Η εισαγωγική ομιλία του πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ανέδειξε το τριπλό μέτωπο στο οποίο καλείται η κυβέρνηση να δώσει μάχη στη σκιά της παγκόσμιας κρίσης, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εν αρχή το εσωτερικό μέτωπο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση, προαναγγέλλοντας πως το επόμενο δεκαήμερο «θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας», επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοντέλο που ακολουθήθηκε τα Χριστούγεννα, με καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ, καθώς και διπλού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στους περίπου 250.000 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται πως το επίδομα Χριστουγέννων είχε χορηγηθεί σε περίπου 800.000 συνταξιούχους με ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ, με παράλληλο κριτήριο ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.
Στη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή με τον κ. Ερντογάν αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας πως πάγια θέση του είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα να είναι ανοιχτοί. (INTIME NEWS)
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε ΑμεΑ και χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και διπλού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στους δικαιούχους.
Το δεύτερο μέτωπο είναι το ευρωπαϊκό, στο οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, καθώς, όπως έχει πει ουκ ολίγες φορές ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εθνικά, αφού οι εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλούν παγκόσμιες αλυσιδωτές αντιδράσεις και αλλάζουν τον κόσμο ταχύτατα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητεί έξι παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Το τρίτο μέτωπο αφορά το πεδίο της εγγύτερης περιοχής μας και δη τις σχέσεις με την Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή με τον κ. Ερντογάν, σημείωσε πως πάγια θέση του είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να είναι ανοιχτοί, καθώς «ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία», δηλαδή «να κρατήσουμε την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα, το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των συνόρων».
Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, χαμήλωσε τον πήχυ των προσδοκιών σημειώνοντας πως «οι προσδοκίες μου είναι μετρημένες και ρεαλιστικές» για αυτό «και προσέρχομαι σε αυτή τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».
Χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας για την επίλυση σειράς προβλημάτων. Μεταξύ άλλων τέθηκε επί τάπητος η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ενώ στην ατζέντα ήταν και οι ανάγκες των περιφερειών για την ενίσχυσή τους με προσωπικό. Η συνάντηση του πρωθυπουργού εντάσσεται στην τακτική επαφή που έχει και με τους 13 περιφερειάρχες.
Πηγή kathimerini.gr