Μία ανθρώπινη τραγωδία χωρίς τέλος εξελίσσεται στην Ουκρανία, με βασικά θύματα τα παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η UNICEF, ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, μόλις 13 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα τους.
Ο Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, τόνισε ότι πρόκειται για «μαύρη ιστορική πρωτιά». Μαζί με τα παιδιά εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες και εκατομμύρια γυναίκες, μητέρες και γιαγιάδες των προσφυγόπουλων. Οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι εγκλωβίστηκαν οι χορευτές των Μπαλέτων της Πόλης του Κιέβου μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας τους στη Γαλλία. Πλέον, δεν μπορούν να επιστρέψουν εύκολα στην πατρίδα τους και ανησυχούν για τους οικείους και τα σπίτια τους. Ο δήμος του Παρισιού και οργανώσεις καλλιτεχνών βοήθησαν τους Ουκρανούς χορευτές να βρουν προσωρινό κατάλυμα, ενώ τους εκχωρήθηκε, για τις μελλοντικές παραστάσεις τους το θέατρο Chatelet, στο κέντρο της Πόλης του Φωτός.
«Μαύρη ιστορική πρωτιά», υπογραμμίζει εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Ελντερ για την τραγωδία.
Χθες μαζί με τον διευθυντή και τους χορευτές της Οπερας των Παρισίων, οι Ουκρανοί καλλιτέχνες παρουσίασαν αποσπάσματα από έργα Ρώσων μουσουργών, όπως η «Λίμνη των Κύκνων» και ο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι.
Στο ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης χθες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας χορήγησης άδειας παραμονής στη Βρετανία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί και θα κάνει περισσότερα για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων, ώστε να ταλαιπωρούνται το λιγότερο δυνατό φτάνοντας στη χώρα.
Καταφύγιο για ζώα
Tέλος, καταφύγιο βρήκαν και δύο ιδιαίτεροι πρόσφυγες της ουκρανικής κρίσης. Δύο νεαρά λιοντάρια εκκενώθηκαν από τον ζωολογικό κήπο του Κιέβου σε καταφύγιο ζώων στο Βέλγιο. Οι Ρώσοι είχαν απειλήσει ότι θα τα σκοτώσουν, ενώ τα ζώα έντρομα από τους διαρκείς βομβαρδισμούς είχαν τραυματιστεί χτυπώντας στα κάγκελα των κλουβιών τους. Ρώσοι στρατιώτες έστρεψαν τα όπλα τους προς τα λιοντάρια κατά τη μεταφορά τους εκτός Κιέβου. Οι φροντιστές, όμως, τα έσωσαν λέγοντας ότι πριν από τα ζώα θα πρέπει να σκοτώσουν τους ίδιους. Σήμερα ο Τσάρος και ο Τζαμίλ απολαμβάνουν την ηρεμία και τη φροντίδα του βελγικού καταφυγίου και μελλοντικά δεν αποκλείεται να δοθούν σε κάποιο καταφύγιο άγριας ζωής στην Αφρική.
Πηγή kathimerini.gr