Συνέντευξη στην
Μαίρη Φώτη
Την πεποίθηση ότι κινούμαστε σε ένα σπιράλ χωρίς πρόοδο, εκφράζει στην συνέντευξή του στην «δημοκρατική», σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και σημερινός εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γ. Πεταλωτής.
Επισημαίνει ότι η χώρα δεν κυβερνάται αλλά δεν υπάρχει και εναλλακτική λύση σε περίπτωση εκλογών, μιλά για τον ρόλο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, υπογραμμίζει ότι η συζήτηση για την συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς θα ευδοκιμήσει αν εκλείψουν οι τακτισμοί, οι καθυστερήσεις, οι απαξιώσεις και οι μικρομεγαλισμοί, ενώ σε ό,τι αφορά την συνεργασία του Κινήματος με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Πεταλωτής αναφέρει ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι εμμονές και τα όποια απωθημένα τεθούν εκτός πλαισίου.
Η συνέντευξη του κ. Γ. Πεταλωτή, αναλυτικά:
• Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα. Το κλίμα παραμένει ρευστό σε όλα τα επίπεδα, βλέπετε κοινά σημεία, κοινά προβλήματα με την τεταμένη περίοδο 2010-2011;
H ρευστότητα στην πολιτική κατάσταση είναι μέρος της πραγματικότητας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς αντί να έχουμε κλείσει με τον κύκλο της κρίσης και να προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις συνέπειές της στην κοινωνία, η άρνηση στήριξης των άλλων πολιτικών δυνάμεων στην εθνική προσπάθεια που έγινε επί κυβέρνησης Παπανδρέου, η καλλιέργεια ρητορικής μίσους και η επί έξι χρόνια έλλειψη συνεννόησης ακόμη και σήμερα που έχουν πλέον κυβερνήσει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κινούμαστε σε ένα σπιράλ χωρίς τελικά πρόοδο. Όταν οι άλλες χώρες έχουν βγεί ήδη από το μνημόνιο, εμείς παρά το ότι για τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα ήδη οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες από το 2010, εμείς ακόμη πελαγοδρομούμε και φορτώνουμε τον λαό με μέτρα δισεκατομμυρίων ακόμη. Τότε οι συνθήκες ήταν αχαρτογράφητες, οι εταίροι υπερβολικά καχύποπτοι κυρίως λόγω της διακυβέρνησης Καραμανλή και των πλαστών στοιχείων της οικονομίας που έστελνε αλλά και λόγω δικών τους αγκυλώσεων. Σήμερα, δεν δικαιολογείται να είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν.
• Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να διαχειριστεί την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα ή βλέπετε εκλογές;
Οι προσδοκίες που καλλιέργησε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας , οι επικίνδυνοι ελιγμοί και τυχοδιωκτισμοί Βαρουφάκη, η συγκυβέρνηση με τον ακραίο κ. Καμμένο, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία αλλά και σε πλήρη εγκατάλειψη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Παρόλα αυτά τι θα προκύψει άραγε από εκλογές, οι τρίτες, μέσα σε ένα περίπου χρόνο; Ποια η αξιόπιστη εναλλακτική λύση; Καμία. Η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρότητα και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Οπωσδήποτε η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Αυτό λείπει.
• Ο κόσμος παρόλα αυτά, εκτιμώ, ότι δεν έχει άρει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα.
Πιστεύω πως και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται και τον ερασιτεχνισμό και τις κυβιστήσεις αλλά και την αναποφασιστικότητά του. Όταν όμως ο προοδευτικός χώρος που εκφραζόταν επί χρόνια μέσα από το ΠΑΣΟΚ,το οποίο μέσα στην συγκυβέρνηση Σαμαρά ταυτίστηκε με δεξιές λογικές και πολιτικές, όταν δεν μπορεί να δει σήμερα μια σοβαρή εκλογική και ισχυρή κομματική επιλογή, τότε επιστρέφει στη λογική στήριξης με την ψήφο του σε μια αναγκαστική έστω και εν γνώσει του λανθασμένη ψήφο. Κάτι βεβαίως που ανατροφοδοτεί την κοστοβόρα στασιμότητα.
• Μέσα σε όλο αυτό το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό, ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών»;
Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ και ο Γιώργος Α.Παπανδρέου από την ιδρυτική του Διακήρυξη στις 3 Γενάρη 2015 τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των προόδου και φιλοδοξεί να παίξει και το ρόλο του καταλύτη. Έχουμε την εμπειρία από τα θετικά και τα αρνητικά της διαχείρισης της κρίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον, την αναγκαιότητα των πραγματικών μεταρρυθμίσεων αφού στην ταραγμένη διετία 2009-2011 έγιναν μεγάλες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις (ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ,ΑΡΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ OFFSHORE, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΣΗ κα) και ήδη έχουμε διαμορφώσει μια πλήρη προοδευτική ατζέντα.
• Επειδή ο διάλογος για την συνεργασία, συνένωση των δυνάμεων του χώρου της κεντροαριστεράς βρίσκεται σε εξέλιξη. Είδαμε και πρόσφατα μια «αλληλογραφία» μεταξύ του κ. Γιώργου Παπανδρέου και της κ. Φώφης Γεννηματά, η θέση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ποια είναι;
Εδώ και χρόνια είμαστε υπέρ της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, πόσο μάλλον μεταξύ των δυνάμεων της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Ήδη από το 2014 ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε σχετική έκκληση και τόνισε την αναγκαιότητα των συγκλίσεων αυτών. Όσο όμως έντονη είναι αυτή η ανάγκη, τόσο πρέπει να περιφρουρηθεί η σοβαρότητα αυτής της προσπάθειας. Τακτισμοί, καθυστερήσεις, απαξιώσεις, μικρομεγαλισμοί μόνον βλαπτικοί μπορεί να αποβούν. Η απογοήτευση του κόσμου της κεντροαριστεράς θα είναι πλέον οριστική αν το εγχείρημα αυτό δεν περιλαμβάνει το διακύβευμα που πρέπει να είναι η ουσιαστική πολιτική σύγκλιση, που θα στοχεύει σε μεγάλες προοδευτικές ανατροπές και αλλαγή του παρασιτικού πελατειακού κράτους. Καιρός λοιπόν να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις όλων για να υπάρχει αντίκρυσμα και στην κοινωνία.
• Μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα κ. Πεταλωτή, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κινήματος; Αν όχι με συνεργασία, με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό;
Οι πολιτικοί καιροί είναι έντονοι. Και οι διαφορές πολλές φορές εκφράζονται πολύ έντονα. Το στοιχείο λοιπόν που πρέπει να κυριαρχήσει σε όποια προσπάθεια για την ανασύνταξη του χώρου θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και αποκλειστικά πολιτικό. Οι καριέρες, οι εμμονές και τα όποια απωθημένα πρέπει να βγουν εκτός πλαισίου για να προχωρήσει οποιαδήποτε συνεργασία. Δεν είναι ούτε απλό βεβαίως, ούτε εύκολο. Είναι όμως επιβεβλημένο αν πιστεύουμε στην ισχυροποίηση του προοδευτικού χώρου και αν συμφωνούμε πολιτικά μεταξύ μας, τότε οφείλουμε να βρούμε και τον τρόπο.
• Ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, λοιδορήθηκαν, για την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός. Ο ίδιος προσωπικά αλλά και τα μέλη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων και εσείς, πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την απόφαση ένταξης στο μνημόνιο. Πέντε χρόνια μετά, εκείνη η περίοδος τι σας άφησε;
Ο Γιώργος Παπανδρέου, οι βουλευτές του, οι υπουργοί του υπέστησαν τον μεγαλύτερο διασυρμό από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Επειδή επιλέξαμε τον δρόμο των δύσκολων αποφάσεων, της επιλογής μας ούτε να δραπετεύσουμε μέσω εκλογών ούτε να αφήσουμε τη χώρα να χρεωκοπήσει, ακόμη και σήμερα πολλοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης ρίχνουν τέσσερα χρόνια μετά τις ευθύνες στον Παπανδρέου. Για να καλύψουν ευθύνες άλλων, προηγούμενων και τωρινών, ακόμη και σήμερα καλλιεργούν την εικόνα του “τοξικού”. Αφήνοντας άλλους να αναπαύονται επί χρόνια αμίλητοι στα έδρανα της Βουλής, όπως και άλλους που έταζαν σχίσιμο του μνημονίου και έφεραν ήδη ένα και ίσως φέρουν και δεύτερο. Αυτά όμως ελάχιστα μας αφορούν όλους εμάς. Η μοναδική μας βούληση είναι να συνεισφέρουμε στην έξοδο από την κρίση και το πέρασμα σε μιαν ευημερούσα Ελλάδα, δίκαιη για τους πολίτες της και απηλλαγμένη από παθογένειες.