Οι εθελοντές έλαβαν μήνυμα να δώσουν αίμα και ανταποκρίθηκαν – 193.000 γραπτά μηνύματα εστάλησαν από 20 Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου
Ένας στους δυο εθελοντές αιμοδότες στη χώρα μας τους τελευταίους δυόμιση μήνες έδωσε αίμα έχοντας λάβει σχετικό μήνυμα παρότρυνσης και υπενθύμισης στο κινητό του τηλέφωνο. Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκε αύξηση 94% στις μονάδες αίματος που συλλέχθηκαν, με τους υπεύθυνους του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να βλέπουν με ικανοποίηση να γεμίζει η εθνική δεξαμενή αίματος και να αποδίδει η προσέλκυση αιμοδοτών μέσω των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας.
Το ΕΚΕΑ πραγματοποίησε για πρώτη φορά έκκληση εθελοντών για αιμοδοσία μέσω μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα (SMS), δυνατότητα που δίνει το νέο ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ), από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2017, στέλνοντας 193.000 SMS.
Από τις 20 Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου η συλλογή αίματος σε όλη την Ελλάδα ήταν 120.000 μονάδες και δεδομένου ότι το 55% προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, εκτιμούν οι αρμόδιοι του ΕΚΕΑ, μέσα σε 2,5 μήνες έδωσαν αίμα 66.000 εθελοντές. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΑ, καταγράφηκε αύξηση κατά 5.267 μονάδες αίματος στο διάστημα αυτό σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016, ενώ το 94% της αύξησης παρατηρείται μέσα στο μήνα Μάρτιο (έδωσαν αίμα συνολικά 4.959 αιμοδότες).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΑ, 29.000 εθελοντές που έδωσαν αίμα είχαν λάβει SMS. Από τους εθελοντές που έλαβαν μήνυμα, το 15% προσήλθε για αιμοδοσία, ενώ από τις εθελοντικές αιμοδοτήσεις στο διάστημα των 2,5 μηνών το 45% έδωσε αίμα μετά από SMS στο κινητό του (29.000 από 66.000). «Τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας στην προσέλκυση αιμοδοτών και δικαιώνουν το σχεδιασμό μας» αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΕΑ, σε ανακοίνωσή της.
Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μέσων τεχνολογίας ήταν, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου της αιμοδοσίας, μονόδρομος δεδομένου ότι η συμπίεση των δαπανών των νοσοκομείων έπληξε πολύ τα τμήματα αιμοδοσίας -καταργήθηκε ουσιαστικά η συλλογή αίματος μέσω των κινητών μονάδων αιμοδοσίας λόγω έλλειψης κονδυλίων και “χάθηκαν” χιλιάδες φιάλες αίματος. Τα τελευταία χρόνια, δε, λόγω των περιορισμών που έθετε στην αιμοδοσία και στους εθελοντές αιμοδότες ο ιός του Δυτικού Νείλου τους θερινούς μήνες και η εποχική γρίπη τους χειμερινούς, η εθνική δεξαμενή αίματος (660.000 μονάδες) βρισκόταν πάντα σε οριακό επίπεδο.
protothema.gr