Ρεπορτάζ

Σοβαρές προοπτικές διαμορφώνονται για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Σοβαρές προοπτικές για ουσιαστική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται με το νέο πρόγραμμα που αφορά στις επενδύσεις για δημιουργία και επέκταση μονάδων πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα, τροποποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και πριν από μερικές ημέρες έγινε Νόμος του κράτους.

Ειδικότερα, με τα νέα δεδομένα ευνοούνται μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο οι νέες φυτεύσεις δενδροκαλλιεργειών, τα θερμοκήπια, η ανάπτυξη γεωργικού μηχανολογικού εξοπλισμού, οι μονάδες μεταποίησης, όπως ελαιοτριβεία, οινοποιεία, σφαγεία, τυροκομεία, συσκευαστήρια και αποστακτήρια. Μάλιστα με τις τελευταίες ρυθμίσεις, έχει καταστεί ακόμα πιο εύκολη η πρόσβαση των ενδιαφερόμενων αγροτών – επενδυτών στις χρηματοδοτήσεις.
Με τα νέα δεδομένα, όπως αυτά έχουν ψηφιστεί, οι υποστηριζόμενες επενδύσεις χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ενότητες.

Η πρώτη αφορά στην Πρωτογενή Παραγωγή, η οποία με τη σειρά της χωρίζεται σε φυτικές και ζωικές παραγωγές. Οι φυτικές αφορούν στις δεντροκαλλιέργειες, τις υπαίθριες καλλιέργειες και τα θερμοκήπια, οι δε ζωικής παραγωγής περιλαμβάνουν όλα όσα αφορούν στην ανάπτυξη κάθε είδους οικόσιτων ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, πουλερικά κλπ).

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στην ανάπτυξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κι εκεί οι χρηματοδοτήσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Μεταξύ των άλλων χρηματοδοτούνται οι μονάδες ξηραντηρίων και επεξεργασίας κτηνοτροφικών και δημητριακών, μονάδες αποφλοίωσης ρυζιού, τυποποίησης συσκευασίας και συντήρησης – απεντόμωσης οσπρίων. Με υψηλή βαθμολογία και σειρά προτεραιότητας προωθούνται για χρηματοδότηση ελαιοτριβεία, μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου σε συσκευασίες καταναλωτή και μονάδες επεξεργασίας επιτραπέζιων ελιών.

Σε επίσης υψηλή σειρά βρίσκονται τα οινοποιεία σύγχρονης τεχνολογίας, οι μονάδες παραγωγής ξυδιού, οι μονάδες μεταποίησης – τυποποίησης – επεξεργασίας – διαλογής – συντήρησης – ψύξης – αποθήκευσης οπωροκηπευτικών, οι μονάδες χυμοποίησης και κονσερβοποίησης νωπών οπωροκηπευτικών, οι μονάδες αξιοποίησης υπολειμμάτων των χρησιμοποιουμένων πρώτων υλών του τομέα μεταποίησης οπωροκηπευτικών, για την παραγωγή λιπασμάτων ή και ζωοτροφών.

Για πρώτη φορά εισάγονται στις χρηματοδοτήσεις οι μονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών, οι μονάδες μεταποίησης – τυποποίησης ανθέων, επεξεργασίας πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και οι μονάδες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η Ρόδος, αλλά και τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου θεωρούνται ως ενδεδειγμένοι τόποι για την ανάπτυξη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων και ανάπτυξης καινοτόμων καλλιεργειών (όπως ιπποφαές, αρώνια, γκότζι μπέρι, κρανιά, αλόη κ.λπ.).

Μέσα από τον ίδιο Νόμο, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές δραστηριότητες που θα υποστηριχθούν και αφορούν τόσο στη φυτική, όσο και στη ζωική παραγωγή. Για το λόγο αυτό και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, με γεωπόνους, αλλά και επενδυτικούς συμβούλους προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση.

Η τρίτη μεγάλη κατηγορία δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται είναι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είναι συναφή με τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα ήδη στη Ρόδο έχουν ανακοινωθεί μεγάλες επενδύσεις από σοβαρούς ντόπιους επιχειρηματίες.

Σε αυτή την κατηγορία χρηματοδοτούνται μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, μονάδες πυρηνελαιουργείων, μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή αμπελοοινικής προέλευσης και σειρά άλλων δραστηριοτήτων που αφορούν στη διατροφή, στην κοσμετολογία, στην ενέργεια και τα φυσικά λιπάσματα.

Οριστική ελάφρυνση για τους μικρούς αγρότες των νησιωτικών περιοχών

Ξεκαθαρίσθηκε επιτέλους και ήδη από προχθές τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι αγρότες, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών κατώτερα των 15.000 ευρώ και δικαιούνταν να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ, δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων.

Επιπρόσθετα οι αγρότες της κατηγορίας αυτής, δεν υποχρεούνται στην έκδοση φορολογικών στοιχείων, ενώ αποκτούν δικαίωμα επιστροφής του φόρου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσής τους.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τους αγρότες της Δωδεκανήσου, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαθέτουν μικρής έκτασης καλλιέργειες, οι οποίες τους αποδίδουν ελάχιστα ετήσια έσοδα.

Σημεώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται στις τροποποιούμενες διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης μόλις πριν από τρεις ημέρες.

Εξάλλου, με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούνται οι επενδυτές που είχαν υπαχθεί σε σχέδια βελτίωσης καλλιεργειών, να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αναφέρουν ότι δεν χρωστούν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως και θα πρέπει να υποβάλουν παραστατικά όπου θα αναγράφεται ο αριθμός σειράς και μια σειρά από άλλα στοιχεία για τον εξοπλισμό που αγόρασαν, προκειμένου να εισπράξουν την τελική δόση της ενίσχυσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου