφού βλέπουμε τους αγρότες με πολύ μεγάλη δυσκολία να καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στο πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής. Πουλάνε τα προϊόντα τους σε μια συγκεκριμένη τιμή με συνέπεια να φτάνουν τα προϊόντα σε πενταπλάσια και δεκαπλάσια τιμή πιο ακριβά…
Αυτό σημαίνει πως όταν λέμε κόστος ζωής για κάποιους, είναι κέρδος για κάποιους άλλους. Η ακρίβεια για εμάς, αποτελεί το Νο 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, γι’ αυτό και θα είναι η πρώτη καμπάνια που θα κάνει η Νέα Αριστερά στο επόμενο διάστημα –δείχνοντας όμως ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά για ένα πεδίο σύγκρουσης στο οποίο υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Και χρειαζόμαστε μια πολιτική, η οποία θα πάρει αυτά τα χρήματα, θα βάλει όρια σε αυτούς που έχουν κερδίσει…».
Σε ερώτηση, ποιος είναι ο στόχος της Νέας Αριστεράς για τις Ευρωεκλογές (στο πλαίσιο μιας ‘δικαίωσης’ για την επιλογή να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε:
«Τα θέματα συνείδησης, δεν μετρώνται με ποσοστά. Δεν περιμένουμε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα για να δικαιώσει μια επιλογή, η οποία λέει ότι δεν μπορούμε να ανήκουμε σε έναν χώρο ο οποίος, επέλεξε, δυστυχώς, να απομακρύνεται με την στάση του, την λειτουργία του αλλά και με τις πολιτικές του τοποθετήσεις από αυτό που έχει ανάγκη –όχι η Αριστερά- αλλά η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία: οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δυστυχώς, αυτή η συναινετική επιλογή, έχει φανεί σε κρίσιμα νομοσχέδια όπως την επιστολική ψήφο, τα ζητήματα των αμυντικών δαπανών ακόμη και σε μια θολή τοποθέτηση που υπάρχει για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε καμία άλλη ιστορική περίοδο, δεν θα ακούγαμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή της προοδευτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συζητάνε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια ΑΕΙ. Συνεπώς, η επιλογή μας, έχει δικαιωθεί.
Αναφορικά με τους εκλογικούς συσχετισμούς: να ξεκινήσω με την ‘επόμενη μέρα’ των Ευρωεκλογών. Η εκτίμησή μας, είναι ότι αντικειμενικά, θα υπάρξει μια συνολική συζήτηση στον ευρύτερο αριστερό, προοδευτικό, κεντροαριστερό χώρο. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως με τις σημερινές ηγεσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να υπάρξει αντίπαλος απέναντι στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη (όχι με όρους προσωπικής μονομαχίας αλλά με όρους συγκρότησης ενός κοινωνικού ρεύματος που θα μπορεί να επιβάλει μια διαφορετική πολιτική).
Εμείς επιμένουμε στο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν είναι ζήτημα να έρθει μία κυβέρνηση η οποία θα αυτoχαρακτηρίζεται προοδευτική για να ιδρύσει αυτή, ιδιωτικά πανεπιστήμια ή για να διαχειρίζεται αυτή, την εργασιακή ζούγκλα. Και το λέω αυτό, διότι βρίσκεστε σε μια τουριστική περιοχή όπου οι καταγγελίες έρχονται η μία μετά την άλλη, για μη καταβολή δεδουλευμένων, δώρων κ.λπ. ενώ υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν πήραν δώρο από το ίδιο το κράτος. Άρα, ο δικός μας στόχος, είναι να μιλήσουμε γι αυτό τον κόσμο, γι’ αυτές τις κοινωνικές ανάγκες και μετά τις Ευρωεκλογές, έχοντας μια ισχυρή και άνετη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσουμε να παίξουμε έναν καταλυτικό ρόλο στη συζήτηση ανασύνθεσης που πρέπει να ανοίξει».
Εξήγησε ακόμη, ότι το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς για τις Ευρωεκλογές, επιλέχθηκε να είναι με ενιαία λίστα από όλη την χώρα όπου θα γίνει προσπάθεια για εκπροσώπηση πανελλαδικώς, και όχι μόνον με γεωγραφικούς όρους αλλά και κοινωνικούς.
Ερωτηθείς σχετικά με τον οδικό χάρτη του νεοσύστατου πολιτικού φορέα σε εσωκομματικό επίπεδο, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερες από 90 ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι με την ταχύτητα που πηγαίνουμε θα ξεπεράσουμε τις 100 αφού υπάρχει ενδιαφέρον για εμπλοκή.
Αυτό συμβαίνει γιατί με την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο προοδευτικός κόσμος, μέσα στην απογοήτευση έχει επιλέξει την αποστράτευση. Αν θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, το κρίσιμο για εμάς δεν θα είναι οι συνεννοήσεις κορυφών αλλά το πώς ένας προοδευτικός – αριστερός κόσμος, θα εμπλακεί ξανά στο παιχνίδι και θα αισθανθεί ότι υπάρχει και χώρος για να συνδιαμορφώσει αλλά και για να εκφράσει μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση.
Στις αρχές του Μαρτίου θα γίνει η πανελλαδική ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς στην Αθήνα, όπου θα ψηφιστεί η Ιδρυτική Διακήρυξη. Σε όλο αυτό το διάστημα, σε όλη την Ελλάδα, ιδρύονται προσωρινές μεταβατικές συντονιστικές επιτροπές -μέχρι την συνεδριακή διαδικασία που θα γίνει το φθινόπωρο, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι Ευρωεκλογές και εφόσον θα έχουμε τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο για να συζητήσουμε όλα όσα είναι κρίσιμο να συζητηθούν».
Καταλήγοντας είπε ότι οι Ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, θα είναι κρίσιμες για όλες τις πολιτικές δυνάμεις αφού θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος θα καλύψει το πολιτικό κενό: μια παράταξη με ακροδεξιά κατεύθυνση ή μια παράταξη με προοδευτική κατεύθυνση αφού στην Ευρώπη ανεβαίνει η ακροδεξιά τα τελευταία χρόνια.
https://www.dimokratiki.gr/10-02-2024/prosdiorise-tis-theseis-tis-neas-aristeras-o-k-n-iliopoulos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.