Ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας χαρακτηρίζει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Απώτερος σκοπός η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βελτίωση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών και η παροχή ενός αποτελεσματικού κοινωνικού δικτύου ασφαλείας.
Η οικονομική έρευνα για την Ελλάδα καταγράφει αύξηση του ποσοστού φτώχειας στο ένα τρίτο του πληθυσμού από την εμφάνιση της κρίσης. Προσθέτει ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας πρέπει να αποτελούν επιτακτικές προτεραιότητες πολιτικής.
Η έρευνα προβλέπει ενίσχυση της ανάκαμψης το 2017, καθώς οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η εξωτερική ζήτηση θα ωφελήσουν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. Επίσης, τονίζεται ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας.
Ωστόσο, παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι, καθώς, όπως προειδοποιεί, όχι μόνο μπορεί η πιστωτική ασφυξία να συνεχίσει να υπονομεύει την εγχώρια ζήτηση, αλλά η οικονομική δραστηριότητα να εξασθενήσει περαιτέρω λόγω της υποχώρησης των εμπορικών συναλλαγών και της υποτονικότερης ανάπτυξης στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, που αποτελούν τον προορισμό για το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.
Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργήσει μείζονα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, ιδίως αν η συμβολή της Ε.Ε. αποδειχθεί ανεπαρκής. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος της εισροής προσφύγων υπολογίζεται σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ για το 2015.
Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσα από μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντας ότι τα νούμερα είναι θετικά, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.
Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο κ. Γκουρία εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεργασία ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα αρχίζει να καρποφορεί και να επιφέρει τα πρώτα αποτελέσματα.
«Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μία άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση», ανέφερε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ προσθέτοντας ότι η υψηλή αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις έβαλε πάλι την οικονομία σε αρνητικό πρόσημο το 2015. Ωστόσο, όπως είπε, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που περιμέναμε.
Ο κ. Γκουρία εκτίμησε ότι το 2016 πιθανότατα η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι μηδενική, ενώ η ανάπτυξη – όπως προέβλεψε – θα φανεί το 2017.
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ωθήσει την εμπιστοσύνη προσελκύοντας επενδύσεις, ενώ για το χρέος είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους.
Πως θα αντιμετωπιστεί η παιδική φτώχεια και η ανθρωπιστική κρίση
Το στοχοθετημένο πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα φτωχά νοικοκυριά πρόκειται να εφαρμοστεί πλήρως το 2017, ωστόσο η Έρευνα επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω δράση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής φτώχειας. Ανάμεσα στις συστάσεις του, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη θέσπιση ενός επιδοτούμενου προγράμματος σχολικών γευμάτων στις φτωχές περιφέρειες. Μεσοπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός προγράμματος κοινωνικής στέγασης, αλλά εν τω μεταξύ είναι αναγκαία η καλά στοχευμένη στήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης και του υψηλού κόστους στέγασης.
Η χρηματοδότηση τέτοιων κοινωνικών προγραμμάτων θα αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ. Θα χρειαστεί η ανακατανομή πόρων που έχουν εξοικονομηθεί σε άλλους τομείς, π.χ. συντάξεις, αμυντικές δαπάνες ή βελτιωμένη είσπραξη φόρων, σύμφωνα με την έρευνα. Η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην καλύτερη ευθυγράμμιση των εισφορών και των παροχών, στον περιορισμό των ειδικών καθεστώτων και στην ανακούφιση των ασθενέστερων.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών
Σύμφωνα με την έρευνα, η διαδικασία προσαρμογής έχει βασιστεί μέχρι σήμερα υπερβολικά στα δημοσιονομικά μέτρα και την αγορά εργασίας, ενώ δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών. Οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στην αγορά αγαθών μετά την κρίση έχουν προχωρήσει πολύ αργά, έχουν υπονομευθεί λόγω της ελλιπούς τους εφαρμογής και έχουν αφήσει άθικτη, ως επί το πλείστον, τη μονοπωλιακή εξουσία. Η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, ένα μεγαλύτερο αίσθημα κυριότητας των αλλαγών πολιτικής και μια σαφής επικοινωνία σχετικά με τα αναμενόμενα οφέλη για το ευρύτερο κοινό θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Σε έξαρση η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα
Η φοροδιαφυγή, τονίζει ο οργανισμός, παραμένει εκτεταμένη στην Ελλάδα και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φορολογικών εσόδων που είναι απαραίτητα για τη στήριξη των κοινωνικών πολιτικών. Ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, παράλληλα, ενίσχυση και μεγαλύτερη αυτονομία της φορολογικής διοίκησης, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και να βελτιωθεί η συμμόρφωση.
Κεφάλαιο «δημόσιο χρέος»
Η υποτονική οικονομική ανάπτυξη και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν διογκώσει το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές για μια σημαντική παράταση της διάρκειας και των περιόδων χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλές και σταθερές τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μακροπρόθεσμα και να μειώσουν την αβεβαιότητα, σύμφωνα με την έρευνα.
Βέβαιος για την ανάκαμψη ο Τσίπρας
Βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες «θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή» και ότι «αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, κάτι που», όπως είπε, «αποδεικνύεται από μια σειρά από γεγονότα», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους και όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Βασική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ συμμερίζεται την άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάκαμψη, φέτος».
Πηγή: reporter.gr