Συνεντεύξεις

«Αποφάσισα από “ερασιτέχνης επαναστάτης” να μετατραπώ σε “ερασιτέχνη τοπικό πολιτευτή”»

Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη

Ο κ. Θανάσης Βυρίνης, ως πρόεδρος των φροντιστών της Δωδεκανήσου έχει αφήσει το «στίγμα» του στα κοινά. Συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη Νέα Μέρα-Ροδίων Όραμα του Στράτου Καρίκη και μιλά στη «δημοκρατική» για τους λόγους που τον ώθησαν για πρώτη φορά να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στην Αυτοδιοίηση Α’ Βαθμού και πώς φαντάζεται το αύριο της Ρόδου.

Κύριε Βυρίνη είστε υποψήφιος με την παράταξη «Νέα Μέρα» του Στράτου Καρίκη, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Πώς πήρατε την απόφαση, τι σας συνδέει με τον κ. Καρίκη;
Ανέκαθεν, προβληματίζομαι για τη λυπηρή εικόνα του τόπου μου. Ανέκαθεν, έχω το θάρρος της (ταπεινής) γνώμης μου και στέκομαι κριτικά απέναντι σε όποιον καπηλεύεται και εκμεταλλεύεται την ομορφιά και την ιστορία του νησιού μου, επιδοκιμάζοντας παράλληλα, τα καλώς κείμενα και τις καινοτόμες δράσεις.
Ανέκαθεν, είχα μια ευαισθησία στις δράσεις εθελοντισμού, αλλά και στις αντιδράσεις των ενεργών πολιτών. Με εξάρσεις, όπως στη εποχή των αγανακτισμένων, ή στην εποχή των κινητοποιήσεων κατά της συρρίκνωσης και υποβάθμισης των σχολικών μονάδων.
Ανέκαθεν, πασχίζω μέσα από τον κοινωνικό μου περίγυρο, την εργασία μου, το περιβάλλον μου, την οικογένειά μου να γίνω χρηστός, αλλά και Ενεργός Πολίτης και Συμπολίτης. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια στην οποία κυριαρχούν οι πολιτικές συζητήσεις και γαλουχήθηκα από νωρίς να είμαι πολιτικό ον, τόσο από τη μητέρα μου όσο και από το θείο μου, οι οποίοι είναι άκρως ευαισθητοποιημένοι στην πολιτικο-οικονομική ζωή της χώρας μας. Τα ευχολόγια όμως και οι αξιολογήσεις δεν αρκούν, ούτε καν οι προθέσεις. Πρωτίστως, χρειάζονται οι Πράξεις, τα Έργα, η ανάληψη Ευθυνών. Δεδομένου του απαξιωτικού κλίματος που επικρατεί για όποιον αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά και σε πείσμα των καιρών αποφάσισα να συστρατευτώ με το Στράτο Καρίκη, για μια Νέα Μέρα σε ένα κοινό Όραμα Ροδίων. Θεωρώ Τιμή μου και ταυτόχρονα βαριά Ευθύνη- με την ανάγνωση της έννοιας που είχαν προσδώσει οι Αρχαίοι μας πρόγονοι- την ενασχόληση με τα κοινά, ενώ αποτελεί πρόκληση για μένα η «ερασιτεχνική» της προσέγγιση. Άλλωστε, όπως λένε πολλοί φίλοι μου “βαρεθήκαμε” τους επαγγελματίες. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα από «ερασιτέχνης επαναστάτης» να μετατραπώ σε «ερασιτέχνη τοπικό πολιτευτή».
• Γιατί με τον κ. Στράτο Καρίκη;
Καταρχάς, εκτιμώ το ήθος του κ.Καρίκη, δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ακόμη και από απολιτικούς «αντιπάλους» αναγνωρίζεται η ευγένειά του, ενώ όλοι τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα: Στράτο. Πριν καταλήξω, είχαμε εκτενείς συζητήσεις και στο πρόσωπό του βρήκα κοινούς οραματισμούς. Επίσης, διέκρινα την αποφασιστικότητα για ρήξη με το παρελθόν. Μου προξένησε εντύπωση ότι ξέρει να ακούει το συνομιλητή του, σημαντικό στοιχείο διαλόγου.
Επιπλέον, αντιλήφθηκα ότι στην ομάδα του υπάρχουν ως επί το πλείστον άνθρωποι, οι οποίοι με ιδέες και ενθουσιασμό θέλουν να προσφέρουν και δεν έχουν «περιπλανηθεί» στο παρελθόν σε αντίστοιχες θέσεις, ενώ η επαγγελματική τους καταξίωση αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα τους. Με την εμπειρία του Στράτου Καρίκη, ο οποίος έχει διατελέσει αντιδήμαρχος τα προηγούμενα χρόνια και πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης στην τελευταία πενταετία, έχει μπολιαστεί το μείγμα αυτής της ομάδας, η οποία με οργάνωση και μελέτη σχεδιάζει το πρόγραμμα. Να προσθέσω ότι στην καταγραφή αυτή, λαμβάνονται υπ’ όψιν οι βάσιμες θέσεις-προτάσεις, φορέων, συλλόγων και συλλογικοτήτων, ομάδων αλλά και μεμονωμένων πολιτών.
