Της Νεκταρίας Μπίλλη
Η χώρα μας αυτήν την ώρα δοκιμάζεται. Βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές και ασύμμετρες απειλές. Καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα εθνικούς κινδύνους που βρίσκονται προ των πυλών, κινδύνους στη δημόσια υγεία, και μαζί προβλήματα που άπτονται της εσωτερικής συνοχής και κοινωνικής ειρήνης. Ήδη είμαστε εκτεθειμένοι στην απειλή του κορωνοϊού που τα πρώτα κρούσματα του έκαναν την εμφάνιση τους και αντιμετωπίζονται από τις υπεύθυνες υγειονομικές αρχές.
Η απόπειρα εισβολής στον Έβρο από άτομα ποικίλης προελεύσεως – πάντως όχι Σύρων προσφύγων- με ιδιαίτερη μαζικότητα οργανωμένη από το τουρκικό κράτος αλλάζει τη ροή των δεδομένων. Η κυβέρνηση με τη σθεναρή στάση που επέδειξε εξέφρασε την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να μπει ένα τέλος στους σχεδιασμούς και στον επεκτατισμό της Άγκυρας. Αυτό άλλωστε καταγράφει και η τελευταία δημοσκόπηση.
Η ομάδα κρουσμάτων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Ηλεία ύστερα από ταξίδι στους Αγίους Τόπους σηματοδοτεί αλλαγή του παγκόσμιου χάρτη από τον κορωνοϊό, δείχνοντας τα χαρακτηριστικά ενός πανδημικού ιού. Η πολιτεία από την πρώτη στιγμή αντέδρασε άμεσα εφαρμόζοντας πιστά, διεθνή πρωτόκολλα, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα ώστε να επιβραδύνει τη διάδοση του και να εξασφαλίσει συνθήκες ευχερούς αντιμετώπισης του. Δηλωτικό αυτών των προθέσεων είναι η προληπτική απαγόρευση διάφορων εκδηλώσεων σε κάποιες περιπτώσεις υψηλού κοινωνικού και οικονομικού κόστους, παράλληλα και οι ενημερωτικές καμπάνιες, να τηρούν οι πολίτες ευλαβικά του κανόνες ατομικής υγιεινής και φροντίδας. Όσο θα εξελίσσεται το φαινόμενο είναι πιθανό να ληφθούν πιο εκτενή και αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης και της δραστηριότητας των πολιτών.
Όσο και αν κάποιοι αμφισβητούν την ανάγκη των μέτρων πρόληψης, οφείλουν να πειθαρχήσουν και να είναι ενεργοί στην εφαρμογή τους, σεβόμενοι τον συνάνθρωπο τους και κατ΄επέκταση το κοινωνικό σύνολο. Εν προκειμένω δεν χρειάζεται πανικός και απώλεια ψυχραιμίας αλλά ούτε και εφησυχασμός.
Διαφορετικού τύπου αλλά αντίστοιχου μεγέθους επιβάλλεται να είναι η στάση των πολιτών και των φορέων και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει και απειλεί τη χώρα μας και που ήδη λαμβάνει διαστάσεις εθνικής απειλής. Ο εθνικός μας χώρος είναι ενιαίος , απαιτεί ομοψυχία, συναντίληψη, εθνική στρατηγική, και όχι μεμονωμένες και αυτόνομες δράσεις που δεν τιμούν αξιώματα ούτε ταιριάζουν σε θεσμούς.
Σε πολλές περιόδους της ιστορίας διάφορα απρόβλεπτα γεγονότα αλλάζουν τον ρουν αυτής. Διαμορφώνουν συμπεριφορές και αντιλήψεις, αλλάζουν συνειδήσεις. Η ξαφνικά απόπειρα εισβολής στον Έβρο και η προστασία αυτών από 1000 κομάντος της τουρκικής αστυνομίας είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός. Διαπιστώνει κανείς ότι η κρίση στη μεθόριο αλλάζει επίπεδο. Τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο και στα νησιά δεν είναι πλέον ανθρωπιστική κρίση αλλά εχθρική επιχείρηση.
Μιλάμε πλέον για εθνική απειλή αφού αυτοί που επιχείρησαν να εισβάλουν με βία επί ελληνικού εδάφους δεν είναι πρόσφυγες. Μόνο ένα 4% είναι Σύροι βάση στατιστικών στοιχείων. Δικαίως κάποιοι κάνουν λόγο για αμιγώς μεταναστευτικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία. Αντίδραση που συντονίστηκε με τη θέληση εκατομμυρίων Ελλήνων Το κλείσιμο των συνόρων και οι διευρυμένοι έλεγχοι λειτούργησαν αποτελεσματικά. Ενέργειες που τις πιστώνεται εξ ολοκλήρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού, επισκέφθηκαν μαζί του τη μεθοριακή γραμμή στον Έβρο και στήριξαν ρητά και ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις., τονίζοντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα τονίζοντας ότι η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή.
Η ελληνική στάση στηρίζεται ομοθύμως από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού (αυτό αποτυπώνεται από τη δημοσκόπηση του Σκάι) και μπορεί να δικαιολογήσει τις πρόσφατη αναδίπλωση του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί κλειστών συνόρων. Όχι κύριε Πρόεδρε η κυβέρνηση δεν δημιουργεί κλίμα εθνικιστικής και ρατσιστικής έκρηξης. Όχι κύριε Βαρεμένε.
Οι κάτοικοι του Έβρου αμύνονται υπέρ βωμών και εστιών, υπέρ του γενέθλιου τόπου τους και έτερον ουδέν .