«Εχουμε βάλει ως προτεραιότητα αυτήν την περίοδο τουριστικά σημεία του νησιού», ήταν η απάντηση του υπευθύνου του Δήμου, σε παράπονο συμπολίτη για την «ζούγκλα» από ακλάδευτα και απεριποίητα δέντρα σε δρόμο της πόλης.
Είναι βλέπετε κάτι σαν έθιμο, κάτι σαν τα αυγά της Λαμπρής, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, να ξεκινούν συσκέψεις για την «εικόνα της πόλης», να τρέχουν και να μη φτάνουν για τον «καλλωπισμό», να δίνουν απανωτές συνεντεύξεις για το τι γίνεται και το τι πρόκειται να γίνει, να καλούν εθελοντές να κάνουν «δράσεις» καθαρισμού –και να κουνούν και το δάχτυλο σε όσους δεν συμμετέχουν- ενόψει τουριστικής σεζόν βεβαίως-βεβαίως, γιατί «τι θα πουν οι τουρίστες».
Διότι, ως γνωστόν, το νησί τον υπόλοιπο χρόνο δεν κατοικείται. Η μάλλον, κατοικείται από κάποιους που κάποιοι έξυπνοι θεωρούν «μ….ες» και οι οποίοι έχουν μόνον υποχρεώσεις (οικονομικές πάντα), όχι όμως και το αυτονόητο δικαίωμα να ζουν 12 μήνες τον χρόνο σε περιποιημένο και καθαρό νησί ή να κυκλοφορούν σε ασφαλείς δρόμους χωρίς λακκούβες , με καινούργια άσφαλτο και διαγράμμιση, ακόμη και με το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος…
Γιατί και γι’ αυτό , παρ’ όλα τα απανωτά black out, τις διαμαρτυρίες και την απόγνωση των ιθαγενών, ο Δήμαρχος ζήτησε να λάβει διαβεβαιώσεις για την επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη νέα τουριστική σαιζόν «για συνεχίσει η Ρόδος να είναι ψηλά στις προτιμήσεις των εκατομμυρίων τουριστών της.»
Μας λες και τυχερούς που έφτασε η σαιζόν, αλλιώς θα ζούσαμε εμείς μια χαρά με τα σπαρματσέτα κι εκείνοι ακόμη καλύτερα στον κόσμο τους.
Και κάπως έτσι, γίνεται είδηση μετά φωτογραφιών το κλάδεμα, το ξεχορτάριασμα, ο καθαρισμός πάρκων και παραλιών. Το αυτονόητο δηλαδή.
Κι όχι μόνον αυτό, αλλά δίνουν και παίρνουν τα δελτία τύπου. Δεν ξέρω εάν συμβαίνει σε άλλη χώρα, να μαζεύουν τους δημοσιογράφους οι αρμόδιοι υπηρεσιών και να τους ανακοινώνουν ότι πρόκειται να κάνουν απλά την δουλειά τους.