Η σημασία της Φιλοξενίας για την πραγματική οικονομία της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο του Συνεδρίου του ΞΕΕ που πραγματοποιήθηκε με ξεχωριστή επιτυχία το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στο Athens Metropolitan Expo.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Φιλοξενίας στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή τονίστηκε με έμφαση στις τοποθετήσεις της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Ράπτη, του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κ. Γιώργου Καββαθά καθώς και του Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Σταύρου Καφούνη. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, τόσο οι Περιφέρειες της χώρας όσο και η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και η ΕΣΕΕ θα αναλάβουν κοινές δράσεις με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη στήριξη του κλάδου της Φιλοξενίας και τη μεγιστοποίηση της προσφοράς του στην οικονομία και την κοινωνία.
Το Συνέδριο με τίτλο «Δημιουργώντας ευκαιρίες, ανάπτυξη και συνοχή» σηματοδότησε την εκκίνηση της πρωτοβουλίας «Φιλοξενία Με Αξία για Όλους» που υλοποιεί το ΞΕΕ γιορτάζοντας τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του.
Κατά την έναρξη των εργασιών, παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με τίτλο “Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία”, με την οποία τεκμηριώνεται η πολλαπλασιαστική αξία που δημιουργεί η Φιλοξενία για άλλους κλάδους αλλά και για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Στις θεματικές συζητήσεις που ακολούθησαν και συντόνισε η δημοσιογράφος – επικοινωνιολόγος κ. Χριστίνα Πουτέτση, αναλύθηκε διεξοδικά η συνεισφορά της Φιλοξενίας στον Πρωτογενή Τομέα και τη Μεταποίηση, στις Κατασκευές, στη Βιομηχανική Παραγωγή και το Λιανικό Εμπόριο.
Πλατινένιος Χορηγός του Συνεδρίου ήταν η Έκθεση HORECA και Χρυσός Χορηγός η Τράπεζα Πειραιώς.
Σε σχετική δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε:
«Γιορτάζουμε 90 χρόνια ΞΕΕ, γιορτάζουμε 90 χρόνια ελληνικής φιλοξενίας. Αναδεικνύουμε τεκμηριωμένα την αξία της Φιλοξενίας για όλους και είναι πολύ σημαντικό πως αυτή η μεγάλη συνεισφορά τυγχάνει ευρύτατης αναγνώρισης. Ενώνουμε δυνάμεις τόσο με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όσο και με θεσμικούς εκπροσώπους άλλων παραγωγικών κλάδων, προκειμένου η Φιλοξενία να δώσει στη χώρα μας τα πολλά περισσότερα που μπορεί να δώσει. Η Φιλοξενία είναι Ελλάδα. Επενδύοντας στη Φιλοξενία, επενδύουμε σε μια καλύτερη Ελλάδα για όλους.».
Η ομιλία του προέδρου
Στην ομιλία του ο κ. Βασιλικός ανέφερε τα εξής:
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το ΞΕΕ να σας υποδεχόμαστε όλες και όλους σε αυτό το Συνέδριο, το οποίο σηματοδοτεί και την εκκίνηση της πρωτοβουλίας μας, «Φιλοξενία με Αξία για Όλους». Πρωτοβουλία που υλοποιούμε για να γιορτάσουμε τα 90 χρόνια λειτουργίας μας που συμπληρώνονται φέτος.
Το ημερολόγιο έγραφε 1935 όταν ιδρύθηκε το ΞΕΕ και το 2025 είναι ένα ιστορικό ορόσημο αυτής της σπουδαίας διαδρομής. Εστιάζοντας πάντα στην ουσία, θελήσαμε ο εορτασμός αυτός να μην είναι απλά μια κοινωνική εκδήλωση αλλά μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που θα αναδεικνύει το πόσο σημαντική είναι η φιλοξενία για την πατρίδα μας και πόσα πολλά έχει προσφέρει διαχρονικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο της Ελλάδας.
Αυτή τη μεγάλη διαχρονική προσφορά την προσεγγίζουμε μέσα από τέσσερις θεματικές οπτικές. Τη συνεισφορά της φιλοξενίας στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Την εμπέδωση των συμπεριληπτικών αρχών και αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας που εκπροσωπεί η φιλοξενία. Τη συμβολή στη βιωσιμότητα που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Και ασφαλώς, τη στήριξη της απασχόλησης, ως ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα.
Πάνω σε αυτές τις θεματικές και χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο κανάλι επικοινωνίας θα αναδείξουμε τεκμηριωμένα την προστιθέμενη αξία της φιλοξενίας σε κάθε γωνιά της χώρας και στις ζωές όλων των πολιτών. Σε αυτή την πρωτοβουλία κομβικό ρόλο έχει ο δημόσιος διάλογος μέσω συνεδρίων και ημερίδων. Ξεκινάμε σήμερα από την Αθήνα αλλά θα βρεθούμε και σε άλλες πόλεις.
Είναι μάλιστα κοντά μας και τον ευχαριστώ γι’ αυτό, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκος και μπορούμε να προαναγγείλουμε πως μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα οργανώσουμε στη Ρόδο το επόμενο Συνέδριο της πρωτοβουλίας «Φιλοξενία με Αξία για Όλους» που θα έχει ως αντικείμενο τη βιωσιμότητα και πως η φιλοξενία συμβάλλει καταλυτικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα λοιπόν ερχόμαστε εδώ όπως πάντα τεκμηριωμένα με μια έρευνα που θα παρουσιάσει το ΙΤΕΠ για να συζητήσουμε την άρρηκτη σχέση που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας με άλλους κλάδους και την πολλαπλασιαστική δυναμική της στο σύνολο σχεδόν της πραγματικής οικονομίας. Η Φιλοξενία δημιουργεί αλυσίδες αξίας και ο ρόλος της είναι καθοριστικός για τη δημιουργία ευκαιριών, για την ευημερία των πολιτών και για τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών ακόμη και σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές, όπως συμβαίνει με πολλά από τα νησιά μας.
Αυτός ο ρόλος του αναπτυξιακού καταλύτη που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας, ας μην ξεχνάμε πως επιβεβαιώθηκε ακόμη και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Είναι ο κλάδος στον οποίο ακούμπησε η ελληνική οικονομία για να βγούμε από τη δεκαετή οικονομική κρίση, όπως είναι και ο κλάδος που μετά την κρίση της πανδημίας έδωσε την αναγκαία ώθηση για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αυτός ο κλάδος λοιπόν έχει ανεβάσει την Ελλάδα στο βάθρο του πρωταθλητή και μας έχει κάνει όλους περήφανους. Κι αυτός ο πρωταθλητισμός σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πρωταγωνιστές. Τους επιχειρηματίες και του εργαζόμενους στη φιλοξενία. Είναι αυτοί που με τη δουλειά τους, την τόλμη τους, το όραμά τους, το χαμόγελό τους σηκώνουν την τουριστική Ελλάδα όλο και ψηλότερα. Και με αυτή την αυτοπεποίθηση ατενίζουμε και νέες κορυφές προς κατάκτηση στο μέλλον.
Η σημασία της προσφοράς της φιλοξενίας είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν υποτιμούμε καμιά προσφορά από κανένα κλάδο. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη να ανθίσουν όλοι οι κλάδοι. Όμως βλέπουμε ειδικά αυτές τις μέρες που κρατάμε την ανάσα μας με το γεωλογικό φαινόμενο της Σαντορίνης, το ειδικό βάρος που έχει η φιλοξενία, Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά και να επιστρέψει το νησί γρήγορα στην κανονικότητα για τους κατοίκους του. Η Σαντορίνη είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και ευχόμαστε να μην υπάρξουν συνέπειες για τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας.
Είναι λοιπόν αυτό το ειδικό βάρος για το σύνολο της οικονομίας που επιβεβαιώνει τη θέση μας πως το καλύτερο αύριο για την Ελλάδα περνάει μέσα από την επένδυση στη φιλοξενία. Γι’ αυτό και είναι καιρός να δούμε εφαρμοσμένες πολιτικές και όχι μόνο φορολογικές επιβαρύνεις που όσο πάνε κι αυξάνονται. Κρίσιμο ζήτημα για να δούμε αυτές τις εφαρμοσμένες πολιτικές που απαιτούνται είναι να λυθούν επιτέλους τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και να δοθούν στο Υπουργείο Τουρισμού οι δυνατότητες και οι πόροι για να στηριχθεί ο κλάδος σε μια σειρά ζητημάτων έχουν κρίσιμη σημασία. Ζητούμενο δεν είναι μόνον η προβολή. Είναι και η τουριστική εκπαίδευση. Είναι και η καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης. Και σας θυμίζω εδώ τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί το ΞΕΕ στα σχολεία ακριβώς για να φέρει τους μαθητές σε μια πρώτη επαφή με τη φιλοξενία. Υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να σκύψουμε προσεκτικά από πάνω τους και να δώσουμε σύγχρονες και αποτελεσματικές απαντήσεις. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνον τον τουρισμό, θα βοηθήσει συνολικά στο να έχουμε μια καλύτερη Ελλάδα.