• Πώς φαντάζεστε τη Νέα Μέρα για τη Ρόδο και τους πολίτες της;
Αρχικά, πρέπει να σας αναφέρω ότι δεν γίνεται τίποτα σπουδαίο σε έναν δήμο, αν δεν υπάρξει συμμετοχική σύμπλευση δημοτών και δημοτικής αρχής. Κυρίαρχο συστατικό στην επιτυχή πραγματοποίηση των προγραμμάτων και των έργων, αποτελούν η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της δραστηριοποίησης, με πλήρη συναίσθηση της υπευθυνότητας.
Η ΝΕΑ ΜΕΡΑ, έρχεται για να χτίσει έναν Ανοιχτό και Δημοκρατικό Δήμο, με ένα Δήμαρχο με Ανθρώπινο πρόσωπο, προσιτό, κοντά στον πολίτη. Επιθυμούμε ενεργούς πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν, ελέγχουν, αποφασίζουν, κινητοποιούνται και διεκδικούν λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν.
Πώς κρίνετε την εικόνα της Ρόδου σήμερα; Σε ποιον τομέα «πονάει» περισσότερο το νησί;
Η Ρόδος ως νησί και ως κοινωνία, περνά μια βαθύτατη κρίση οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτισμική. Η αλόγιστη καταπάτηση των παραλιών, η εγκατάλειψη πάρκων, μνημείων, ζωτικών χώρων, οι δρόμοι κυκλοφοριακής ασφυξίας και τα πεζοδρόμια για λίγους επί παραδείγματι, είναι κάποια από τα προβλήματα που μαστίζουν τη Ρόδο χρόνια τώρα.
Οι μέχρι τώρα πρακτικές, με τα όποια ρετουσαρίσματα, ή και βελτιωτικά μέτρα που προτείνονται από τις ίδιες δυνάμεις που ελέγχουν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί, δε μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα αυτή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων αυτοδιοικητικών παραγόντων και τα μεμονωμένα κατά καιρούς θετικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, παρά τα σημερινά αδιέξοδά της, διατηρεί απαράμιλλους πόρους για να αναπτυχθεί όπως αρμόζει στην μακρόχρονη και πλούσια ιστορία της και τους κατοίκους της.
Εν πρώτοις, η αναβάθμιση της ποιότητας στην καθημερινότητα του πολίτη, μέσα από τις υποδομές, τα πάρκα, τα αθλητικά κέντρα, τις παραλίες, το πρόσωπο της πόλης, αλλά και τις υπηρεσίες όπως οι συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη κ.α. αποτελούν το πρώτο βήμα ανάπτυξης. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά δύο παραδείγματα: Πρώτον, το Εθνικό Θέατρο, το οποίο πρέπει σύντομα να αποκατασταθεί ως πολυλειτουργικός χώρος, συμπεριλαμβάνοντας και συνεδριακές δραστηριότητες, που τόσο ανάγκη έχει η Ρόδος. Δεύτερον, η ανάπλαση των πάρκων με τη συμμετοχή και ενδεχομένως την υιοθεσία των κατοίκων, θα αποτελέσει πνεύμονα ζωής της κοινωνίας. Ας αναλογιστούμε ότι στις πλατείες-πάρκα, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες πόλειςς της Ελλάδας, συνυπάρχουν αρμονικά τρεις γενιές: παιδιά, γονείς και ηλικιωμένοι. Οι δομικοί λίθοι συνοχής της κοινωνίας μας.
Επίσης, η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του δημότη της Ρόδου θα σηματοδοτήσει το έναυσμα ενός διαφορετικού προσανατολισμού και στον Τουρισμό.
Η αμφίδρομη σχέση Τουρισμού και Περιβάλλοντος, φυσικού και πολιτιστικού, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και η αναθεώρηση της λογικής της ποσότητας εις βάρος της ποιότητας, αποτελούν μονόδρομο σε μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μια στρατηγική που θα προσφέρει στους κατοίκους της Ρόδου τη χαμένη αίγλη της και ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τις νέες γενιές.
Έχετε ήδη αφήσει το στίγμα σας στα κοινά, ως πρόεδρος των φροντιστών της Δωδεκανήσου, καθώς και μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις σας. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης;
Συνέδρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις, δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας και κάθε είδους δραστηριοποίηση στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, μου έχουν εμφυσήσει σε όλες τις διαστάσεις, ότι τα πάντα είναι θέμα Παιδείας.
