Θετική χαρακτήρισαν την κατεύθυνσή του, σχεδόν όλοι οι φορείς που κλήθηκαν σήμερα να εκφράσουν τις απόψεις τους στο νομοσχέδιο που προβλέπει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως δωρεάν σίτιση, στέγη και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε άτομα που βιώνουν την ακραία φτώχεια.
Από πολλούς, πάντως, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω αποσαφήνισης των μέτρων και των κριτηρίων, αλλά και εξειδίκευση του όρου ακραία φτώχεια, ώστε να προσδιοριστούν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.
«Το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση ως προς τον στόχο του για άμεση στήριξη των ευπαθών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Θα πρέπει όμως να αποσαφηνιστεί πλήρως ο ορισμός της ακραίας φτώχειας και να εξειδικευθούν περαιτέρω τα κριτήρια και οι παροχές» επεσήμανε η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού.
«Οι διατάξεις χαρακτηρίζονται από προχειρότητα. Φαίνεται να υπάρχει σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας» υποστήριξε η Όλγα Τσόλκα, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ποινικολόγων.
«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι αδικίες για τα άτομα με αναπηρία» τόνισε ο Ιωάννης Λυμβαίος μέλος της εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και να μην συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους των παροχών, τα πάσης φύσεως επιδόματα που λαμβάνουν όσοι πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες.
Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος χαρακτήρισε καλό το νομοσχέδιο ως προς τους στόχους του, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζονται παράλληλα ενεργητικές πολιτικές και συγκεκριμένο σχέδιο για την εφαρμογή του.
Για εξαιρετικά μέτρα αλλά και επιτακτική ανάγκη ταχύτατης εφαρμογής του νομοσχεδίου, γιατί «το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης είναι πολύ μεγάλο και συνεχώς αυξάνεται δραματικά» έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χρήστος Καραμάνος.
«Παρότι το νομοσχέδιο απέχει από τη συνολική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η κοινή συνεδρίαση στη Βουλή, ενώ έχει και τη σημασία της η χρονική στιγμή που γίνεται η συζήτηση» σημείωσε η πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Κατερίνα Πούτου.
Ο Ιωάννης Μαρκουλής, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΗ, επισήμανε την ανάγκη το νομοσχέδιο να γίνει μοχλός στήριξης όλων όσοι την έχουν ανάγκη και πρόσθεσε ότι απαιτείται να συμπράξουν και να συντονιστούν όλοι οι φορείς κάτω από την ομπρέλα ενός δημόσιου οργάνου. Παράλληλα, ζήτησε περαιτέρω τεχνικές εξηγήσεις και αποσαφηνίσεις για τον ορισμό της ακραίας φτώχειας, και ακριβή κριτήρια για τους δικαιούχους δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που έχει θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 δήμους, πρότεινε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Υπέρ ενός εθνικού σχεδιασμού για ολοκληρωμένη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τάχθηκε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος Χρήστος Πολυζωγόπουλος, που δήλωσε θετικός ως προς τους στόχους του νομοσχεδίου. Παράλληλα, κατέθεσε κείμενο προτάσεων, ώστε «να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τους στόχους μας για στήριξη όλων αυτών που υποφέρουν».
Ο Βασίλης Θεοτοκάτος, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα καταλογιστεί θετικά υπέρ της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική να ευνοούνται σκανδαλωδώς οι άγαμοι και να πλήττονται οι πολύτεκνοι».
Για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρίζει περαιτέρω βελτιώσεων, διευκρινίσεων και εξειδικεύσεων, αλλά και σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια για τον ορισμό των δικαιούχων, μίλησε ο Δημήτρης Κάτσικας, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Κρίση, (ΕΛΙΑΜΕΠ)».
Ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών, έκανε λόγο για κατάσταση που παίρνει δραματικές διαστάσεις, με πάνω από 500.000 παιδιά να πεινάνε και να είναι υποσιτισμένα. Παράλληλα, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις γενικόλογες αναφορές στην ακραία φτώχεια που αφήνουν όπως είπε, εκτός προστασίας χιλιάδες πολίτες που έχουν πράγματι ανάγκη.
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος, τόνισε ότι κανένας άνεργος δεν θέλει να ζει με επιδόματα και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητάνε όλοι είναι δουλειά, γι’ αυτό προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι οι επόμενοι στόχοι.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής έδωσε έμφαση στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς. Όπως υποστήριξε, «υπάρχει μια κανονιστική αταξία», και «οι διατάξεις κυριαρχούνται από έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, στόχων και αρμοδιοτήτων». Μίλησε ακόμα για αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων που παρατηρούνται, μεταξύ υπουργού Επικρατείας και Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και πρόσθεσε ότι «το μείγμα σύγχυσης που υπάρχει πρέπει να αποσαφηνιστεί».
Έμφαση στο έργο που έχει παράξει έδωσε ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την κατάργηση του θεσμού του. «Με το νομοσχέδιο δίνεται το βάρος στην καταστολή. Ούτε μία λέξη για την πρόληψη της διαφθοράς. Υποχωρεί η ιδέα της ανάθεσης του έργου αυτού σε ανεξάρτητους θεσμούς και μεταφέρεται πλέον η ευθύνη, ο σχεδιασμός και οι δράσεις σε θεσμούς πολιτικούς» τόνισε ο κ. Τέντες.
Να κατονομαστούν επακριβώς οι φορείς και οι αρμόδιοι για την καταστολή και πρόληψη της διαφθοράς, ζήτησε ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, τονίζοντας ότι είναι μονόδρομος η ρητή εξαίρεση των δικαστικών λειτουργών και των οικονομικών εισαγγελέων, και έκανε λόγο για ανάγκη συντονισμένων δράσεων των διωκτικών μηχανισμών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Παντελής, αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και αναπληρωτής πρόεδρος για την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές πράξεις, που υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός και συντονισμός του νομοσχεδίου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, πρέπει όμως, να αποσαφηνιστεί ότι η σχετική διάταξη δεν απευθύνεται σε εισαγγελείς, διαφορετικά θα τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας».
Ο αρχιμανδρίτης και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Ελλάδος Νικόδημος Φαρμάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών του νομοσχεδίου, τόσο ως προς την κατεύθυνση διεύρυνσης των δικαιούχων, όσο και προς την αύξηση και ενίσχυση των μέτρων ανακούφισης.
Ο Χρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για συνέχιση της λειτουργίας των ασφαλιστικών τους ταμείων, διαφορετικά -όπως είπε- τα προβλήματα θα διογκώνονται.
Τέλος, ο Σπυρίδων Ψύχας, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και στην Κατοικία, ζήτησε την προώθηση του θεσμού εργατικής κατοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