Μόνο με e-πληρωμές πλέον θα χτίζεται το αφορολόγητο όριο των 1.900 – 2.100 ευρώ. Πώς προκύπτει η πρόσθετη φορολόγηση. Τι ισχύει για τις περιπτώσεις συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Ποιοι εξαιρούνται.
Για πρώτη φορά φέτος, το αφορολόγητο θα χτίζεται αποκλειστικά και μόνο με δαπάνες οι οποίες έγιναν με πλαστικό χρήμα , πέραν των εξαιρέσεων που προβλέπει ο νόμος κυρίως για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.
Στα σενάρια που διακινήθηκαν από για το ενδεχόμενο να μετρήσουν και οι χάρτινες αποδείξεις για όλους, αρμόδιες πηγές απαντούν ξεκάθαρα αρνητικά. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», αναφέρουν, παραπέμποντας στις ισχύουσες διατάξεις νόμου.
Χάρτινες αποδείξεις, με βάση τις διατάξεις μπορούν να δηλώσουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Για όλους τους υπόλοιπους ο νόμος ορίζει πως μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να έχουν πραγματοποιήσει πληρωμές με πλαστικό χρήμα:
– 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
– 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και
– 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.