Αποφασισμένο το Μαξίμου να φέρει τη νέα ρύθμιση με ένταξη των επιχειρηματικών δανείων. «Υπάρχουν ενστάσεις, αλλά η χώρα βγήκε από τα μνημόνια». Σχέδιο Πανελλαδικής Σύσκεψης για να αποκτήσει σχήμα η προοδευτική συνεργασία.
Ο λόγος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κόκκινα τραπεζικά δάνεια και τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.
Ως προς το πρώτο, το Μαξίμου γνώριζε εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα τη «δυσφορία» των Βρυξελλών για την ένταξη στο διάδοχο νόμο Κατσέλη/Σταθάκη των επιχειρηματικών δανείων που ελήφθησαν με εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ωστόσο διαβεβαίωναν, όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι αυτή η ένταξη είναι που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο και, συνεπώς, «θα παραμείνει».
Όπως σημείωναν δε, πρόκειται για «μικρά» επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία κρίθηκε αρκετή η υποθήκη της πρώτης κατοικίας. Με άλλα λόγια, αφορά ένα τμήμα πληθυσμού στο οποίο η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος λόγω εκλογών ακριβώς επειδή, το εν λόγω τμήμα, δοκιμάσθηκε σκληρά από την κρίση και την φορολογία.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αντίθετος σε κάθε «σύσταση» περί απένταξης των επιχειρηματικών δανείων από το νέο θεσμικό πλαίσιο. «Θα προχωρήσει ακόμα και χωρίς την συναίνεση των εταίρων», αναφέρει χαρακτηριστικά συνεργάτης του.
Είναι ενδεικτική η διαρροή των τελευταίων ωρών από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι το περίπου ένα δισ. ευρώ από τα προγράμματα ANFAs και SNPs «θα το πάρουμε κάποια στιγμή» (σ.σ. αφού αποκλείσθηκε η εκταμίευσή του στο Eurogroup της Δευτέρας) ωστόσο αυτό που προέχει είναι να υπάρξει τέτοια νομοθέτηση για την πρώτη κατοικία που να συνάδει με την μεταμνημονιακή εποχή. «Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ακυρώσουμε μία στοχευμένη πολιτική στο όνομα της ‘δόσης’ θα επιβεβαιωθούν όσοι ισχυρίζονται ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι επίπλαστη. Κι αυτό, πέραν των άλλων, θα είναι ομολογία εκλογικής ήττας”, προσθέτουν.
Πανελλαδική Σύσκεψη για τον προοδευτικό πόλο
Παράλληλα με τα παραπάνω, το κυβερνών κόμμα «τρέχει» τις διαδικασίες για τη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων και τη συγκρότηση του «πόλου» που θα δώσει τη μάχη των ευρωπαϊκών και των εθνικών εκλογών.
Στις επόμενες ημέρες θα γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις (όπως αυτή στην Αθήνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που έδωσε και την ώθηση) με το βάρος να πέφτει στη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης.
Για τη συνέχεια, σχεδιάζεται μία Πανελλαδική Σύσκεψη προκειμένου η εν λόγω «προοδευτική συνεργασία με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ» να πάρει οργανωτική μορφή και να μη δίνει την εντύπωση κάποιων παραγόντων που προσέγγισαν το κυβερνών κόμμα.
Κατά τις πληροφορίες, στη Σύσκεψη θα αναδειχθεί ένα «συντονιστικό κέντρο» για τη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων και για τα τρέχοντα πρακτικά ζητήματα – από την Διακήρυξη των εκλογών μέχρι τις εκδηλώσεις, τις ομιλίες, τις περιοδείες ή και τις υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια.
Όπως αναφέραμε προ ημερών, τέλος, στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί ρύθμιση για την άρση του ασυμβίβαστου στην ιδιότητα του βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος προς το ευρωψηφοδέλτιο για την Έλενα Κουντουρά, τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εάν παρέμενε το ασυμβίβαστο, θα έπρεπε να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα οπότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα «έπεφτε» στα 148 μέλη.