Σχέδιο για τη διαχείριση του κύματος παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών και φιλοξενία σε σκηνές που θα στηθούν σε παλαιά στρατόπεδα ή ανοιχτά γήπεδα, από την ερχόμενη εβδομάδα. Εξετάζεται ακόμα ως εναλλακτική λύση η ναύλωση πλοίου για την άμεση μεταφορά παράτυπων μεταναστών από τα νησιά σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου θα γίνεται η ταυτοποίησή τους.
«Οι πιο πρόχειροι χώροι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι παλαιά στρατόπεδα όπου θα εγκαταστήσουμε σκηνές για να φιλοξενούνται οι άνθρωποι μέχρι να γίνει η ταυτοποίησή τους και να μην περιμένουν στα λιμάνια και στα αστυνομικά τμήματα», λέει στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Πηγή από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι η λύση των σκηνών προκρίνεται για νησιά όπως η Σαμοθράκη, η Λέρος, η Κως. Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητεί με επιστολή του ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου προσθέτει ότι μελετώνται και άλλα σχέδια, «όπως ναυλώσεις πλοίων που θα μαζεύουν τον κόσμο από τα νησιά για να μην κάθονται καθόλου εκεί». Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν αξιωματούχοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας και συζήτησαν λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου, εκτίμησε ότι η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα αυξήθηκε λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Συρία, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για πρόσφυγες και όχι μετανάστες.
Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε μεταξύ άλλων:
«Καταλήξαμε ότι πρέπει να ζητήσουμε από την περιφέρεια, τους δήμους και τον στρατό ελεύθερους ανοιχτούς χώρους, όπου θα εγκαταστήσουμε σκηνές και θα φιλοξενούνται άνθρωποι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης, ώστε να μην στοιβάζονται στα λιμεναρχεία και στα αστυνομικά τμήματα» και συνέχισε:
«Κοιτάξτε, στην Ελλάδα δεν χωράνε συνταξιούχοι, γιατί έχουν ναυαγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν χωράνε νέοι, γιατί η ανεργία έχει αυξηθεί, δεν χωράνε τα μωρά, γιατί δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Προφανώς δεν χωράνε και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και δομές. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα».
Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις έκτακτες συναντήσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και φορέων, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών, για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κύμα μεταναστευτικών ροών που βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη. Σε μια από αυτές τις συσκέψεις την περασμένη Δευτέρα, εθελοντής του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου εξέθεσε στα στελέχη του υπουργείου τα προβλήματα του νησιού: τις πάγιες ελλείψεις πρώτης υποδοχής και βραχύβιας φιλοξενίας και τον συνωστισμό των μεταναστών στο υπόγειο και στο γκαράζ του λιμεναρχείου. Εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση και σε άλλα νησιά. Στη Λέσβο, σύμφωνα με αξιωματικό του Λιμενικού, εξετάζεται η χρήση κολυμβητηρίου στο κεντρικό λιμάνι για τη φιλοξενία μεταναστών.
«Θα ζητήσουμε χώρους φιλοξενίας από περιφέρειες, δήμους και από τον Στρατό. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα υπάρχοντα εθνικά μέσα και μετά να απευθυνθούμε στην Ευρώπη», λέει σχετικά η κ. Χριστοδουλοπούλου. Προσθέτει ότι, αφού βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, θα ζητηθούν έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Μακροπρόθεσμη στρατηγική της κυβέρνησης είναι να θέσει στην ευρωπαϊκή σύνοδο υπουργών Εσωτερικών του Ιουνίου το θέμα της χρηματοδότησης αλλά και της αναλογικής κατανομής των μεταναστευτικών ροών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Η αναπληρώτρια υπουργός εξηγεί ότι οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας δεν θα λειτουργούν ως κέντρα κράτησης, αλλά ως ανοιχτές δομές. Αντίστοιχα μέρη θα αναζητηθούν στην Αττική και αστικά κέντρα, αφού σε πρώτη φάση αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης υποδομών στα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Πρώτης Υποδοχής σε νησί του συμπλέγματος. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι δεν θα ανασταλεί η λειτουργία της Αμυγδαλέζας και άλλων προαναχωρησιακών κέντρων καθώς -σε αντίθετη περίπτωση- θα ανέκυπταν ζητήματα επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων. Χθες στην Αμυγδαλέζα κρατούνταν 400 αλλοδαποί προς απέλαση.
Εκτακτο προσωπικό
Για τη φύλαξή των ανοιχτών δομών πάντως η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει ότι θα αξιοποιηθεί έκτακτο προσωπικό. Ωστόσο ακόμη δεν είναι σε θέση να πει πόσοι χώροι θα λειτουργήσουν συνολικά και από πού θα αποσπαστεί το προσωπικό για τη φύλαξή τους. «Η Συρία ως κράτος διαλύθηκε. Οσοι βρίσκονταν στους καταυλισμούς προσφύγων γειτονικών χωρών και πίστευαν ότι θα γυρίσουν στα σπίτια τους καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό και τραβάνε τον δρόμο της προσφυγιάς», λέει η αναπληρώτρια υπουργός.
Με πληροφορίες από Καθημερινή και Εφημερίδα Συντακτών