Στην πορεία αυτή προς την «επόμενη μέρα», ο φορέας που λέγεται Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας κι έχω τη μεγάλη τιμή να ηγούμαι στη συμπλήρωση των 90 χρόνων του, έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει. Ο ρόλος του Επιμελητηρίου μας δεν είναι διακοσμητικός, είναι πολύ ουσιαστικός. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα καινοτόμα προγράμματα που υλοποιούμε – όπως το Ελληνικό Πρωινό, ο CapsuleT ή τα Boutique Hotel – ούτε μόνο στις δράσεις κοινωνικής ευθύνης που αναπτύσσουμε, από τη συνδρομή μας στη φιλοξενία πληγέντων από φυσικές καταστροφές μέχρι την παροχή φιλοξενίας σε κακοποιημένες γυναίκες. Πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά, το ΞΕΕ έχει σαφή θεσμική αποστολή. Με αρμοδιότητες που ασκεί αδιάκοπα από την ίδρυσή του, από τους τίτλους των ξενοδοχείων μέχρι την «αστεροποίησή» τους. Η λειτουργία των κύριων τουριστικών καταλυμάτων της χώρας που είναι ο θεμελιακός πυλώνας της ελληνικής φιλοξενίας περνάει μέσα από τη λειτουργία του ΞΕΕ. Επιπλέον, το ΞΕΕ έχει μια πραγματική και καθημερινή συμβολή στον δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση των πολιτικών για τον τουρισμό, τεκμηριώνοντας πάντα τις προτάσεις και τις θέσεις μας με έρευνες, με επιστημονικές αναλύσεις δεδομένων, με μεγάλα συνέδρια και με θεσμική εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εντός και εκτός συνόρων.
Κατά συνέπεια το ΞΕΕ είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη φιλοξενία. 90 χρόνια ΞΕΕ είναι 90 χρόνια ελληνικής φιλοξενίας. Η ιστορία του ΞΕΕ είναι η ιστορία της ελληνικής φιλοξενίας. Και είναι πάρα πολλοί οι σημαντικοί άνθρωποι της ελληνικής φιλοξενίας που μέσα σε αυτή τη διαδρομή υπηρέτησαν το Επιμελητήριό μας και αναγνωρίζουμε με ευγνωμοσύνη την προσφορά τους.
Τιμάμε λοιπόν τα 90 χρόνια του ΞΕΕ με μια πρωτοβουλία που ενώνει την ιστορία που διανύσαμε με το καλύτερο μέλλον που θέλουμε. Γιατί είναι δική μας ευθύνη να βάλουμε σήμερα τις βάσεις και για τα επόμενα 90 χρόνια. Και αυτή η ευθύνη είναι μεγάλη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα παραλάβουν έναν δυναμικό, ανθεκτικό και καινοτόμο κλάδο. Για μια ελληνική φιλοξενία πιο ανθεκτική, πιο σύγχρονη, πιο ποιοτική και με ακόμη μεγαλύτερη αξία για όλους. Σήμερα, λοιπόν, δεν γιορτάζουμε μόνο το παρελθόν μας. Χαράζουμε και την πορεία για ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας και της κληρονομιάς μας.
Συντονίστρια:
Χριστίνα Πουτέτση, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος
1ο Πάνελ / Πρωτογενής Τομέας – Μεταποίηση
Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, Οινολόγος-Οινοποιός, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.
Παντελής Κουγιός, Director, ΒΑΠ Π.Κουγιός Α.Β.Ε.Ε.
Νίκος Πιτταράς, Κτηνοτρόφος-Τυροκόμος, βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Τυριού στο διαγωνισμό World Cheese Awards 2024.
2ο Πάνελ / Κατασκευές – Ανακαινίσεις
Αλέξης Καρατζήμας, Managing Director, Apax Constructions.
Κώστας Παπανικολάου, CEO, Blackhawk AE.
Άγγελος Τζιγκουνάκης, Editor in Chief, ek Architectural Publications.
3ο Πάνελ / Βιομηχανική Παραγωγή – Λιανικό Εμπόριο
Χαράλαμπος Αράχωβας, Οικονομολόγος, Διοικητικός Διευθυντής Ινστιτούτου ΕΣΕΕ
Χρήστος Γκέκας, Academy & Spec-In Assistant Manager, LG Electronics.
Στέργιος Νίκας, Διευθύνων Σύμβουλος, bn Επαγγελματικό Έπιπλο Α.Β.Ε.Ε.