Ειδήσεις

Παρέμβαση για την καρδιολογική κλινική Νοσοκομείου Ρόδου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, έφερε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής – κατά τη συζήτηση των υποψηφιοτήτων νέων διοικητριών της 2ης και 7ης Υ.ΠΕ.- το κατεπείγον ζήτημα της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου η οποία λόγω υποστελέχωσης και καθαίρεσης της Διοίκησης του Νοσοκομείου χωρίς αντικατάστασή της σήμερα έχει κλειστό το αιμοδυναμικό τμήμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές ώστε να αποφευχθεί η βλάβη του εμφράγματος και ο ασθενής να θεραπευτεί.

Εξερχόμενος από την Επιτροπή και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για όσα είπε, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε:

«Το αιμοδυναμικό τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου, δεν είναι μόνο θέμα μηχανημάτων και τεχνολογικής υποδομής. Είναι θέμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Έτσι, πριν από 2 χρόνια το Νοσοκομείο Ρόδου έγινε θυγατρικό (affiliated) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και γιατροί και καθηγητές εκπαίδευσαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη Ρόδο. Έκτοτε έγιναν εκατοντάδες στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, έτσι που ο πολίτης της Ρόδου και της Δωδεκανήσου να αισθάνεται ασφαλής όσον αφορά τις σοβαρές παθήσεις της καρδιάς. Η διάλυση που σιγά-σιγά επήλθε στην Υγεία έφερε τα σημερινά αποτελέσματα. Ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν υπήρξαν ακέφαλα νοσοκομεία, χωρίς διοικητές και διοικητικά συμβούλια, γεγονός που συντείνει στη διάλυσή τους με άγνωστο, προς το παρόν, ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.»

Η πλήρης τοποθέτηση του Δ. Κρεμαστινού στην Επιτροπή, είχε ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν να ευχηθώ καλή επιτυχία στις δύο υποψήφιες, οι οποίες αναλαμβάνουν δύσκολο έργο υπό δύσκολες συνθήκες και, βεβαίως, το λογικό θα είναι να τις στηρίξουμε όλοι.

Πιστεύω, όμως, ότι όταν στην επιλογή των προσώπων δεν συμμετέχει σε ευθύνη και δεν ερωτάται η αντιπολίτευση, πρέπει πάντα να είναι επιφυλακτική και να λέει «παρών».

Δηλαδή, το θέμα της επιλογής, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όμως θα έρθω σε ένα άλλο σημαντικότερο θέμα που αγγίζει την ανθρώπινη ζωή και θα δώσει την ευκαιρία στους Υπουργούς να διερωτηθούν τι πραγματικά σημαίνει. Χθες, με πήραν τηλέφωνο με την άλλη μου ιδιότητα να συμβουλεύσω για ένα επώνυμο άρρωστο που είχε εισαχθεί με έμφραγμα στο νοσοκομείο της Ρόδου και ρώτησα για ποιο λόγο δεν προχωρεί στο αιμοδυναμικό τμήμα για να γίνει αγγειοπλαστική για να περισωθεί και το έμφραγμα και ο άρρωστος. Η απάντηση ήταν ότι έκλεισε το αιμοδυναμικό. Λέω πώς έκλεισε το αιμοδυναμικό τμήμα που πριν ένα χρόνο λειτουργούσε με 4 γιατρούς; Η απάντηση από τους γιατρούς της καρδιολογικής κλινικής, είναι ότι δεν γνώριζαν γιατί έκλεισε. Αναζήτησα τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος είναι γιατρός του μικροβιολογικού τμήματος, δεν τον βρήκα και μίλησα με τους καρδιολόγους κατ’ ανάγκην να μάθω τι πραγματικά συμβαίνει.

Μου είπαν, λοιπόν, δεν ξέρουμε ακριβώς άλλα ακούμε ότι έχει χαλάσει το μηχάνημα ή ότι δεν έχουν αναλώσιμα. Επικοινώνησα με την Υ.ΠΕ. εχθές το βράδυ και μου είπε ότι δεν είχε λάβει έγγραφο από το νοσοκομείο που να λέει ότι είχε χαλάσει το μηχάνημα ή ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμα.

Εγώ, λοιπόν, πριν ένα μήνα είχα κάνει μια επίκαιρη ερώτηση λέγοντας ότι θα κλείσει το αιμοδυναμικό, ότι οι γιατροί λένε ότι θα πάνε στον Εισαγγελέα και το Υπουργείο, που όπως συνήθως πληροφορείται από τις υπηρεσίες του, έφερε χαρτιά που έλεγαν το αντίθετο και εγώ τους είπα ότι δεν κάνω ερωτήσεις στη Βουλή για να εντυπωσιάσω. Στο Υπουργείο Υγείας δεν έχω κάνει ποτέ μου ερώτηση, προσέξτε, τα πράγματα είναι σοβαρά, πηγαίνετε να δείτε. Πριν ένα μήνα αυτά.

Χθες, λοιπόν, δυστυχώς επιβεβαιώθηκα και επιβεβαιώθηκα δραματικά γιατί δεν είναι μόνο ο επώνυμος άρρωστος, να το πούμε έτσι. Είναι οι άρρωστοι, είναι οι άνθρωποι, η ανθρώπινη ζωή δεν είναι παραπάνω του επωνύμου από του ανωνύμου, μάλλον είναι του ανωνύμου παραπάνω από το επωνύμου γιατί ο επώνυμος βρίσκει διάφορους τρόπους να εξυπηρετηθεί. Εκεί, λοιπόν, είναι το πρόβλημα.

Μιλούσα με τον κ. Πολάκη προηγουμένως, αλλά πήρα ξανά τώρα τηλέφωνο και μου είπε η 2η Υ.ΠΕ ότι έμαθε γιατί δεν είχε λάβει χαρτί. Πήραν εκείνοι τηλέφωνο δηλαδή, έμαθαν ότι η μια λυχνία του μηχανήματος έχει καεί, αλλά δεν τους είχε κανένας ενημερώσει, διότι όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει διοικητής. Και ο συνάδελφος ο οποίος ασκεί καθήκοντα διοικητού είναι και μικροβιολόγος στο νοσοκομείο. Τι να πρωτοκάνει ο άνθρωπος; Τον διοικητή; Το μικροβιολόγο;

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέματα υπαρξιακά αυτά. Δηλαδή ο παπάς-παπάς, ο ζευγάς-ζευγάς, δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει δηλαδή το ταχύτερο δυνατόν να υπάρξουν διοικήσεις. Από χθες θα έλεγα, όχι από αύριο. Λοιπόν, το ταχύτερο δυνατόν.

Εκείνο όμως που πρέπει και συνιστώ και εγώ προσωπικά είναι άμεσα αν υπάρχει θέμα λυχνίας να αντικατασταθεί, διότι εκτίθεται ακόμα και η χώρα γιατί είναι περιοχή η οποία είναι τουριστική και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αν σημειωθεί κανένα τέτοιο επεισόδιο και καταγγελθεί από το διεθνή τύπο.

Να πάει άμεσα η λυχνία και να πάει άμεσα γιατρός κ. Υπουργέ που να ξέρει από αιμοδυναμική. Από οποιοδήποτε νοσοκομείο: από τη Βούλα, από το Τζάνειο, από το Αττικό, από οπουδήποτε. Να πάνε οι γιατροί και να λειτουργήσουν το αιμοδυναμικό άμεσα. Διότι ο μοναδικός γιατρός που υπήρχε έχει πάρει αναρρωτική άδεια τώρα. Πέραν των όσων είπα ότι συμβαίνουν, έχει πάρει και αναρρωτική άδεια ο γιατρός ο οποίος πιστεύω ότι έχει πρόβλημα αλλά δεν μπορεί να στηρίζεται ένα νοσοκομείο, ένα αιμοδυναμικό τμήμα σε έναν άνθρωπο! Και ο επικουρικός, ο οποίος ήταν κάτω και έφυγε, διορίστηκε επικουρικός στο Τζάνειο που δεν έχει ανάγκη. Να πω και το όνομα του, αν θέλετε.

Να πάει κάτω αυτός, ή να πάρετε κάποιον άλλον, να τον αποσπάσετε, αύριο το πρωί να λειτουργήσει το τμήμα.

Αυτό ήταν ένα παράδειγμα που έφερα για να δείξω πώς η διοίκηση κινείται, πώς ενημερώνονται οι Υπουργοί από τις υπηρεσίες, που τους ενημερώνουν έτσι μόνο για να απαντούν στη Βουλή και πώς είναι τα πραγματικά γεγονότα.

Συμπερασματικά, και μάθημα για τις κυρίες που αναλαμβάνουν, είναι να τρέξετε να δείτε τα προβλήματα. Εγώ προσωπικά ως Υπουργός πίστευα ότι οι Υ.ΠΕ. πρέπει να είναι υπηρεσίες του Υπουργείου και να πηγαίνουν οι Υπεάρχες και όσοι άλλοι κατευθείαν στην Περιφέρεια για να λύνουν τα προβλήματα. Κάποια στιγμή αργότερα που με διαδέχθηκε ο Α. Παπαδόπουλος, έκανε τις Υ.ΠΕ. αποκεντρωμένες για είναι μέσα στα προβλήματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Αργότερα έφεραν τη 2η ΥΠΕ στον Πειραιά όπου τώρα βρίσκεται. Γιατί, λοιπόν, να μην είναι στο Υπουργείο και να πηγαίνουν κάτω να κάθονται στο νοσοκομείο, να βλέπουν τα προβλήματα και να σας τα λένε. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Σκεφτείτε τα και πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις, τουλάχιστον στο πρόβλημα το συγκεκριμένο, το οποίο εγώ λεπτομερειακά σας περιέγραψα.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου