Για όλους και για όλα, μιλάει σήμερα στην ‘δ’ ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, κ. Χρήστος Ευστρατίου. Ξεκινώντας από τον προγραμματισμό στην Πολιτική Προστασία, ο κ. Ευστρατίου αναφέρεται στον Εθελοντισμό, στο περιβάλλον αλλά και στον ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου όπου είναι μέλος, καθώς και στο Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων που θα είναι ένα από τα 13 σε όλη την χώρα.
• Κύριε Ευστρατίου, στο νέο διοικητικό σχήμα ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, σας όρισε στη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και ο προγραμματισμός σας για φέτος;
Ο περιφερειάρχης, κ. Χατζημάρκος μου εμπιστεύτηκε, και σε αυτήν την θητεία, τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου. Μια από τις πλέον κρίσιμες αρμοδιότητες του χωρικού αντιπεριφερειάρχη είναι αυτή της Πολιτικής Προστασίας. Της προστασίας δηλαδή των πολιτών από φυσικές ή και άλλες καταστροφές. Τα θέματα Πολιτικής Προστασίας οφείλουν να είναι ψηλά στην ατζέντα των τοπικών, εθνικών και παγκόσμιων πολιτικών και συνδέονται άμεσα με περιβαλλοντικά ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο περιφερειάρχης, κ. Χατζημάρκος μου ανέθεσε και τον τομέα Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου. Η κλιματική κρίση, οφειλόμενη κυρίως σε μη βιώσιμες πρακτικές και δραστηριότητες, έχει φέρει στην πόρτα μας σοβαρές απειλές και καταστροφές, όπως η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο που χρειάστηκε να διαχειριστούμε το καλοκαίρι του 2023. Η ευθύνη ενός τομέα που έχει να κάνει με την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη είναι τεράστια, ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης, στην οποία έχουμε πλέον περάσει, γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μην χάνουμε στιγμή, να μην χάνουμε διαθέσιμους πόρους. Νομίζω ότι αυτό διέγνωσαν και οι πολίτες σ’ εμάς και μας εμπιστεύθηκαν ακόμα μια φορά.
• Πείτε μας, ποιες δράσεις και έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Δεν είναι σχήμα λόγου το ό,τι δεν αφήνουμε μέρα χαμένη. Τον Σεπτέμβριο του 2023 είχαν ήδη δημοπρατηθεί τα αντιπλημμυρικά έργα στις πεδινές ευάλωτες περιοχές από τη δασική πυρκαγιά της 18ης Ιουλίου και στις 6 Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες τους, σε πραγματικά χρόνο ρεκόρ. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις ετήσιες αντιπλημμυρικές επεμβάσεις και καθαρισμούς σε ποτάμια και ρέματα όλων των νησιών μας. Καθαρίζουμε ρέματα-ζούγκλες σε όλα τα νησιά, για πρώτη φορά σε 12μηνη βάση και σε βάθος 3ετίας, στη μεγαλύτερη εκστρατεία αντιπλημμυρικών που έχουν γνωρίσει ποτέ τα νησιά μας. Να αναφέρουμε επίσης ότι η χώρα μας απέκτησε πρόσφατα νομοθεσία για την λειτουργία Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών. Στο πλαίσιο αυτό, το περιφερειακό συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε στην τελευταία του συνεδρίαση, την λειτουργία 4 βάσεων ετοιμότητας αεροδιακομιδών, στο Νότιο Αιγαίο, 2 στα Δωδεκάνησα και 2 στις Κυκλάδες.
• Μαζί με την Πολιτική Προστασία παραμένετε υπεύθυνος εθελοντισμού, δεδομένου ότι οι δύο αυτοί τομείς συνεπικουρούνται και συνδέονται. Υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με τις εθελοντικές ομάδες;
Η συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες δεν σταματάει ποτέ, πάντα θα υπάρχουν νεότερα και εξέλιξη σε αυτή την σχέση. Ξεκινώντας να σας πω ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας τεσσάρων οχημάτων πολιτικής προστασίας που θα υποστηρίξουν το έργο των πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας. Παρακολουθούμε επίσης τις απαιτούμενες διαδικασίες πιστοποίησης των εθελοντών και των εθελοντικών ομάδων των νησιών μας καθώς και τις ασκήσεις που πραγματοποιούν με την συνδρομή της Περιφέρειας.
Στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε το πλήθος των βυτιοφόρων οχημάτων στην Ρόδο για να είναι διαθέσιμα για την μεταφορά νερού σε σημεία επιχειρήσεων κατάσβεσης, δεχτήκαμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. Ρόδου «Κολοσσός», την οποία επεξεργαζόμαστε αυτές τις μέρες. Η πρόταση αφορά στην προμήθεια εκ μέρους της Περιφέρειας 3 δεξαμενών 20 tn η καθεμία, οι οποίες θα τοποθετούνται σε οχήματα του Συνδέσμου για την μεταφορά νερού στο πεδίο πυρκαγιάς και την υποστήριξη του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν μας ζητηθεί. Οι εθελοντικές ομάδες της Ρόδου έχουν σηκώσει πολλές φορές στα χέρια τους ψηλά το νησί. Γι’ αυτό εκμεταλλεύομαι και αυτή την ευκαιρία για να εκφράσω πως ό,τι κάνουμε γι’ αυτές, ό,τι προσφέρουμε, το προσφέρουμε από ευγνωμοσύνη και βαθιά εκτίμηση.
• Μαζί με την Πολιτική Προστασία ο περιφερειάρχης σας ανέθεσε και το περιβάλλον, ενώ είστε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Σημειώνεται πρόοδος σε αυτό το κρίσιμο πεδίο;
Το χαμένο έδαφος περασμένων δεκαετιών κερδίζει με γρήγορους ρυθμούς ο διαβαθμιδικός φορέας διαχείρισης απορριμμάτων ΦΟΔΣΑ ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων των νησιών μας. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, ικανοποιούμαι από την ταχεία πορεία των έργων, την βελτίωση στις υποδομές επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και την υιοθέτηση καλών πρακτικών με περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα νησιά μας. Στην Ρόδο, την προηγούμενη εβδομάδα, παραδώσαμε το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Β. Ρόδου. Όπως δεσμευθήκαμε, μέσα σε έναν μόνο χρόνο, μετατρέψαμε τον άκρως ακατάλληλο και κορεσμένο ΧΥΤΑ Β. Ρόδου σε ένα νέο κύτταρο, λειτουργικό με κανόνες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο αξίζουν στους συνεργάτες μας στο πεδίο, που το έφεραν εις πέρας με φιλότιμο και υπευθυνότητα. Βήματα γίνονται και στην ανακύκλωση, όπου στη διάθεση των Ροδιτών είναι μια εύχρηστη εφαρμογή κινητού, μέσω της οποίας οι δημότες μπορούν να καλούν εντελώς δωρεάν πιστοποιημένους μεταφορείς για να περισυλλέξουν απόβλητα όπως ηλεκτρικές συσκευές, είδη ρουχισμού, παπούτσια, χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, μπαταρίες από το σπίτι τους.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, αφού δοκιμαστεί θα μεταφερθεί και σε άλλα νησιά μας.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε υποδειγματικές πρακτικές όπως την πρωτοβουλία «just go zero-Tilos” που οδήγησε στο πρώτο –σε παγκόσμιο επίπεδο- νησί μηδενικών αποβλήτων, το «GR eco islands» στη Χάλκη με το μηδέν ανθρακικό αποτύπωμα, το «The Rhodes Co-lab» στην Ρόδο, που προετοιμάζει την Ρόδο σε προορισμό-φάρο αειφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο το «Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Καινοτομίας και Τεχνολογίας» στη Σύρο και το «e-mobility on demand» το πρόγραμμα κινητικότητας μηδενικών ρύπων της Αστυπάλαιας που υλοποιεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Κ2». Και βέβαια συνεχίσουμε και φέτος να υλοποιούμε έργα αποχέτευσης και ύδρευσης για λογαριασμό των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου.
• Πρόσφατα, υπεγράφη σύμβαση ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια 13 Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων για το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη στην δική μας περιοχή;
Πρόκειται για προμήθεια μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Το έργο αφορά σε 13 Κινητές Μονάδες, μία για κάθε Περιφέρεια της χώρας, οι οποίες θα βρίσκονται στο πεδίο φυσικών καταστροφών (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κ.α) για τον επιτόπιο διοικητικό και επιχειρησιακό συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.
Γνωρίζουμε ότι κάθε Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων θα αποτελείται από ένα σύστημα δύο οχημάτων 4Χ4. Το πρώτο με θέσεις εργασίας τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών και ένα προσδεδεμένο drone, για άμεση μετάδοση οπτικού υλικού με ευκρίνεια. Το δεύτερο ως όχημα υποστήριξης και εξοπλισμού. Παράλληλα θα διαθέτουν μετεωρολογικό σταθμό και συστήματα διαλειτουργικότητας με το σύστημα διαχείρισης του στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος “ENGAGE”.
Τα Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων θα στελεχωθούν από οδηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και δυναμικό των Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΠΕΚΕ) ενώ θα βρίσκεται μαζί τους και επιστημονικό προσωπικό ώστε να παρέχουν άμεσα πληροφορίες και δεδομένα σε όσους βρίσκονται στο πεδίο ούτως ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Τα Κινητά Κέντρα Διοίκησης αναμένεται να συμβάλουν τόσο στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και στην υποστήριξη του έργου της Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση σοβαρών έκτακτων καταστάσεων. Θα μειώσουν σημαντικά τους χρόνους απόκρισης, θα μπορούν να συμβάλουν στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων και θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και συντονισμού δράσεων σε περιπτώσεις φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Ο.Τ.Α., των εθελοντών μας και των πολιτών. Το γεγονός ότι θα είναι μικρά, ευέλικτα και τετρακίνητα οχήματα (Van) τους δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίζουν δυσπρόσιτα μέρη αλλά και να μετακινούνται από σημείο σε σημείο και από νησί σε νησί. Επιπλέον σε περίπτωση που προκύψουν έκτακτες και αυξημένες ανάγκες θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και από την μια Περιφέρεια στην άλλη, σε περίπτωση αυξημένης ανάγκης.
Αξιοποιούμε κάθε μέσο, θωρακιζόμαστε με κάθε τρόπο για να αμυνθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι σε μία απειλή εξορισμού ασύμμετρη.
• Είχατε δηλώσει πριν λίγο καιρό, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός της ΠΝΑι και του Δήμου Ρόδου σε θέματα πολιτικής προστασίας για να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων. Το βλέπετε να προχωράει αυτό και με την συνδρομή των αρχών όπως η ΠΥΡ;
Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι η αύξηση της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και οι συνεχείς καύσωνες που παρατηρούνται στην Μεσόγειο στα τελευταία έτη καθιστούν τα νησιά της Περιφέρειάς μας σε κατάσταση διαρκούς επαγρύπνησης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τόπος μας φιλοξενεί κι ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις περιοχές, την γλώσσα, τις ακολουθούμενες διαδικασίες, το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας γίνεται ακόμη πιο σύνθετο και απαιτούνται διευρυμένες συνεργασίες όλου του κρατικού μηχανισμού, φορέων, εθελοντών και πολιτών. Δεν αμελούμε επίσης ότι ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, προσφάτως διενεργήσαμε έλεγχο στατικότητας των κτηρίων της Περιφέρειας από κλιμάκια μηχανικών μας.
Εννοείται, ότι έχουμε ήδη κάνει ήδη συναντήσεις με τον νέο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, Τσούλλο Νικόλαο. Οι επικρατούσες συνθήκες καθιστούν μονόδρομο τη συνεργασία και την από κοινού επιχειρησιακή δράση μεταξύ α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης υπό την καθοδήγηση πάντα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των νησιωτών.
• Διανύοντας την τρίτη θητεία σας ως περιφερειακή αρχή, θεωρείτε ότι έχουν γίνει σοβαρές τομές όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορα επίπεδα, και πέρα από τις αρμοδιότητες της ΠΝΑι;
Για μένα η μεγαλύτερη «τομή» είναι το αίσθημα που νομίζω έχουν πλέον οι πολίτες ότι ένας φορέας της Πολιτείας μπορεί να φτιάξει πράγματα και παράλληλα παραμένει δίπλα τους. Μπορεί να διορθώσει υποδομές, να κατασκευάσει έργα, να παράξει αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη «τομή» είναι ότι στη δική μας ομάδα οι πολίτες είδαν ανθρώπους που δουλεύουν, αρκετές φορές και εκτός πλαισίου αρμοδιότητας, φέρνοντας αποτελέσματα χωρίς να ψάχνουν δικαιολογίες, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται δίπλα τους, τους νιώθουν κοντά τους.