Τοπικές Ειδήσεις

Συνελήφθη 37χρονος ημεδαπός για αρχαιοκαπηλία στη Σύμη

Eλεύθερος αφέθηκε χθες από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας ένας 37χρονος ημεδαπός, κάτοικος της Σύμης που συνελήφθη το πρωί από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για αρχαιοκαπηλία.
Ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε τη διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης προκειμένου να εκτιμηθεί αρμοδίως από την Αρχαιολογία η αξία των αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου.

Πιο συγκεκριμένα, στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου περιήλθαν πληροφορίες που ήθελαν τον κατηγορούμενο να έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές στον Πανορμίτη και να ανακάλυψε αρχαία αντικείμενα και νομίσματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αστυνομικών τα αρχαία αποκρύπτει επιμελώς στην οικία του ενώ κάποια από αυτά διαθέτει προς πώληση.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο να ταξιδέψει με πλοίο της γραμμής από τη Σύμη με προορισμό τη Ρόδο την 9η Μαρτίου 2022 και να έχει στην κατοχή του, δείγμα αρχαίων νομισμάτων ή αντικειμένων.
Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για την αναζήτηση του κατηγορούμενου και την 9η Μαρτίου 2021 το πρωί τον εντόπισαν ως επιβάτη σε φορτηγό αυτοκίνητο, να εξέρχεται από το πλοίο της γραμμής «BLUE STAR PATMOS».

Το όχημα τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση και λίγα λεπτά αργότερα ακινητοποιήθηκε επί της οδού 7ης Μαρτίου. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο ο κατηγορούμενος παρέδωσε στους αστυνομικούς 7 νομίσματα κι ένα μεταλλικό αντικείμενο.


Κατά την έρευνα του αυτοκίνητου ανέφερε σε αστυνομικούς ότι εκτός των προαναφερόμενων αντικειμένων κατέχει κι άλλα παρόμοια (μεταλλικά αντικείμενα, νομίσματα και δαχτυλίδια) κι έναν ανιχνευτή μετάλλων. Αρχαιολόγος που ήλεγξε τα κατασχεθέντα ανέφερε ότι 3 νομίσματα ανήκουν πιθανότατα στην βυζαντινή περίοδο, δύο στην ελληνιστική περίοδο και εμπίπτουν στο Νόμο «Περί αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ωστόσο, τόσο για τα δύο τελευταία νομίσματα όσο και για το μεταλλικό αντικείμενο ανέφερε ότι χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης για να εξακριβωθεί εάν εμπίπτουν στον ίδιο Νόμο.
Ακόμη ανέφερε ότι τα κατασχεθέντα στην Σύμη αντικείμενα δεν είναι δυνατόν από φωτογραφίες να αξιολογηθούν.
Απολογούμενος ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε την κατοχή των αντικειμένων, ισχυριζόμενος ότι τα βρήκε με την χρήση του ανιχνευτή μετάλλων σε διάφορες περιοχές της Σύμης, ενώ τον ανιχνευτή τον προμηθεύτηκε μέσω διαδικτύου.
Τόνισε ειδικότερα ότι προ διετίας η γιαγιά του του έδωσε μια λίρα επειδή παντρεύτηκε και με αφορμή αυτό αγόρασε έναν ανιχνευτή μετάλλων και άρχισε να ψάχνει σε διάφορες περιοχές της Σύμης προκειμένου να βρει διάφορα χρυσά πράγματα. Κατά καιρούς εύρισκε διάφορα αντικείμενα, δαχτυλίδια και νομίσματα τα οποία και τα μάζευε. Δεν γνώριζε ποια ήταν η αξία τους ούτε καν ότι είναι παράνομο που τα κατέχει.
Τον τελευταίο καιρό έψαχνε να βρεί κάποιον προκειμένου να του τα εκτιμήσει.
Ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε και τόνισε δεν ήξερε ότι αυτό που έκανε ήταν παράνομο.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Γιαννιού-Αθανασίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου