“Έχουμε να διαχειριστούμε δύο διαφορετικές καταστάσεις, είναι η άμεση επείγουσα κατάσταση που έχει να κάνει με την πίεση που ασκείται στα σύνορά μας, εξαιτίας της σώρευσης των πληθυσμών, και έχουμε να κάνουμε και με την πάγια μακροπρόθεσμη πολιτική που θα ασκηθεί στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, το οποίο θα ρυθμιστεί μέσω του νέου συμφώνου που θα υπάρξει στην ΕΕ και το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι. Σε ότι αφορά το πρώτο κομμάτι, έχουν υπάρξει εξαιρετικά πολλές έμπρακτες καταστάσεις που βοηθούν τη χώρα μας ώστε να υπάρξει ταχεία διαχείριση. Πρώτα από όλα έχει υπάρξει ένας πολύ υψηλός συμβολισμός, ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ήρθαν στον Έβρο, βρέθηκαν στο σημείο αιχμής και από εκεί εξέφρασαν μια πεποίθηση υπέρ της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον Realfm 97,8.
Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα είπε ότι “εμπράκτως λάβαμε μια σημαντική ενίσχυση της δύναμης ανάσχεσης, της FRONTEX, αυτή έχει ήδη αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί και στα θαλάσσια σύνορά μας. Το δεύτερο σημείο είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Το τρίτο είναι ότι έχει υπάρξει μια σημαντική έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας της τάξεως των 700 εκατ. και το τέταρτο είναι ότι για πρώτη φορά, έστω όψιμα, τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν αυτό το οποίο είναι αυτονόητο και είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους δηλαδή να υπάρξει πρωτοβουλία για να υπάρξει αναδοχή των ασυνόδευτων παιδιών”.
“Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση γιατί σε όλα τα επίπεδα πλέον βρίσκεται σε μεγάλη πίεση” τόνισε.
“Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια” πρόσθεσε.
“Η εξάπλωση του κορονοϊού επιδρά πρωτίστως στις υπηρεσίες, δηλαδή κυρίως εκεί που παρέχονται υπηρεσίες δευτερογενούς, τριτογενούς τομέα με αποτέλεσμα εμείς που στηριζόμαστε στον τουρισμό και τις μεταφορές να πληττόμεθα πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η αλήθεια είναι ότι έχουμε σημαντική επιβράδυνση, αναμένουμε μεγαλύτερη επιβράδυνση. Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο, έθεσε το ζήτημα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς στόχους πανευρωπαϊκά, όχι μόνο για την Ελλάδα. Εκ των πραγμάτων νομίζω θα πάμε σε μια μεγαλύτερη χαλάρωση δημοσιονομικών στόχων, σε κάθε περίπτωση έχουμε διάφορα επίπεδα σε ότι αφορά τα μέτρα που θα λάβουμε, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε στο πρόβλημα” σχολίασε.
“Είμαστε ανήσυχοι αλλά βεβαίως καλά προετοιμασμένοι” συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τη Θεία Λειτουργία απάντησε ότι “έχω σαφή θέση στο ζήτημα αυτό. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ελληνική κυβέρνηση έπραξε αυτό που όφειλε, με ψυχραιμία και με πειθώ. Το κρίσιμο είναι να μην αυτοσχεδιάζουμε αλλά να έχουμε μια συγκροτημένη πολιτική με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Εκείνο που μας εισηγείται η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι αυτό που έχουμε τηρήσει απαρεγκλίτως. Δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα, μπορούμε όμως να έχουμε τους κατάλληλους συμβούλους για να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε παρεκκλίνει. Ακούω για παράδειγμα γιατί να γίνονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες χωρίς θεατές και να επιτρέπεται η πρόσβαση στην εκκλησία. Ακολουθούμε κατά γράμμα τις εντολές των ειδικών. Ειδικά για το κομμάτι της εκκλησίας, θέλω να παρατηρήσω το εξής: βεβαίως υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος που προκύπτει από τον συγχρωτισμό από την συνάθροιση των ανθρώπων μεταξύ των οποίων και ευάλωτων κατηγοριών ιδίως ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Από εκεί και πέρα στα ζητήματα θρησκευτικής πίστης, που είναι ζητήματα που ανάγονται στην ελευθερία και τη συνείδηση των ανθρώπων, υπάρχει το ζήτημα της αυτορύθμισης”.