Συνεντεύξεις

Μ. Κόκκινος: «Ο εθελοντισμός μέσω της Διασποράς συνδέει τον πατριωτισμό με την οικουμενικότητα»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ο Απόδημος Ελληνισμός, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Με σημείο αιχμής το πρόβλημα εξυπηρέτησης των αποδήμων Ελλήνων, ως πολιτών της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο κ. Κόκκινος μιλάει για τα προγράμματα που υλοποιούνται αλλά και για θέματα που παραμένουν άλυτα, όπως η ψήφος των αποδήμων.
Τέλος, μιλάει για την συνεργασία του με τον Υπουργό κ. Κοτζιά κυρίως στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κόκκινε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν με ένα πρώτο σχόλιο για το έργο της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού. Ποιες δυσκολίες έχει η επαφή με τους αποδήμους και ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει;
Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού είναι η μόνη κρατική υπηρεσία αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό. Είναι αυτοτελής υπηρεσία για να είναι ευέλικτη και να μπορεί να ανταποκρίνεται στο ρόλο της, ο οποίος είναι επιτελικός. Υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, διότι αυτός είναι ο φυσικός της χώρος, δεδομένου ότι μία χώρα σαν την δική μας που έχει άλλη μία Ελλάδα εκτός εθνικών συνόρων, δεν μπορεί να κάνει εξωτερική πολιτική χωρίς να συνυπολογίζει τους απόδημους Έλληνες. Όπως λέει και ο πολιτικός μου προϊστάμενος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η ισχύς των κρατών, των εθνικών κρατών στον εικοστό πρώτο αιώνα συνδέεται με την εμπλοκή διασποράς και εθνικού κράτους. Χωρίς τη Διασπορά είμαστε ένα ανάπηρο κράτος και χωρίς την μητέρα Ελλάδα, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούν καν να αποτελούν διασπορά με προοπτική ταυτότητας. Είμαστε μαζί και υπάρχουμε μαζί. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Κοτζιά, ακολουθεί μία πολιτική που κρατά σαν ένα από τους βασικούς της πυλώνες τον Ελληνισμό του κόσμου. Ο Ελληνισμός μέσω της Διασποράς συνδέει τον πατριωτισμό με την οικουμενικότητα.   Δεν υπάρχει δυσκολία στην επαφή με τους απόδημους, τουλάχιστον όχι για μένα που η οικογένειά μου έχει σχέση με τη διασπορά. Η μόνη δυσκολία είναι η απόσταση και γι’ αυτό λέμε πως πολιτική για τους απόδημους μέσα από το γραφείο δεν γίνεται. Η επαφή με τους απόδημους απαιτεί σχέση εμπιστοσύνης και αυτήν την σχέση προσπαθούμε να θεμελιώσουμε, γιατί αυτή η σχέση τα τελευταία χρόνια είχε διαρραγεί λόγω της υποβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Η εικόνα που έχω αποκομίσει έχει σαν σημείο αναφοράς έναν Ελληνισμό εκτός εθνικών μας συνόρων, που στηρίζει την Ελλάδα και κυρίως μας κάνει υπερήφανους.
• Συνήθως ποια είναι τα αιτήματα που σας θέτουν στις συναντήσεις σας οι απόδημοι;
Το συνηθέστερο αίτημα που ακούω είναι το πρόβλημα εξυπηρέτησης των αποδήμων Ελλήνων, ως πολιτών της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πιστοποιητικά, έγγραφα, βεβαιώσεις κλπ. Συνάντησα πολλούς Δωδεκανήσιους σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας, όπου πήγα το Μάρτιο. Όλοι μου μιλούσαν για τα πιστοποιητικά από την Ελλάδα. Η πρώτη προτεραιότητα που είχα, όταν ανέλαβα το τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού ήταν αυτή. Ένα σύστημα εξυπηρέτησης των αποδήμων Ελλήνων μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Προξενείων μας σε όλο τον κόσμο με τις βάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που χθες στην κοινή συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρουσιάστηκε η έναρξη της διασύνδεσης του υπουργείου Εξωτερικών με την κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου. Η ηλεκτρονική διασύνδεση των δύο υπουργείων θα δώσει τη δυνατότητα στους απόδημους να μπορούν να πάρουν βεβαιώσεις γέννησης και οικογενειακής κατάστασης ηλεκτρονικά, σε ελάχιστα λεπτά, από τις Προξενικές Αρχές της χώρας μας. Μέσω της διασύνδεσης των δύο υπουργείων και της πρόσβασης του ΥΠΕΞ στα δεδομένα του Υπουργείου Εσωτερικών, οι απόδημοι θα παραλαμβάνουν τις βεβαιώσεις Δημοτολογίου τους μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης, στην προξενική Αρχή του τόπου κατοικίας τους. Γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι μπαίνει τέλος στις γραπτές, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες αναζήτησης μέσω προξενείων των δύο αυτών πιστοποιητικών που εκδίδουν οι Δήμοι στην Ελλάδα. Σταδιακά και σε σύντομο χρόνο, η διασύνδεση θα επεκταθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχει Ελληνική Προξενική Αρχή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
• Γνωρίζουμε ότι μόνιμο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας σε πολλές χώρες. Ειδικά οι Έλληνες από 2η γενιά και έπειτα, έχουν σοβαρό πρόβλημα. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Λειτουργούμε επιτελικά σε αυτό το θέμα με την έννοια ότι συνεργαζόμαστε με τον Υφυπουργό Παιδείας, τον Θεοδόση Πελεγρίνη και λειτουργούμε υποστηρικτικά. Κομίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας τις ιδέες μας, την γνώση περί των προβλημάτων και το Υπουργείο Παιδείας ως αρμόδιο Υπουργείο εφαρμόζει πολιτική στην κατεύθυνση της Ελληνόγλωσσης παιδείας για όλους τους Έλληνες του κόσμου. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των ελληνικών σχολείων, που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο λόγω έλλειψης μαθητών, εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια να μην κλείσει κανένα, αντίθετα, να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν. Στόχος δε της Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού, είναι η αναγνώριση των πτυχίων τους από τα κράτη όπου λειτουργούν. Προφανώς η χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και η λειτουργία εξελιγμένων μορφών ηλεκτρονικής διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης, αποτελούν βασικά μας όπλα. Προσωπικά έχω λάβει μέρος σε πολλές  τέτοιες ημερίδες, προσπαθώντας να προχωρήσω πολλά βήματα μπροστά το θέμα αυτό.
• Ειδικά για την δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, έχουν γίνει αναρίθμητες συζητήσεις μέχρι πρότινος. Τι σας λένε οι συμπατριώτες μας και τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει;
Προφανώς οι Έλληνες του εξωτερικού θέλουν να ψηφίζουν και προφανώς δικαιούνται να ψηφίζουν. Αποτελεί καθολικό και διαχρονικό αίτημά τους και όλες οι χώρες προβλέπουν την ψήφο των αποδήμων τους. Όμως αυτά γίνονται κατ’ αρχήν σε συνεννόηση μαζί με τους απόδημους και εννοώ με τους αποδήμους από όλες τις ηπείρους και όχι επιλεκτικά ανάλογα με μικροκομματικά συμφέροντα. Επίσης γίνονται συντονισμένα και με σοβαρή προετοιμασία, δεν γίνονται με μορφή πυροτεχνήματος. Θυμίζω ότι μία από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έφθασε στο σημείο να κατεβάσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που αφορούσε στους απόδημους, το οποίο δεν στηρίχθηκε ούτε καν από τους δικούς της βουλευτές. Αυτά τα πράγματα, δεν με αφορούν. Εμείς σαν Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού στηρίζουμε την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, αν και δεν είμαστε η αρμόδια για αυτό υπηρεσία, αλλά σταθερά κομίζουμε προς την κυβέρνηση το αίτημα αυτό των αποδήμων καθώς και την χρήσιμη γνώση για το ποιοί είναι οι Έλληνες του κόσμου.
• Κατά την άποψή σας, ποια είναι τα προγράμματα της Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού που πρέπει να ενισχυθούν (π.χ. για παλιννοστούντες, φιλοξενία παιδιών κ.λπ.)
Μετά το πρόσφατο ταξίδι μου στην Αυστραλία, πρέπει να σας πω ότι οι πατριώτες μας εκεί, το πρώτο πράγμα που μου ζήτησαν να κάνω ως επικεφαλής της ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού, ήταν η επαναλειτουργία των προγραμμάτων φιλοξενίας Ελληνοπαίδων του εξωτερικού και για μένα πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η συντήρηση των κατασκηνώσεων της ΓΓΑΕ και η επαναλειτουργία τους με στοχευμένα θεματικά προγράμματα. Σε χώρες σαν την Αυστραλία και όχι μόνον, οι παιδικές κατασκηνώσεις αποτελούν και εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
• Όντας στο πλευρό του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, θα ήθελα ένα σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014, είχε επισημάνει ότι η σοβαρή μείωση της ημερήσιας αποζημίωσης ανά πρόσφυγα, στους προσφυγικούς καταυλισμούς που λειτουργούσε ο ΟΗΕ, θα δημιουργούσε κύμα εκατομμυρίων προσφύγων, βάζοντας σε κρίση το σύνολο του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δυστυχώς δεν τον άκουσαν τότε. Προσωπικά είμαι υπερήφανος που ο Ελληνικός λαός δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό του και δεν πνίγει τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Είμαι όμως και  ιδιαίτερα χαρούμενος που αυτή τη στιγμή,  Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ασκεί πατριωτική εξωτερική πολιτική με αποτέλεσμα να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε το ανθρώπινο πρόσωπο της πατρίδας μας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, να μην αποτελέσει στο τέλος εθνική ζημία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου