Το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού, το οποίο επισφραγίστηκε με το δημόσιο “ευχαριστώ” του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έβαλαν λουκέτο αναγκάζει τους πρόσφυγες να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές, προκειμένου να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.
Σειρά ξένων Μέσων Ενημέρωσης, όπως π.χ. το Spiegel και οι Financial Times, έχουν ερευνήσει και έχουν καταγράψει τον τρόπο που ήδη κινούνται ή θα μπορούσαν να κινηθούν οι προσφυγικές ροές από εδώ και στο εξής.
Σύμφωνα με τον Guardian, η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι, τονίζει ότι ήδη προετοιμάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν νέες εναλλακτικές διαδρομές για τη διαφυγή των προσφύγων προς την Ευρώπη.
«Δεν θεωρούμε ότι το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές», δήλωσε η Σάμι, προσθέτοντας ότι «αν η βαλκανική οδός τελικά κλείσει, θα έχουμε νέες διαδρομές, που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Είμαστε προετοιμασμένοι για αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω Λιβύης, Βουλγαρίας, Τουρκίας προς Ιταλία, Λιβύης προς Ιταλία – και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αύξηση των προσφύγων μέσω Ισπανίας. Μια άλλη εναλλακτική διαδρομή θα μπορούσε να είναι μέσω Μαύρης Θάλασσας προς Ουκρανία και τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων, καθώς επίσης και μια δίοδος προς Αλβανία μέσω Ελλάδας».
Χαρακτηριστική είναι η φράση νεαρού Σύρου στην βρετανική εφημερίδα: «Το ταξίδι μας είναι ούτως ή άλλως παράνομο. Δε μας πτοούν οι αλλαγές στους κανόνες. Έχουμε συνηθίσει».
Βρυξέλλες: Προετοιμάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επεσήμανε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπήρξε ενημέρωση για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κορατία και η ΠΓΔΜ.
«Επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες πως ακολουθούν την ίδια πολιτική, πως εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Σένγκεν και επομένως δεν αφήνουν να περάσουν στο έδαφός τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής ή δεν έχουν σκοπό να αιτηθούν ασύλου εκεί» είπε χαρακτηριστικά.
Διαπιστωτική η δήλωση Τουσκ
Νωρίτερα πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε υποστηρίξει πως τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να «μιλάνε μεταξύ τους» αντί να «κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο».
Σε ερώτηση εάν η Κομισιόν συμφωνεί με την θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών και τόνισε ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης». Αναφέρθηκε ακόμη στη δήλωσε του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».
Οι χάρτες των διαδρομών
Σημειώνεται ότι η βασική διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες, τουλάχιστον μέχρι τώρα που κλείνουν και επισήμως τα σύνορα, είναι Ελλάδα – Σκόπια (μέσω Ειδομένης), και έπειτα Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και τελικός προορισμός η Αυστρία και η Γερμανία.
Μέσω Ιταλίας
Η πρώτη εναλλακτική που έχουν οι πρόσφυγες είναι δια θαλάσσης. Με κόστος 2.500 ευρώ το άτομο μεταφέρονται μέσα σε κοντέινερ από πλοία που ξεκινούν από τον Πειραιά και φτάνουν στη νότια Ιταλία.
Από την Αλβανία
Άλλη εναλλακτική που χρησιμοποιούν ορισμένοι είναι το πέρασμα από τη Δυτική Ελλάδα στα δύσβατα βουνά της Αλβανίας και από εκεί με μικρά σκάφη περνούν νύχτα απέναντι στην Ιταλία, αλλά η επιχείρηση αυτή εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο λόγω θάλασσας. Στις ιταλικές αρχές έχει πάντως σημάνει συναγερμός γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
Βοζνία – Ερζεγοβίνη
Παλαιότερα ήταν πολύ επικίνδυνη λόγω των πολλών ναρκοπεδίων, ωστόσο και αυτή η διαδρομή χρησιμοποιείται από πολλούς. Περνώντας τα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι πρόσφυγες συνεχίζουν κατά μήκος της Αδριατικής για Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κροατία.
Κόσοβο
Εναλλακτική διαδρομή για όσους επιλέγουν να περάσουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι μέσω Κοσόβου και από εκεί στη Σερβία.
Βουλγαρία
Η διαδρομή που οδηγεί από την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας στη Σερβία ή στην Ρουμανία δεν είναι από τις δημοφιλέστερες. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τη βουλγαρική αστυνομία, καθώς υπάρχουν αρκετές καταγγελίες ότι τους αφαιρούνται χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα.
Μαύρη Θάλασσα
Ένας άλλος δρόμος, δια θαλάσσης και αυτός, είναι η Μαύρη Θάλασσα. Οι πρόσφυγες δεν περνούν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, αντίθετα κατευθύνονται στο βόρειο τμήμα της γείτονος και από εκεί με σκάφη φτάνουν στα παράλια της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η διαδρομή θα μπορούσε να είναι μέσω των ουκρανικών ακτών και από εκεί στην Πολωνία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
thetoc.gr