Τόσο στον «ιερό» χώρο της εκπαίδευσης, στον οποίο θητεύω και μαθαίνω πολλά χρόνια τώρα, όσο και στο συνδικαλιστικό μου χώρο, κυριαρχούν δύο ρήματα: Νοιάζομαι και Συνεργάζομαι. Το «νοιάζομαι» ουσιαστικά προσδιορίζει την ιδιότητα του εκπαιδευτικού-φροντιστή. Το «συνεργάζομαι» προκύπτει από το σεβασμό στη άποψη όλων, αναγκαία και ικανή συνθήκη για την Αποτελεσματικότητα. Ευρύτερα, η δυνατότητα συνεργασίας και συνεργειών είναι απαραίτητη, αν θες να διεκδικήσεις και να πετύχεις ουσιώδη αποτελέσματα! Η συνεργασία άλλωστε, είναι μια δεξιότητα η οποία απαιτείται, αλλά και καλλιεργείται στους πανεπιστημιακούς χώρους, όπως και στις σύγχρονες εταιρίες. Η ομαδοσυνεργατική διαδικασία σχεδιασμού αποτελεί τη βάση αποδοχής και υλοποίησης των στοχοθεσιών, ενώ διασφαλίζει και την ποιότητα.
Προς τούτη την κατεύθυνση, οφείλει να κινηθεί όποιος θέλει να υλοποιήσει τα οράματά του και στον αυριανό δήμο. Ο Κλεισθένης απαιτεί πλειοψηφικές αποφάσεις και αυτό σημαίνει σύμπνοια και σύμπλευση. Ευτυχώς, διαπιστώνω ότι στους υποψήφιους υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι με «φρέσκα» μυαλά, σε όλες τις παρατάξεις και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα.
• Κλείνοντας, ας εστιάσουμε στον τομέα της Παιδείας. Ποιος είναι ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίζει ο δήμος;
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αυξήθηκαν οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών. Παράλληλα, μετακύλησαν δαπάνες στις Σχολικές Επιτροπές ακόμα και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Ταυτόχρονα όμως, δόθηκε η δυνατότητα αυτονομίας και αυτοδιαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, ονειρεύομαι ένα σχολείο πολυπολιτισμικό, ανοικτό στην τοπική κοινωνία, στο οποίο οι νέοι, τις ώρες που δεν γίνονται μαθήματα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, να έχουν επικοινωνία, να βρίσκουν χώρο δημιουργικότητας. Επιπλέον, στις κτιριακές του υποδομές να μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες και την ιστορία των ανθρώπων και των γεγονότων της περιοχής.
Απαιτείται επιπλέον, ουσιαστική στήριξη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία. Αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ και της Βασικής Τουριστικής Σχολής με αξιοποίηση του δυναμικού τους (καθηγητών, σπουδαστών), όσο και των δομών τους. Επιγραμματικά: επιμορφώσεις, σεμινάρια, συνέδρια, καλοκαιρινά σχολεία (summer camps), με συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και άλλων χωρών, δύνανται να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική δράση των φορέων αυτών, ώστε η Ρόδος να καταστεί πνευματικό και πολιτισμικό κέντρο. Η γεωγραφική της θέση και η ιστορία της, αποτελούν σταυροδρόμι συνάντησης των πολιτισμών τριών ηπείρων.
Επιπρόσθετα, ο Δήμος οφείλει να στηρίζει την Εκπαίδευση με κάθε μέσο και να αμβλύνει τις ανισότητες, οι οποίες οφείλονται σε οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και γεωγραφικούς παράγοντες. Όσον αφορά στη συντήρηση των σχολείων του νησιού και επειδή οι περισσότερες μονάδες στεγάζονται σε χώρους μη κατασκευασμένους για εκπαιδευτήρια, επιβάλλεται ένα μόνιμο συνεργείο συντήρησης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, άμεσης αποκατάστασης των πολλαπλών προβλημάτων.
• Τι θα θέλατε να προσθέσετε;
Εν κατακλείδι, ως ενεργός πολίτης πίστευα και πιστεύω ότι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι (μόνο) η καθαριότητα, το πράσινο, οι λακκούβες και η αποχέτευση. Αυτά είναι τα καθήκοντά της και πρέπει να τα εκτελεί αποδοτικά και αποτελεσματικά, με μεθόδους σύγχρονου Μάνατζμεντ, Οργάνωσης και Διοίκησης. Αποστολή της ΤΑ είναι η οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη για το κοινό καλό των πολιτών.
Αυτό προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι της ΤΑ οφείλουν να διαθέτουν όραμα για τον τόπο και τον δήμο, επιχειρησιακό σχέδιο, ισχυρή θέληση, αξίες, διοικητικές και ηγετικές ικανότητες για να το υλοποιήσουν αποδοτικά και αποτελεσματικά με σύνεση και φρόνηση.
Επειδή ο χώρος της καθημερινής μου απασχόλησης έχει σχέση με νέους ανθρώπους, έμαθα στη ζωή μου να τους αφουγκράζομαι και να συμπλέω όχι με εκείνους που λένε «γιατί να…», αλλά με αυτούς που λένε «γιατί να μην…».
Γιατί όχι λοιπόν;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου