- Τα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια μπορούν να παραταθούν μέχρι δέκα χρόνια και τα στεγαστικά μέχρι 20 χρόνια
Μερική ικανοποίηση στην αγορά της Δωδεκανήσου και κυρίως μεταξύ των συναλλασσόμενων με την υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων, της Τράπεζας της Ελλάδος για την αύξηση της χρονικής διάρκειας της ρύθμισης των δανείων από πέντε σε δέκα χρόνια.
Στο διατακτικό της απόφασης της επιτροπής, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας, η «δημοκρατική», αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
1. Να τροποποιήσει την απόφαση ΕΠΑΘ 120/30.10.2014, με την αντικατάσταση του σημείου νί) του αιτιολογικού της απόφασης αυτής, ως εξής:
«Ο ειδικός εκκαθαριστής προσδιορίζει επίσης τη χρονική διάρκεια, των ρυθμίσεων, στο πλαίσιο του υποβαλλομένου από τον ίδιο σχεδίου στρατηγικής.
Η χρονική διάρκεια των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων είναι δυνατό να παρατείνεται για διάστημα μέχρι δέκα (10) έτη, των δε στεγαστικών δανείων για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι (20) έτη.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση, κατόπιν έγγραφης αξιολόγησης του οφειλέτη από τον ειδικό εκκαθαριστή, των όρων της ρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής εξωλογιστικών τόκων, με τη συμπλήρωση κατά μέγιστο διετούς περιόδου τήρησης της συμφωνίας.
Είναι στην ευχέρεια του ειδικού εκκαθαριστή η επαναδιαπραγμάτευση των όρων ρυθμίσεων που έχουν ήδη συνομολογηθεί δυνάμει της απόφασης ΕΠΑΘ 120/3/30.10.2014 προκειμένου για την αξιολόγηση της εκ νέου παράτασης για διάστημα μέχρι τέσσερα (4) έτη, εφόσον τηρήθηκε η συμφωνία περιλαμβανομένων των σημείων i μέχρι νi ανωτέρω κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα».
2. Κατά τα λοιπά η απόφαση ΕΠΑΘ 120/3/30.10.2014 παραμένει ως έχει».
Σημειώνεται ότι υφίστανται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την ρύθμιση οφειλών σε προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση προς πιστωτικά ιδρύματα που έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση.
Προϋπόθεση για τη συνομολόγηση νέων ή πρόσθετων συμβάσεων ρυθμίσεων οφειλών είναι η υποβολή από τον ειδικό εκκαθαριστή, αμελλητί μετά την ολοκλήρωση της απογραφής και η έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος σχεδίου στρατηγικής.
Το σχέδιο περιλαμβάνει, την ανάλυση, αξιολόγηση και κατάτμηση (segmentation) του χαρτοφυλακίου δανείων από τον ειδικό εκκαθαριστή, ώστε να προσδιορίζονται τα τμήματα χαρτοφυλακίου επί των οποίων μπορεί να εφαρμόζεται η ευχέρεια ρύθμισης.
Για την αξιολόγηση και κατάτμηση του χαρτοφυλακίου δανείων λαμβάνονται, σε κάθε περίπτωση, υπόψη οι εξασφαλίσεις των πιστώσεων.
Η ως άνω απόφαση της Επιτροπής, με μια πρώτη ανάγνωση, ευνοεί μερικώς όσους έχουν συνάψει δάνεια με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου καθώς τους επιτρέπει να τα ρυθμίσουν σε 10 έτη, αν πρόκειται για επιχειρηματικά και σε 20 αν πρόκειται για στεγαστικά.
«Αγκάθι» παραμένει ωστόσο το ύψος των επιτοκίων των χρηματοδοτήσεων, αφού αυτά παραμένουν στα υψηλότατα επίπεδα της αγοράς προ 15 μηνών (+10%) και δεν έγινε καμία προσαρμογή τους στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, οι οποίες ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τις συστημικές τράπεζες.
Από εκεί και πέρα όμως η παράταση που δόθηκε δεν ωφελεί τους πιστωτές της τράπεζας και συγκεκριμένα τους επιχειρηματίες που διεκδικούν την αποπληρωμή υποχρεώσεων της με το πέρας της εκκαθάρισης.
Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της τράπεζας μετατίθεται συγκεκριμένα σε χρόνο πέραν της 20ετίας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς,
Παρότι συγκεκριμένα το προϊόν της εκκαθάρισης βελτιώνεται εξαιτίας της είσπραξης των επιτοκίων, η μετάθεση της ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης οδηγεί ουσιαστικά σε ασφυξία των πιστωτών, που διεκδικούν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της.
Σημειώνεται ότι 88 επιχειρηματίες έχουν προχωρήσει σε αναγγελία των απαιτήσεων τους έναντι της τράπεζας, ενώ περαιτέρω έχουν αναγγελθεί απαιτήσεις και 126 υπαλλήλων αλλά και απαιτήσεις του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, της ΔΟΥ Ρόδου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου.
Υφίσταται, ωστόσο, η δυνατότητα πώλησης του χαρτοφυλακίου των δανείων από τον εκκαθαριστή σε ελληνικό ή ξένο fund σε μικρότερο χρόνο, πράγμα που θα οδηγούσε σε συντομότερη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης αν και θεωρείται από τραπεζικούς παράγοντες εξαιρετικά δύσκολο ως και ασύμφορο μέτρο διότι η αξία πώλησης του υπολείπεται συνήθως κατά πολύ του ύψους των απαιτήσεων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δωδεκανήσου κ. Γ. Πάππου, εξέφρασε χθες, με δηλώσεις του στη «δημοκρατική», την ικανοποίησή του για την απόφαση της επιτροπής:
«Είναι πολύ ευχάριστο γεγονός η έκδοση απόφασης της ΤτΕ για την παράταση για 10ετία των επιχειρηματικών δανείων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και είναι απόλυτα συντονισμένη με την πρόταση που κάναμε μέσω του Επιμελητηρίου. Θα δώσει, πιστεύω, την απαραίτητη ανάσα ρευστότητας στους επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούσαν να εξοφλήσουν πλήρως τα δάνειά τους και πλέον θα εξασφαλίσουν ενημερότητες για να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Το γεγονός ότι υφίσταται πλέον δυνατότητα παράτασης επί 20ετία των στεγαστικών δανείων είναι ένα άλλο στοιχείο που μας χαροποιεί καθώς μειώνεται ο κίνδυνος οικογενειών να χάσουν τα σπίτια τους».
Η απόφαση αποτελεί σίγουρα ανάσα σωτηρίας σε επιχειρηματίες που βρέθηκαν στην εξαιρετική δύσκολη θέση να συναλλάσσονται για την τακτοποίηση των οφειλών τους σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες απευθείας με τον εκκαθαριστή, όταν στις συστημικές τράπεζες προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των «κόκκινων δανείων».
Με την ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρέθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, «εγκλωβισμένοι» στο καθεστώς εκκαθάρισης και αποκομμένοι από το τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μεγάλο κενό σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων.
Με απόφαση, που έλαβε το 2013 η ΤτΕ, προβλέπονται στο μεταξύ διαδικασίες εκποίησης περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει σε πιστωτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση.